Clatellada judicial

BCN ultima l’anul·lació de 140.000 multes per la sentència contra la ZBE

L’ajuntament deixa sense efecte el 42% de les sancions imposades entre el 2020 i el 2023 arran de la decisió del Suprem, que l’obliga a renunciar a 20,1 milions. 

BCN ultima l’anul·lació de 140.000 multes per la sentència contra la ZBE
1
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona digereix els efectes de la sentència contra la zona de baixes emissions (ZBE) alhora que Catalunya es prepara per expandir-les a partir del 2026, amb restriccions fins ara inèdites als vehicles amb etiqueta groga. El Tribunal Suprem va ratificar al novembre el pronunciament del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que deroga la primera ordenança que va regular el 2020 el veto als models sense adhesiu 0 Emissions, Eco, C o B a la capital. La norma ja va ser substituïda per una altra el febrer del 2023, i per això la decisió no dissipa les limitacions a la circulació. No obstant, sí que té repercussions econòmiques. A causa de la clatellada judicial, l’ajuntament ultima una resolució per la qual anul·larà unes 140.000 multes que mai ha arribat a percebre.

El govern municipal conclou que la sentència l’obliga a renunciar al cobrament del 42% de les sancions cursades els primers tres anys de ZBE. L’executiu concreta que deixarà d’ingressar 20,1 milions d’euros al revertir-se els càstigs tramitats sota l’ordenança abolida. La suma se circumscriu a multes que no es van abonar, ja fos perquè no es van declarar fermes al ser impugnades o, simplement, perquè mai es van costejar ni se’n va forçar el desemborsament mitjançant un embargament efectiu abans que el Suprem resolgués el plet.

Arran de la decisió judicial, l’ajuntament va reconèixer que 143.394 multes pendents de pagament o recorregudes eren susceptibles de ser cancel·lades. Calculava que, a tot estirar, deixaria d’obtenir 20,2 milions d’euros de resultes del revés judicial. Les estimacions s’han acabat complint gairebé fil per randa. A partir dels pròxims dies, amb prou feines quedaran denúncies aixecades fa més d’un any que el consistori continuï reclamant que se saldin.

Notícies relacionades

Càstigs recorreguts

El govern local explica que ha efectuat els tràmits per revocar les amonestacions de gener del 2020 a febrer del 2023 que segueixen en deute. Només falta que els diaris oficials difonguin el decret que les deixa sense efecte. "S’anul·laran en el moment en què es produeixi aquesta publicació", indica. A part, ha tornat diners embargats per càstigs recorreguts. En canvi, l’executiu no reverteix les altres sancions basades en la normativa fulminada i que sí que es van sufragar.

Temes:

Govern Arran