AFECTAdes 38 FAMÍLIES

Desallotjat l’edifici El Barco d’Esplugues per danys estructurals

L’ajuntament ha decretat el cessament d’habitabilitat del bloc, sustentat en un informe tècnic que adverteix del risc per a la seguretat dels veïns.

Desallotjat l’edifici El Barco d’Esplugues per danys estructurals

GERARDO SANToS

2
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

L’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat va reunir ahir els veïns de l’edifici conegut popularment com El Barco per comunicar-los l’evacuació imminent de les seves cases, després de rebre un informe tècnic extern que apunta a "danys estructurals" a la finca. "S’han detectat deficiències greus en l’estructura de l’edifici que en comprometen la seguretat", va declarar el primer tinent d’alcalde, Eduard Sanz. Així, el consistori va decretar l’estat de ruïna de l’edifici i l’alcaldessa de la ciutat, Pilar Díaz (PSC), va firmar el decret de cessament d’habitabilitat, pas previ a l’evacuació forçosa, motiu pel qual el desallotjament de les vivendes s’ha portat a terme amb urgència: "No es podia córrer cap risc, el que tocava era decretar el desallotjament per a seguretat dels veïns", va afegir Sanz. "L’informe ha sigut realitzat per una empresa externa i corroborat pels serveis tècnics municipals", va dir.

L’ajuntament és el titular de l’edifici des de fa un any, i va informar que "a la ruïna urbanística, per trobar-se ubicat en zona verda, s’afegeix la ruïna immediata pel deteriorament de l’edifici". Els afectats són atesos en el pròxim Espai Baronda, on s’ubiquen els serveis municipals per a l’acompanyament i gestió de l’emergència.

Ajuda psicològica

El protocol de desallotjament inclou la creació d’una oficina municipal d’ajuda i atenció a les famílies afectades, així com l’activació del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB). "És un cop inesperat, hi ha veïns que han nascut en aquest edifici i que et diguin que no podràs tornar és un cop important –explica Eduard Sanz–. Insistim que hi ha un servei de suport psicològic perquè aquesta situació la puguin portar el millor possible".

Notícies relacionades

"A les famílies sense alternativa habitacional immediata se’ls ha ofert un allotjament puntual durant les primeres 48 hores mentre, en col·laboració amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, es busquen solucions adaptades a cada cas", detalla el consistori. Algunes famílies ho tindran difícil per trobar alternatives. És el cas del Juanma, la mare i la germana del qual també resideixen en altres pisos d’El Barco: "¿On anirem, si estem gairebé tota la família aquí?", es pregunta.

Totes les famílies d’El Barco paguen lloguer. Un dels veïns va explicar que només podran entrar a casa seva per recollir les pertinences bàsiques. El desallotjament s’ha produït un mes després de la caiguda d’un fals sostre en un dels pisos, cosa que va portar l’ajuntament a encarregar un estudi.