El Govern fa el primer pas per definir la nova presó de dones

La Generalitat licita la redacció del projecte i la direcció d’unes obres que haurien de començar el 2026 per, tres anys després, poder tancar finalment la presó de Wad-Ras

El Govern fa el primer pas per definir la nova presó de dones
4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Es va anunciar el desembre del 2023 i la maquinària pública va començar a girar. Cinc mesos després, arriben les primeres decisions, els primers passos. La Generalitat acaba de convocar un concurs de projectes per dissenyar la nova presó de dones de Barcelona, que és previst que s’instal·li en terrenys de la Zona Franca, no molt lluny del Llobregat i a escassos 200 metres del controvertit Centre d’Internament d’Estrangers (CIE). La presó, que hauria d’estar acabada el 2029 després de tres anys d’obres i dos anys després del promès el 2021, permetrà tancar la de Wad-Ras, al cor de la Vila Olímpica, la qual, coses del progrés, comparteix paret amb unes pistes de pàdel. Si el trasllat us sona a novetat, sapigueu que ja es parlava d’això als anys 90.

La Model va deixar de funcionar com a centre penitenciari el juny del 2017 després de 113 anys d’història. El matí del 8 de juny els Mossos van traslladar els últims presos que hi havia, i la presó més mediàtica de la ciutat, la de les grans fugues, la de l’Eixample, va quedar deserta, en espera d’un pla per reconvertir-la en equipaments per a un barri que durant dècades va viure com si fos un compartiment estanc, aïllat de la resta de Barcelona, amb un comerç i uns preus dels pisos que no tenien res a veure amb les rendes de la resta de la ciutat.

Perspectiva de gènere

Amb 50.000 m2, la nova presó de dones de la Zona Franca multiplicarà per quatre la superfície de Wad-Ras. Tal com va explicar al desembre la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, serà la primera presó construïda "amb perspectiva de gènere, serà moderna, funcional i estarà al servei de les necessitats de les persones internes i dels professionals".

La licitació busca contractista per redactar el projecte bàsic i executiu i dirigir després les obres, l’execució de les quals serà objecte d’un altre concurs públic posterior. Per a aquesta primera necessitat, el pressupost de sortida és de 8,3 milions d’euros, quantitat que, com sol passar, els aspirants rebaixaran per seduir l’Administració. Més enllà d’aquesta quantitat, la licitació preveu un premi de 20.000 euros per a les cinc millors propostes triades per un jurat.

Per a la construcció, al desembre ja es va anunciar que el projecte té una partida reservada de 90 milions d’euros. Això, segons concreten fonts de Justícia a aquest diari, implica que la presó "es construirà sí o sí", és a dir, que no depèn dels futurs pressupostos del Govern, ja que la inversió està inclosa en el programa d’encàrrec d’actuacions (PETI). Aquesta quantitat, tanmateix, segurament s’anirà revisant a l’alça. N’hi ha prou amb fixar-se en la xifra que es facilitava el 2021: 65 milions.

Quant a Wad-Ras, el seu paper a la ciutat ha sigut molt diferent del de la Model. Exerceix com a presó de dones des del 1983 (abans va ser un centre tutelat de menors) i la seva integració en l’entorn ha sigut molt més plàcida i menys traumàtica. En el dia d’avui, al centre penitenciari del districte de Sant Martí viuen 117 dones en règim ordinari, la majoria de les quals esperen en presó preventiva un judici. Wad-Ras, a més, és l’única presó de dones amb un departament de maternitat. Entre les 117 recluses hi ha 13 mares i 13 nens que poden viure amb elles fins als tres anys, tal com marca la llei.

Al sistema penitenciari de Catalunya hi ha en el dia d’avui 510 recluses, el 6,3% del total. A més de Wad-Ras, i per tractar que puguin ser el més a prop possible dels seus familiars, també hi ha preses a Brians 1, centre de referència de dones que ja compleixen pena, i hi ha mòduls femenins a Mas Enric (Tarragona), Puig de les Basses (Figueres) i Ponent (Lleida). Si tot va tal com està previst, el 2029 es tancarà la presó de Sant Martí.

Notícies relacionades

¿I la Trinitat?

Abans que la presó de dones abandoni la Vila Olímpica s’haurà produït el tancament de la de Trinitat Vella. El Govern ja construeix, també a la Zona Franca, un centre penitenciari obert, cosa que permetrà clausurar aquesta vetusta presó de la part nord de la capital catalana on ja s’han començat a construir nous pisos en l’entorn per reparar un deute històric amb el barri. Amb un pressupost de 40 milions d’euros, està previst que estigui acabada el segon trimestre de 2026. Allotjarà presos en tercer grau, de manera que no tindrà els elements de seguretat propis d’un centre penitenciari ordinari. D’aquesta manera, abans que s’hagi acabat la dècada, el nucli urbà de Barcelona haurà dit adeu a totes les seves presons històriques.

Temes:

Barcelona Govern