LA FAÇANA DE LA GLÒRIA

BCN vol resoldre aquest mandat el conflicte de la Sagrada Família

La tinenta d’alcaldia prioritza reduir al mínim les afectacions de pisos

Per consensuar un nou pla caldrà que les tres parts s’asseguin a la taula

Laia Bonet es reuneix amb veïns i afectats pel pla del 1976, pendents de quants hauran de deixar les seves vivendes per l’escalinata, i remarca que el temple haurà de pagar les despeses.

BCN vol resoldre aquest mandat el conflicte de la Sagrada Família
3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Barcelona es proposa acordar amb els veïns i la junta del temple abans que acabi aquest mandat una solució definitiva sobre l’escalinata pendent a la Sagrada Família, projectada al costat del carrer de Mallorca, partint de la façana de la Glòria. Una façana que estarà acabada d’aquí 10 anys com a mínim i que està prevista com la principal del temple.

El repte és considerable i suposa tancar l’any 2027 com a màxim una modificació del Pla General Metropolità, que el 1976 va reservar un ampli passeig de dues illes de cases de longitud perquè des de l’avinguda de la Diagonal s’accedís a la façana. Ara la qüestió és determinar com es modifica el pla i quants habitatges acaben caient davant el picot.

L’encarregada d’afirmar que es busca un desenllaç que arribi abans del 2027 va ser la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, després de reunir-se ahir amb l’Associació de Veïns de la Sagrada Família i la Plataforma d’Afectats per la Sagrada Família. Aquest segon col·lectiu està integrat per veïns de la zona afectada pel pla, que viuen amb el dubte de si acabaran havent de buscar-se o no una nova llar. Perquè aquesta és la incògnita principal, probablement: quants edificis caldrà tirar a terra, cosa que variarà en funció del projecte definitiu.

"La voluntat és que en aquest mandat siguem capaços de trobar una solució urbanística definitiva per a la façana de la Glòria i la seva continuació", va afirmar Bonet. Estrictament parlant, això podria significar que l’acord estigui tancat el 2027 i la modificació del PGM, que no és una tramitació senzilla, estigui acabada a principis del mandat següent.

En tot cas, Bonet va assenyalar que si hi ha calendari per acabar l’obra de la façana ha d’haver-n’hi per saber quants veïns es veuen finalment afectats per l’escalinata. "La reunió ha anat molt bé", va assegurar. Encara no hi ha data per a la pròxima.

La tinent d’alcaldia va remarcar que en tot cas qui haurà de pagar les despeses que comportin les expropiacions de vivendes és la Sagrada Família, "que és la beneficiària de les expropiacions", i no l’ajuntament.

Per part dels veïns va comparèixer el president de l’associació del veïns, Gabriel Mercader; el president de la plataforma, Salvador Barroso, i el seu vicepresident, Francesc Pla. Van remarcar com a novetat que Bonet s’ha fixat aquest mandat com a termini per aconseguir una solució.

Tres eixos

Van explicar que la tinenta d’alcaldia va fixar tres eixos. Un, que es prioritzi el dret a la vivenda per part dels afectats, que les afectacions de pisos es redueixin al mínim i els reallotjaments necessaris siguin en zones pròximes. Dos, acabar amb la incertesa amb una solució en aquest mandat. Tres, que les despeses que es generin per l’operació recaiguin en la junta del temple.

En el mandat anterior, el govern d’Ada Colau, amb el PSC com a soci, es va asseure amb els veïns i afectats i els va exposar diversos plans, que preveuen una afectació inferior a la històricament prevista quant a habitatges. Van ser propostes de treball, que al seu dia no van transcendir.

Fins que les van difondre els mateixos veïns, com va acceptar el president de l’associació, Mercader: "Jo vaig ser el filtrador d’aquests documents". Aquells plans partien d’una afectació màxima de menys de 200 pisos en un cas, de 92 en un altre i de cap en el tercer.

Notícies relacionades

Mercader va assegurar que el PSC no coneixia aquestes propostes, malgrat ser soci de govern el 2020, quan es van posar sobre la taula, però Bonet ho va negar. La tinenta d’alcaldia va explicar que aquestes propostes ni es desdenyaran ni estan cridades a ser la solució triada. Es tindran en compte, en el sentit que, va afirmar, no es comença de zero.

Veïns i afectats van advertir que serà difícil consensuar un nou pla si no s’asseuen les tres parts a la taula, és a dir, si no hi ha reunions d’ells amb l’ajuntament i el temple alhora. Bonet va explicar que hi ha hagut trobada amb la junta i que és evident que hi haurà d’haver reunions a tres perquè s’arribi a una planificació definitiva i consensuada 48 anys després que s’acordés la vigent.