Equipament

La baixada de la Glòria recupera les escales

Els veïns temen una nova allau de turistes cap al parc Güell i tampoc veuen clar que la plataforma mecànica sigui reversible. 

La baixada de  la Glòria recupera les escales

Carlos Márquez Daniel

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Ja era hora", etzibaven els veïns de la baixada de la Glòria el febrer del 2023, quan van començar les obres de substitució de les escales mecàniques que salven el tremend desnivell del carrer. I "ja era hora", deien ahir, el dia en què s’han estrenat dos dels tres nous trams automàtics. Són reversibles (i fa una mica la sensació que això serà un problema), s’han eliminat els murs i el projecte va de bracet amb la transformació del carrer, amb plataforma única i parterres que ara semblen tombes però que en el futur acolliran plantes. Els veïns estan contents, però intueixen una nova allau de turistes camí del Parc Güell.

Aquestes escales que comencen al barri de Vallcarca i els Penitents i acaben a la Salut es van inaugurar el gener del 1989. Una escala mecànica, com passa amb el Bus de Barri, pot ser la diferència entre sortir o no sortir de casa. Molta gent pot triar utilitzar-les o pujar caminant, però en aquesta Barcelona que envelleix, són cada vegada més els ciutadans que no tenen opció. La lògica convida a pensar que aquestes persones només tenen problema al pujar-les. Però en moltes ocasions és gairebé al contrari, ja que la baixada, malgrat que físicament pugui resultar més assequible, genera més inseguretat a moltes persones grans.

Anys negres

Notícies relacionades

Ahir eren uns quants, sobretot dones, els veïns que s’arremolinaven en els diferents trams inaugurats de la baixada de la Glòria, per pujar com si fos la seva primera vegada. "Hem passat anys molt dolents. Abans perquè estaven sempre espatllades, i tots aquests mesos, amb les obres. Però benaurades escales. Ja era hora. L’únic problema és que això es torna a omplir de turistes", resumia la Mónica. El tram que encara en obres no serà operatiu fins a l’estiu, va anunciar la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Laia Bonet, que va fer un volt pel carrer. Mentre durin aquests treballs, el consistori manté el servei de taxi gratuït per a les persones empadronades al carrer amb problemes de mobilitat reduïda.

D’aquesta manera, les que ja funcionen estan entre l’avinguda de Vallcarca i Mare de Déu del Coll i entre Sostres i l’avinguda del Coll del Portell. De Verdi a Sostres és on encara es continua removent terres per encaixar la infraestructura. Tot estarà llest per uns cinc milions d’euros. I durant els tres primers mesos, una quadrilla d’agents cívics s’encarregaran que tot vagi bé.