Els reis de l’hamburguesa mengen en estrelles Michelin

La majoria dels 15.000 participants en el congrés mundial de McDonald’s ja són a la ciutat, on es faran notar aquesta setmana en restaurants, hotels de luxe i locals d’oci.

Els reis de l’hamburguesa mengen en estrelles Michelin

patrícia castán

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Més que la convenció global dels reis del fast food, o sigui de McDonald’s, la trobada que acull Barcelona des d’avui a dijous 11 d’abril, sembla una convenció de la CIA. Des de fa un any i mig, quan es va donar a conèixer que l’imperi de l’hamburguesa celebraria la seva trobada biennal per primera vegada en la història fora dels EUA i elegia la capital catalana, els detalls sobre l’esdeveniment s’han difós amb comptagotes.

L’organització no pot revelar ni una dada, i ni els hotels, restaurants, la Fira ni altres serveis beneficiats diuen ni una paraula a causa d’estrictes contractes amb clàusules de confidencialitat. Així que estan sent alguns dels acabats d’arribar els que expliquen a EL PERIÓDICO les seves circumstàncies i plans a la ciutat: aquest cap de setmana van desembarcar els CEO, els franquiciats més grans de 135 països i les delegacions de tots els països, així com proveïdors d’aliments i serveis, i xarxes logístiques. Una pista: els gurus del happy meal menjaran aquests dies en estrelles Michelin i dormiran en hotels de gran luxe. Poca cheese burger i molt glamur.

Secretisme

Des de mig planeta arribaven divendres representants del gegant del Big Mac, enmig d’un superoperatiu amb discreció i emoció a parts iguals. Un grup va explicar a aquest diari el seu vertigen: "No podem parlar, és tot confidencial, però estem il·lusionats amb aquesta experiència". Al secretisme d’un esdeveniment professional 100% made in USA que suma 30 edicions (cada dos anys) a Amèrica del Nord, s’afegeix una conjuntura internacional complexa. La guerra a Ucraïna i la guerra d’Israel i Hamàs han tensionat qualsevol esdeveniment d’aquestes magnituds a Europa.

Hi havia reserves amb exclusivitat per a grups de més de 500 persones des del cap de setmana fins dijous. Tant en restaurants i locals d’oci del centre de la ciutat com al litoral. Una de les cites principals, confessa un dels assistents amb els quals ha conversat aquest diari, tindrà lloc en un museu i aglutinarà més de 1.200 persones de mig món avui a la nit. Però n’hi ha moltes més, en grups de totes les mides.

Ahir, molts assistents van acudir a la Fira de Gran Via l’Hospitalet, epicentre de la convenció, a acreditar-se. Segons ha pogut saber aquest diari, durant els dies de la trobada el recinte només servirà a les seves barres McRoyal, Mc Fish i altres variants en hores interprofessionals. Un altre assumpte serà la resta de la jornada a la ciutat catalana.

Així que, enmig d’una megatrobada internacional més agredolça del previst per la geopolítica, ens hem d’aferrar al gran impacte econòmic que tindrà a la ciutat. Per exemple, en matèria d’allotjament, segons fonts pròximes, la selecció ha sigut àmplia i molt repartida, però començant pel luxe. Tots els hotels GL o cinc estrelles han rebut grups de major o menor mida de McDonald’s, distribuïts per països d’origen: des de Sud-amèrica a Àsia, passant per Europa i els epicentres nord-americans.

Un denominador sembla comú: els millors hotels i la millor gastronomia per a quatre dies de convenció i alguns més de festa a la ciutat. El passeig de Gràcia és el seu principal imant. Un dels gurus mundials de McDonald’s s’allotja en un luxós hotel de l’eix d’or, a la suite principal. Però són molts més els multimilionaris arribats a Barcelona. La convenció aglutina tant directius de la multinacional com proveïdors de carn, maquinària o serveis. Entre els assistents figuren propietaris d’algunes de les hamburgueseries més grans de la marca a les principals metròpolis, inclosos magnats de Mèxic, l’Índia o els EUA, entred’ altres, que aquests dies no repararan en despeses i han requerit moltes exigències i fins i tot viatgen en família. Les suites dels millors establiments estan ocupades des de fa mesos.

Trobada històrica

Notícies relacionades

El 2022, Jill McDonald, vicepresidenta executiva i presidenta de Mercats Operats Internacionals de McDonald’s, va intervenir: "Com a marca global, portar la 30a Convenció Global a Europa és un gran suport a l’impacte del nostre negoci internacional i sé que tot el sistema farà possible que sigui un moment per recordar". Sens dubte que a Barcelona no s’oblidarà. Els franquiciats que abonen més d’un milió d’euros per obrir restaurants en ciutats com Barcelona (amb 24 establiments, dins del centenar de Catalunya) han posat tota la carn a la graella, malgrat el conflicte empresarial i jurídic que viuen alguns d’ells. Curiosament, molts assistents semblen combregar amb les consignes ecofriendly de la multinacional i estan apostant per desplaçaments en transport públic, segons revelen fonts de l’organització.

Però tot i que viatgin amb metro, la gastronomia d’alts vols és una de les seves prioritats. Han omplert els restaurants amb estrelles Michelin, marisqueries i locals de moda, reservats fa mesos. Però també alguns on divertir-se, amb flamenc o rumba catalana en ple centre, assenyalen diverses fonts que demanen l’anonimat.