Un mini-pis a 975 € amb més de 450 peticions de visita

La immobiliària que l’anuncia a la Barceloneta no dona l’abast malgrat explicitar els exigents requisits, en una mostra clara de la deficitària oferta de lloguer.

Un mini-pis a 975 € amb més de 450 peticions de visita

PATRICIA CASTÁN

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

"El telèfon no ha parat de sonar ni de nit ni durant el dilluns de pont", relata amb paciència de sant aquest agent de la propietat immobiliària. La situació és insòlita, resumeix, després de recollir en uns dies més de 450 peticions de visita per a un piset de 37 metres quadrats útils a la Barceloneta, pel qual es demanen 975 euros al mes. No és cap xollo. Però l’oferta d’habitatge de lloguer tradicional a Barcelona és tan escassa en proporció amb la demanda, que aquest API ha publicat un anunci singular i ple de requisits (en la més estricta legalitat) i ha rebut una allau d’interessats. Exemplifica la gravetat de la situació del mercat immobiliari de Barcelona, on la implantació del recent límit de preus de lloguer per a zones tensades ja dona mostres d’escanyar encara més la deficitària oferta local.

"No tinc més pisos de lloguer, la gent no vol llogar quan li dius el preu que marca l’índex, que haurà de pagar els honoraris d’agència cada vegada que hi hagi un canvi de inquilí, que l’augment anual està per sota de l’IPC, els ingressos que ha d’acreditar l’inquilí o els riscos", relata el propietari d’Inmo, una immobiliària petita, de tracte personalitzat, on el mòbil de l’anunci és el personal de l’agent. "L’oferta convencional està desapareixent, tots els propietaris volen llogar per mesos per evitar una regulació tan exagerada i jo no vull gestionar lloguers per temporada", explica després de ser trucat per aquest diari per preguntar pel peculiar anunci.

El reclam en concret, al contrari que la majoria dels pírrics 142 anuncis barcelonins de menys de 1.000 euros que pengen aquesta setmana del macroportal Idealista, comença dient que només es busca inquilí de llarga estada (5 anys). Relata a continuació les bondats de la zona, al carrer de Giner i Partagàs, la proximitat amb el mar (200 metres), l’ambient bohemi, l’amplitud dels 37 metres quadrats (en relació amb altres ‘quarts de casa’ del barri), i la reforma completa que ha viscut l’immoble.

Allau de sol·licituds

"Hem rebut moltes sol·licituds per llogar la vivenda de manera que ens veiem en la necessitat de filtrar les persones que volen veure-la abans de concertar les visites. Suposo que el fet que el contracte sigui de llarga estada, que com a inquilí no has de pagar els honoraris de l’agència i que molts pisos han desaparegut del mercat amb la nova llei i d’altres s’han convertit en vivendes de temporada, ha creat aquest interès especial", adverteix, abans de passar al suposat cribratge.

I llança els requisits: "Abans de concertar la visita, envia’ns un email amb una breu explicació de qui sou, on treballeu, què feu i quin és el vostre salari net mensual". Després de la visita i si el pis interessa, sol·licitaran acreditar "un contracte de treball indefinit, que demostris que tens feina des de fa tres anys o més, que no estàs en període de proves i que els teus ingressos són d’una empresa europea o ets funcionari. En alguns casos pot ser necessària la vida laboral". Atenent la llei d’habitatge i la proporció que el lloguer ha de suposar sobre els ingressos, especifica: "Has de saber que els vostres ingressos han de superar els 3.400 euros nets al mes el teu sol o 3.800 euros entre el teu company o parella i tu". O bé aportar avalador.

S’exclouen persones amb mascota i calen tres mesos entre fiança i dipòsit perquè el pis està gairebé per estrenar. En concret la renda és de "975€ + 25€ d’IBI + 20€ de comunitat (total 1.020 € al mes)". I s’emfatitza que busquen "un inquilí o inquilina que cuidi aquesta vivenda que està disponible per entrar-hi a viure immediatament". Perquè el propietari té clar que busca un perfil estable.

Notícies relacionades

L’API aclareix que el preu és el que marca la llei. En aquest cas és el mateix del contracte anterior, quan hi havia llibertat de mercat. Així que no s’ha d’aplicar el preu del sistema de referència desenvolupat pel Ministeri d’Habitatge i implantat a Catalunya, que en aquest cas li correspondria un rang de 596 a 748 euros. Al ser d’un petit tenidor, es pot mantenir la quota anterior.

En canvi, en el cas de no haver estat llogat en els últims cinc anys i entrar ara al mercat, sí que hauria d’acatar el preu de l’índex, fos el tipus de propietari que fos. "La gent que es veu en aquesta situació prefereix no llogar actualment", manté, amb la seva cartera en mínims, i acabant de penjar a un potencial client del Carmel que al conèixer el preu legal (allunyat dels pisos ja llogats a la seva finca) per a la vivenda que deixarà la seva mare, ha descartat donar-li’n la gestió. Possiblement el vendrà.