La primera acadèmia de vambes

Ni Nike ni Niko, que diria la teva mare. En aquest ‘lab’ de Gràcia identifiquen les ‘sneakers’ per noms propis, no per marques. «Crea les teves vambes en quatre hores», prometen.

La primera acadèmia de vambes
4
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Aquí et sents més creatiu que el nòvio d’Ayuso al fer la declaració de la renda. Et donen pinzell, pintures, més llibertat artística que la senyora que va restaurar l’Ecce homo de Borja. "Crea les teves sneakers en quatre hores", et prometen. Així que et lligues el davantal i et poses a pintar amb més incredulitat que Milli Vanilli fent playbacks. En sortiràs amb un parell de vambes lluents, 100% exclusives, personalitzades de dalt a baix. Ni Nike ni Niko, que diria la teva mare. "Les de l’Ana", les bategen en aquest lab. Aquí les sneakers s’identifiquen per noms propis, no per marques. Aquesta és la primera acadèmia de vambes d’Espanya.

Per TikTok circulen 4,6 milions de vídeos només amb el hashtag #sneakers. Fa anys que es persegueixen els models de moda amb ànsies de jonqui. En aquest moment de febre per les vambes, fins i tot es customitzen esportives per a casaments (Double G Customs ofereix tallers a Bèlgica). Als EUA hi ha el colós Surgeon Academy: organitza workshops virals a Los Angeles, Nova York i Las Vegas. Fins i tot Nike inclou ja a les seves botigues una secció per "personalitzar el teu look". És el nou súmmum de les tendències virals: vambes + manualitats + reciclatge, 3 modes en 1.

Acaba d’obrir a Gràcia: Barcelona Sneakers Academy (Mare de Déu dels Desemparats, 8). Nou oasi del Do It Yourself. Hi portes les teves sneakers (noves o utilitzades) i les personalitzes en 4 hores guiades: et donen materials "il·limitats", idees i confiança. No es requereix comptar amb experiència prèvia. Aquest és el seu lema: "El resultat no depèn de la teva capacitat artística".

"La idea –resumeix el seu ideòleg– és treballar una exclusivitat diferent. Basada en l’individu, no en el que ens venen". Deixar de treure pit per portar les vambes del raper de torn i començar a presumir de dissenys propis: el del Mateo, Ada, Jade, Bruno, Natàlia. Ara s’exhibeixen a Instagram (@barcelonasneakersacademy) com si fossin vambes de famosos.

No són manualitats amb vi (és l’última moda ubiqua de l’oci a Barcelona). Salvatore, de moment, t’ofereix cervesa. "Això és recreatiu –diu–, però formatiu també". Salvatore Coppola, es diu. "Com el director de cine –somriu–, però no som família". Ho diu amb accent italià de Sorrento. Fa 11 anys que va venir a Barcelona a fer un Erasmus i ja no en va tornar. Dissenyador industrial, 32 anys. 40 parells de vambes a l’armari. N’haurà personalitzat més d’un centenar. Va aprendre a fer calçat a mà a la London Sneaker School. "Allà vaig veure que m’agradava molt", recorda. Un any després ja estava muntant la seva pròpia acadèmia.

T’escolta amb mirada de psicòleg: li dius el que t’agrada, el que que sigui, i ell t’ho posa als peus. "¿Però què t’agrada?". No és una resposta fàcil. "Costa ser creatiu quan tens tants inputs", afirma el dissenyador. "Sembla que és el que t’agrada, però perquè no has vist altra cosa". I et posa com a exemple la Samba d’Adidas. "Porta un munt d’anys, però s’ha posat ara de moda –afirma–. Tothom en busca una i no saps per què. ¿Segur que t’agrada?".

Primer pas: la conceptualització guiada. "Uns pares em poden demanar unes vambes de Dragon ball per al seu fill –explica el dissenyador–, però em sembla molt més emocionant que vingui ell i que junts interpretem els colors i les textures i els posem a la vamba". I que la pugui dibuixar ell mateix. "Jo vull que el resultat no depengui de la teva capacitat artística –insisteix Salvatore–. Per a mi és la base".

Resurreccions amb cafè

¿El més curiós que li han demanat? "Un nen va venir amb la batamanta per tallar-la i integrar-la a la vamba –recorda–. El logo de Nike el va fer amb part d’una pilota de bàsquet". Ha arribat a reinterpretar en format sneaker fins i tot l’últim Mundial de l’Argentina de Messi. N’ha ressuscitat algun parell fins i tot amb cafè.

Ara sí, t’asseus al tamboret amb el davantal i comences amb la posada al punt de les teves vambes (les neteges si estan molt utilitzades, les desgastes si estan molt noves). Tries els colors i a pintar. "És una pintura acrílica especial per a pell", t’aclareix Salvatore al veure’t la cara d’"això amb la pluja se n’anirà".

Es crea ambient de col·leguisme a peu de vamba. Hi ha moments de confidències, moments de mindfulness. Salvatore tant et parla de disseny com t’ensenya trucs o com et pots lligar els cordons com Nike diu. Quatre hores sense mirar el mòbil. "La gent aquí s’oblida de tot". En dones fe.

Notícies relacionades

Pots rematar les vambes amb textures, accessoris, cordons de tot tipus. (Ara estan molt de moda les cordes). Són workshops de màxim 5 alumnes. 149 € per persona, amb descomptes per grup a partir de 2. (Als EUA costen 200 dòlars els tallers de 3 hores). "No és només personalització –t’avança Salvatore entre pinzellada i pinzellada–. M’agradaria arribar al Decon/Recon (desconstrucció i reconstrucció). A partir d’una vamba, et quedes amb la sola i tota la part superior les fas 100% manual". Preveu organitzar-los més endavant: serien tallers de 4 dies. La seva idea és oferir també workshops exprés.

¿L’objectiu d’una acadèmia de vambes? "Tornar a acostar les persones al món del calçat artesà", respon el seu creador. "És una cosa que s’ha perdut molt –assenyala–. M’emociona pensar que algú pugui sortir d’aquí amb un producte que s’ha fet a mà". 4 hores entre pinzells, cola i assecador, i comences a apreciar les suors que costa cada treball artesà.