Turisme i veïns

Augmenta la superfície restringida al trànsit a l’entorn del parc Güell

La parada de taxis de la rambla de Mercedes es trasllada després de les queixes dels residents, el bus es reforça i les entrades al recinte ja no es podran comprar a les taquilles.

Augmenta la superfície restringida al trànsit a l’entorn del parc Güell

Carlos Márquez Daniel

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El parc Güell no deixarà de ser un atractiu turístic de primer ordre i tampoc canviarà de lloc perquè la vida dels veïns del barri de la Salut sigui més tranquil·la. Aquesta difícil i inevitable convivència experimentarà aviat alguns canvis, amb la idea de protegir més i millor els residents. Es resumeix en quatre aspectes: ampliació de la zona veïnal perimetrada amb una pilona, trasllat d’una parada de taxis que havia generat problemes, reforç dels autobusos que passen per l’entorn del recinte d’Antoni Gaudí i eliminació de la venda d’entrades al mateix parc perquè tots els accessos siguin amb tiquet reservat amb temps.

La tinenta d’alcalde Laia Bonet es va personar ahir en aquesta freqüentada part de Gràcia per donar compte de les actuacions previstes. No és gratuït que això passi dies després de l’anunci de l’eliminació del bus de barri 116 de l’aplicació Google Maps, de manera que deixi de ser una alternativa recurrent per als forasters.

Una decisió que, com s’ha pogut comprovar en els últims dies, ha derivat els viatgers cap a altres mitjans de transport. És a dir, que lluny de desaparèixer, el problema ha trobat maneres diferents de continuar existint. S’imposava pensar mesures de més calat. I la primera ja s’ha aplicat, amb la incorporació d’un vehicle més al servei que ofereix el bus 116. A curt termini, la línia 24 també tindrà un reforç dissabte i diumenge i la V19 en tindrà un més dissabte i dos diumenge. A l’estiu, quan s’esperen xancletes amb mitjons a la muntanya, el V19 tindrà tres serveis més el cap de setmana i cinc autobusos més estaran a disposició d’aquestes dues línies per tapar els buits que siguin necessaris.

No més ‘delete’

Sobre la possibilitat d’eliminar més busos de barri de Google Maps, Bonet ho va tornar a descartar assegurant que ha sigut "una mesura excepcional que esborra un servei per als turistes però també per als veïns". "I això és una cosa que no ens podem permetre", va dir

La pilona que ara està situada al carrer de Marianao amb la rambla de Mercedes es mourà a l’encreuament de l’Escorial amb Pare Jacint Alegre, molt més avall, amb la qual cosa la superfície amb el trànsit restringit es triplicarà, va assenyalar la regidora socialista. Els veïns, com ja passa des del 2021, quan es va instal·lar la primera barrera, continuaran accedint amb la seva identificació. També els taxis i els VTC podran entrar i sortir per encotxar o deixar el passatge, sempre que siguin veïns (se’ls demanarà la informació al sol·licitar l’entrada per l’intèrfon). Entre la licitació i els tràmits administratius, el canvi no es produirà fins, com a mínim, d’aquí a 10 mesos.

No sense reserva

Notícies relacionades

Una altra decisió important té a veure amb l’accés el parc Güell. Bonet va anunciar que a partir de l’1 de juliol ja no es podran comprar entrades a les taquilles del recinte, de manera que totes les persones que hi accedeixin tindran un passi reservat amb temps. Això permet eliminar, segons càlculs del consistori, un 17% de les entrades emeses. Però compte, això no significa que pugi menys gent, tan sols vol dir que no es podrà comprar al lloc. Sempre quedarà l’opció de la web oficial. Això implicarà una intensa campanya de comunicació que implicarà TMB, Turisme de Barcelona i el Gremi d’Hotels, de manera que els forasters sàpiguen si hi ha o no disponibilitat el dia que han elegit per visitar l’obra de Gaudí.

En un parell de mesos també està previst el trasllat de la controvertida parada de taxis de la rambla de Mercedes, que tantes queixes veïnals havia generat per les cues de taxis que esperaven fora del seu espai reservat, cosa que complicava la mobilitat pel barri de la Salut. Aquesta parada, que tenia vuit places, s’eliminarà. S’ampliarà la que els taxistes tenen a la carretera del Carmel, al costat del baixador d’autobusos. Allà es passarà de 4 a 12 places. La reordenació es completarà amb una nova parada a Mare de Déu de la Salut amb l’Escorial, amb quatre espais pensats, sobretot, per a ús veïnal. Amb tot, s’espera que el maridatge entre graciencs i turistes sigui una mica més suportable. Per als primers, per descomptat.