El jardí viral de 250.000 flors

Aquí hi ha més racons instagrameables dels que podria assumir Tamara Falcó. «El jardí de les 100.000 tulipes», l’anomenen. Es queden curts. És el nou paradís ‘selfie’.

El jardí viral de 250.000 flors
4
Es llegeix en minuts

Sembla una al·lucinació. Com quan veus un oasi al desert o Almeida ballant un xotis. Ni que estiguessis de passeig Disney amb la Blancaneu. Es veuen flors i flors fins on arriba a la vista. Més racons instagrameables dels que podria assumir Tamara Falcó. Tanta diversitat de colors com al currículum de Toni Cantó. Centenars de persones desfilen en posició selfie amb els mòbils traient fum. Només falta Miley Cyrus taral·lejant I can buy myself flowers. "El jardí de les 100.000 tulipes", l’anomenen. "N’hi ha més", garanteixen els socis sense titubejar gens. Més de 250.000 flors en total, calculen com a mínim.

És l’imant primaveral dels influencers. Han batejat aquest paradís selfie com a Niudalia. Nova destinació viral per tirar-se flors a Instagram i TikTok. Tulipes, jacints, narcisos, hi ha fins i tot un riu morat de 65.000 calabruixes. Són pètals amb centenars de milers de visualitzacions a les xarxes. Són a Capolat, a la comarca del Berguedà (Barcelona), entre muntanyes i vaques, a hora i poc de l’asfalt de la gran ciutat. Darrere hi ha dos fotògrafs amb 33 milions de seguidors.

Reben més de 100 trucades al dia –en dona fe l’Arnau ensenyant-te el mòbil–. I almenys un altre centenar de whatsaps, calcula fent un scroll interminable. Acaben de començar la seva segona temporada floral i ja tenen tots els caps de setmana d’abril complets. Només diumenge van rebre mil visites. Amb prou feines queden quatre dates lliures entre setmana per als seus tallers de plantació de dàlies.

Arnau i Jordi Puig són dos dels cofundadors de Niudalia. Els germans bessons que hi ha darrere del projecte de fotografia creativa Jordi Koalitic. Fa vuit anys que van començar a destapar a les xarxes el making of de les seves fotos amb efecte abracadabra. "Per democratitzar la fotografia per a tot el món", recorda l’Arnau. Ara són habituals a les llistes de millors influencers de Forbes. Acumulen més de 20 milions de seguidors a TikTok, 7,3 a Instagram, gairebé 5 a Youtube.

El jardí –era d’esperar– està ple d’attrezzo per a posturejar. Cadires rústiques a peu de tulipes, narcisos i jacints, arcs florals i gronxadors amb fons de postal, fins a portes de coloraines a joc amb els pètals. Hi deu haver una hectàrea florida a la vista, una altra més plantada per florir. Una dotzena de tipus de flors diferents per temporada. "És com una flower farm holandesa o americana portada a la comarca del Berguedà", resumeix el Josep. "És un clima molt temperat –justifica–, molt uniforme, molt bo per al cultiu de flors".

Josep Mosoll és el tercer cofundador. Ull, que de seguida que et descuidis, et deixa plantat. Aquí totes les flors les planten a mà. Ell trepitja poc asfalt. Agricultor de tota la vida. Addicte a les dàlies i a la fotografia. Li encanta regalar-li flors a la seva parella, és clar. A ella no tant –riu ell–, li sap greu que es morin. "Que bonica –li agraeix ella el gest romàntic–, però busca un test, ¡ràpid!". Ha d’arrencar-li les flors amb bulb per replantar-les. És la dissenyadora floral del jardí, Nerea Nuño.

Obren set mesos a l’any. Ho intenten si el canvi climàtic ho permet. De finals de març a octubre (10 euros; 15 euros, amb visita guiada). Ja gairebé s’està acabant la temporada de tulipes. En queden dues setmanes a tot estirar. L’abril és també mes de narcisos, calabruixa, jacints, safranera. Les anemones i els ranuncles han començat a florir aquesta setmana. Al maig-juny, apareixeran lliris, alliums i fritil·làries. I al juliol-agost, un hit del jardí viral: més de 120.000 gira-sols. Aquesta temporada es retardaran un mes, preveu el Josep. "Amb els canvis de temperatura, s’està alterant tot el calendari floral".

Més de 20.000 dàlies

L’estrella de Niudalia es començarà a deixar veure a l’agost-setembre. "Potser la tenim al juliol ja –avança el Josep–, si no és gaire calorós". Ara n’estan plantant més de 20.000. És l’emblema del projecte: Niudalia = niu de dàlies. "És més duradora –justifiquen–, i per fotografiar és brutal". Ells en tenen més de 200 varietats. "Volem ser el referent a escala espanyola de la dàlia", confien.

¿Que què venen a buscar els visitants? No, no són només likes. "Avui dia, fa falta una mica d’alegria", esbufeguen el Xavi i la Vero entre foto i foto entre tulipes. "Desconnectes de la rutina. I és molt romàntic".

Fan moltes col·laboracions amb influencers, apunta l’Arnau, però també munten sessions de fotos per a instagramers novells, tallers de plantació, pícnics entre les flors, fins i tot casaments. "Cada cap de setmana hi ha alguna petició de mà".

"Som en un món una mica boig". El Josep assenyala unes fritil·làries florides abans de temps durant una de les visites guiades a peu de flors. Les pluges de Setmana Santa, diu, han salvat la temporada. "Però és una simple treva petita", lamenta. "Cada vegada apostem més pel narcís –s’encongeix d’espatlles amb resignació–, és una planta molt més resistent a la sequera".

Notícies relacionades

Els visitants els donen les gràcies cada dia –expliquen–, els animen a continuar. "Sempre expliquem les condicions en les quals treballem –ara pugen les temperatures, ara gela, ara no plou–. Perquè s’adonin que l’agricultura, en general, és molt difícil, i s’hauria de valorar una mica més".

¿El seu secret? "Passió –respon el Josep–. No hi ha res més: passió. Sempre treballes amb el cor, mai amb la força. Si no, és impossible continuar". Al camp, promet, hi ha mil factors incontrolables que poden fer que no surti bé. Molts nervis, moltes nits sense dormir, assegura. I molta adrenalina quan tot encaixa. ¿Que què compensa? "Et dona pau –confessen els socis somrients–. És molt gratificant treballar amb la natura".