Pregàries i protestes per frenar l’enderroc d’una església a BCN

La parròquia de l’Esperit Sant tancarà demà per ser enderrocada i substituïda per una facultat de Ciències de la Salut mentre un grup de feligresos espera el miracle.

Pregàries i protestes per frenar l’enderroc d’una església a BCN

Jordi Ribalaygue

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Diumenge de Resurrecció gris a l’església de l’Esperit Sant del barri del Baix Guinardó, a Barcelona. El bateig de dos nadons –Leonardo i Miguel– va alleujar a penes l’ambient luctuós, gairebé de funeral, que va impregnar l’última eucaristia dominical a la parròquia, aixecada el 1969. El temple tancarà demà per ser enderrocat a principis de maig. Començarà així a materialitzar-se l’acord que l’Arquebisbat de Barcelona i la Fundació Blanquerna van segellar fa gairebé dos anys i que l’ajuntament beneeix perquè la nova Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Ramon Llull s’erigeixi sobre les restes de l’edifici de culte.

Julia es declara afligida a la sortida de missa. "Potser ja no es pot fer res, però encara tenim esperança. Si algun advocat volgués ajudar-nos...", prega. L’església condemnada al picot té la particularitat de donar servei espiritual durant les 24 hores, amb l’obertura permanent de la capella del Santíssim. Julia ha passat algunes nits en blanc dins del temple, "de 10 de la nit a les sis del matí", per suplicar a Déu que intercedeixi i salvi la parròquia: "He vingut a resar perquè l’església es quedi i s’obri un miracle perquè l’Arquebisbat es retracti. Encara confiem que es produeixi".

A l’Hospital de Sant Pau

Malgrat que deixi d’oficiar-se a l’església situada a la Travessera de Gràcia, la comunitat es muda al temple ubicat a l’Hospital de Sant Pau almenys durant dos anys, mentre durin les obres. L’equipament universitari ocuparà 5.500 metres quadrats i se li afegirà un nou centre de culte de 300 metres quadrats, completat amb uns altres 250 d’espais parroquials. En total, cobrirà poc més d’una tercera part de la parròquia que desapareixerà. "Será més petita que la capella que tenim. Són dies tristos per a la nostra església", reconeix el rector, mossèn José Mari.

Notícies relacionades

L’Arquebisbat va lamentar "el malestar i la incomoditat" dels feligresos i va al·legar que "hi haurà molts més avantatges que inconvenients" amb les obres per "potenciar l’acció educadora i evangelitzadora de l’arxidiòcesi de Barcelona", defensa. També esgrimeix que compta amb autorització del Vaticà. En canvi, l’Associació d’Amics del Temple Parroquial de l’Esperit Sant creu que el projecte no té sentit. "El trasllat serà un problema a l’hora que la gent gran es desplaci i trencarà el dia a dia d’una parròquia a la qual assisteixen unes 300 persones", ressalta Pablo. Pertany al grup de feligresos que, mitjançant pasquins repartits a la porta del centre i a través de les xarxes socials, crida a actuar "davant l’amenaça de demolició" i "generar impacte al Bisbat".

Per ara, es preveu una missa primerenca demà, a les vuit. Serà l’última que allotjarà l’església, i s’ha convocat una pregària del rosari per a dissabte davant la Catedral. L’associació de creients ha presentat instàncies a la Generalitat i a l’ajuntament per sol·licitar que el vitrall de l’Esperit Sant sigui declarat Bé Cultural d’Interès Local. "Encara no hem obtingut resposta", afirma Pablo. ERC va advertir a la comissió d’urbanisme d’un possible cas de "destrucció del patrimoni" de perdre’s la vidriera de grans dimensions de la façana. El consistori va admetre que no està catalogada. El grup de feligresos sospesa anar al jutjat per al·legar que la vidriera mereix ser protegida i mirar de frenar la demolició.