Protecció de Dades avala l’ús de càmeres dins dels taxis

Protecció de Dades avala l’ús de càmeres dins dels taxis

JORDI OTIX

1
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) va emetre ahir un dictamen que avala la instal·lació de càmeres a l’interior dels taxis, una mesura de seguretat que des de fa anys reclama el col·lectiu de taxistes de Barcelona i que, recentment, ha cobrat especial rellevància després que sortissin a la llum diversos casos d’assetjament sexual a dones taxistes.

En el seu dictamen, l’APDCAT suggereix la possibilitat de modificar la llei del taxi per permetre la videovigilància com una mesura de seguretat, sempre que es compleixi amb els principis de protecció de dades i se n’asseguri la proporcionalitat i necessitat.

L’APDCAT considera lícita la instal·lació de càmeres a l’interior dels taxis, amb la condició que la gravació l’activi el conductor en situacions de perill, a fi de prevenir i, si és necessari, perseguir agressions i altres conductes delictives perpetrades a l’interior del vehicle. Quan s’utilitzi amb aquestes finalitats, el tractament de les dades personals que s’hagin obtingut es regirà per la legislació de transposició de la Directiva (UE) 2016/680.

Condicions d’ús

Notícies relacionades

Perquè l’ús de càmeres dins dels taxis sigui legal s’estableixen certes condicions d’acord amb els principis i garanties de la normativa de protecció de dades. Els usuaris han de ser informats de l’existència de videovigilància mitjançant dispositius informatius col·locats de manera visible al vehicle, que incloguin la identitat del responsable i la possibilitat d’exercir els drets de protecció de dades. En aquest sentit, es recomana la inclusió d’una adreça electrònica o codis QR per accedir fàcilment a més informació sobre el tractament de dades, i també se suggereix que els esmentats cartells informatius s’adeqüin, quant a la seva imatge, a efectes de garantir una unificació i la seva clara identificació.

A més, es posa com a condició que la conservació de dades es limiti al temps necessari per a la finalitat del tractament i, en el cas de la videovigilància, les imatges han d’eliminar-se en un termini màxim d’un mes, llevat que siguin necessàries per investigar infraccions penals. El responsable del tractament de dades dels sistemes de videovigilància als taxis seria el titular de la llicència.

Temes:

Barcelona Taxis