MEDI AMBIENT

La Guàrdia Civil ratifica que les dades de la incineradora del Besòs són "incoherents"

Els agents reiteren davant un jutge de Badalona que les temperatures «anormals» detectades per a la crema de residus a la planta de Tersa entre Barcelona i Sant Adrià impliquen risc per a la salut de les persones.

La Guàrdia Civil ratifica que les dades de la incineradora del Besòs són "incoherents"

J. G. ALBALAT JORDI RIBALAYGUE

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Guàrdia Civil va ratificar ahir davant un jutge de Badalona les anomalies en la crema de residus urbans a la incineradora de Tersa, la planta situada entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs, i va qualificar d’"incoherents" les dades d’emissions de substàncies contaminants i les de temperatures, segons les fonts jurídiques consultades per EL PERIÓDICO. Les dues agents que van comparèixer al jutjat van reiterar les conclusions d’un informe que van entregar a principis d’any al jutjat, així com la detecció de "temperatures de treball anormals per a la incineració de residus". Segons elles, poden implicar un "risc" per a la salut de les persones.

En concret, el dictamen va qüestionar la veracitat dels nivells de calor registrats minut a minut per a la cremació de deixalles entre el 2017 i el 2022 i que l’empresa va comunicar a la Generalitat. Les guàrdies civils van explicar durant la seva declaració que no era lògic que els nivells d’emissió de substàncies contaminants fossin "molt similars" quan la planta estava en funcionament –és a dir, quan es cremaven residus– i quan no funcionava. Alhora, van posar en entredit les dades sobre les temperatures.

"No és possible donar fiabilitat al fet que els processos de combustió s’estiguin donant de tal manera que assegurin la destrucció de contaminants com les dioxines i els furans", tots dos cancerígens, apunten al seu informe. Si no se supera el "llindar crític" de temperatura de destrucció d’aquestes substàncies implica, al seu entendre, un risc d’emissió de residus tòxics.

Impediments en el registre

La directora de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Mireia Boya, i una tècnica del Departament d’Acció Climàtica van testificar ahir. La tècnica va afirmar que la conselleria ha obert recentment un expedient a Tersa per una suposada emissió excessiva d’àcid clorhídric, que s’hauria produït durant cinc dies el 2021. El departament ho va confirmar, mentre va afegir que encara no està resolt.

Notícies relacionades

En el registre a les instal·lacions, els agents van mostrar interès per obtenir les dades originals de l’activitat de la central, tant les referides a la pol·lució dispersada a través de la xemeneia com als graus centígrads a què van cremar les deixalles. Alguns resultats que Tersa va comunicar minut a minut a la Generalitat reflecteixen unes cotes de calor tan desorbitades que científics consultats al respecte afirmen que són impossibles que es produeixin a la Terra sense desintegrar-ho tot al seu pas.

Les dues agents especialitzades en medi ambient, una doctora en Física i una altra en Química, van relatar davant el jutge que, quan van fer l’entrada i registre a Tersa, els encarregats de la planta els van negar l’accés i copiar les dades sobre la temperatura de combustió. Per a l’acusació exercida per l’entitat Airenet, representada pels advocats Francesc Jufresa i Carlos Avellaneda, és sorprenent que els encarregats de Tersa no volguessin facilitar aquestes dades a la Guàrdia Civil i no només això sinó que els tècnics que supervisaven aquesta informació a la Generalitat hagin sigut traslladats a altres departaments.