ELS COMPTES MUNICIPALS

Collboni, forçat a la qüestió de confiança

L’alcalde anuncia pressupostos per al 2 de maig després que es tombessin ahir en el ple. «Mai havia vist tanta irresponsabilitat junta», etziba a Colau, que el considera «l’únic responsable» del desenllaç.

6
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Els pressupostos de Barcelona per al 2024 van ser tombats per l’oposició en la votació definitiva que es va celebrar ahir en el ple municipal. Només el PSC i ERC hi van votar a favor. Ara l’alcalde, Jaume Collboni, haurà de recórrer a una qüestió de confiança per aprovar-los, un sistema previst per als governs locals en minoria que permetrà que la ciutat tingui nous comptes a l’abril.

Collboni va culpar Ada Colau del desenllaç: "Mai havia vist tanta irresponsabilitat junta en tan poc temps. La seva actitud ha causat el bloqueig de tres pressupostos progressistes i no permetré que això passi a l’Ajuntament de Barcelona". Abans, ella li havia atribuït haver "fracassat" i el va assenyalar com "l’únic responsable" d’aquest desenllaç.

"Com em vaig comprometre, Barcelona tindrà pressupostos, i els tindrà el 2 de maig", va anunciar l’alcalde. Perquè aquest serà el termini en què acabarà el període de la qüestió de confiança, que s’iniciarà després de la convocatòria d’un ple extraordinari que se celebrarà dimecres vinent. Un mes després, hi haurà pressupostos si l’oposició no es posa d’acord per elegir un altre alcalde, cosa que requeriria aliances impossibles.

Collboni va elogiar els pressupostos, que ascendeixen a 3.800 milions. També va agrair el seu vot a ERC. Només els republicans van donar suport al text del govern del PSC, que va rebre així 15 vots de 41, al ser rebutjat per la resta de grups. El no de Junts per Barcelona estava clar fa temps, malgrat que a principis d’any hi va haver un moment en què l’alcalde semblava decidit a pactar amb el grup de Xavier Trias. També el rebuig del PP i Vox estava cantat.

El ‘no’ de Colau

En el cas de Barcelona en Comú, el vot negatiu es va confirmar dijous, tot i que ja fa temps que les dues parts, socialistes i Comuns, han posat sobre la taula diferències que complicaven molt una entesa.

Collboni i la seva antecessora i exsòcia, la presidenta del grup de Barcelona en Comú, Ada Colau, no han arribat a un pacte perquè ella demanava com a condició per votar a favor que es tanqués alhora un pacte de govern municipal entre socialistes i Comuns, amb ERC com a tercera pota d’un tripartit. Però Collboni diu des d’estiu que primer vol un acord sobre els comptes per abordar després el de govern, i s’ha mantingut en aquesta posició.

"Més no podíem fer", va dir Colau, que va recordar que Barcelona en Comú va contribuir decisivament a la investidura de Collboni amb el seu vot i que va permetre el tràmit inicial al febrer per guanyar un mes per negociar aquest pacte de govern que no arriba.

Per la seva banda, la presidenta d’ERC, Elisenda Alamany, va parlar de "nova etapa". I és així: és qüestió de temps que la cap de files republicana es converteixi en tinent d’alcaldia del govern de Collboni, si bé la convocatòria anticipada de les eleccions autonòmiques del 12 de maig podria retardar aquest moviment.

Alamany apunta Colau

Alamany va remarcar que aquests pressupostos han sigut pactats pel PSC i el seu grup. "Crec que hem aconseguit un molt bon acord amb el govern. Votem un pressupost amb un gran retorn social". La republicana va citar diverses partides incloses per ERC i va insistir: "És un pressupost progressista que ningú entendria que no fos aprovat, especialment per aquells que defensen governs progressistes". És a dir, els Comuns. "Avui posem les bases per a una nova etapa i ERC és on sempre, treballant per als barcelonins".

La regidora va considerar "incomprensible" l’actuació de Colau, sense citar-la, però al·ludint-hi, al referir-se al fet que el que va pesar en el seu vot contrari és que "han canviat els llocs on s’asseuen uns i d’altres".

Converses sense negociar

Junts per Barcelona, que feia dies que era fora del partit dels pressupostos, es va limitar a tornar a mantenir les seves tesis d’aquests mesos. Ho va fer Ramon Tremosa, que va remarcar que el text presentat és el mateix que al principi del procés, que el grup va rebutjar d’entrada. Tremosa va agrair les converses mantingudes amb el tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls, però va recalcar que mai van arribar a ser negociacions.

Per part del PP, Daniel Sirera va qualificar els pressupostos d’ineficients, i va considerar que la prova d’això és que Colau els hagués votat "sense tocar-ne una coma" si hagués aconseguit el pacte de govern que reclama. També va criticar l’opacitat i foscor" que va atribuir a Valls, per no informar dels detalls del seu acord amb ERC. Com Tremosa i Sirera, el regidor de Vox Gonzalo de Oro Pulido anunciava un no als comptes.

Valls, que en un torn inicial va presentar el text per enèsima vegada, va contestar després als grups i els va fer una advertència: "Les posicions numantines no solen ser fructíferes". A Junts li va agrair també les converses, però va al·ludir als elements que van suscitar desconfiança en el PSC per pactar a Barcelona amb el grup de Trias: que si les votacions al Congrés, que si les intencions de Carles Puigdemont. A Sirera, Valls li va contestar que va enumerar "explícitament" en comissió els elements del seu pacte amb ERC.

L’exalcalde de Manresa va deixar els Comuns per al final. A Colau li va retreure la seva "renúncia a Barcelona". "Han tingut la possibilitat en els últims 10 dies d’aprovar pressupostos. Se n’han carregat dos, però amb aquests no ho aconseguiran", va afirmar en al·lusió als comptes de la Generalitat, que no van prosperar pel veto dels Comuns al Parlament, i als estatals, que el president del Govern central, Pedro Sánchez, va renunciar a negociar per la previsible falta de suport.

La resposta a Colau

"¿No som esquerra nosaltres, senyora Colau?", va preguntar Valls, al formular una denúncia que fa dies que subscriu, que els Comuns volen monopolitzar l’espai de l’esquerra. "¿És així com pensa protegir el seu model de ciutat? Vostè té un llegat que se li reconeixerà. Voldria donar-li unes dades, com diu la vicepresidenta del Govern central", va advertir en una àcida al·lusió a Yolanda Díaz. "La pacificació de carrers va existir abans que vostè fos alcaldessa", li va dir. "També el tramvia: 27 dels 29 quilòmetres que hi ha els van fer alcaldes socialistes", va afegir.

Notícies relacionades

Valls va acabar demanant a Colau que el seu grup canviés de vot i no rebutgés els comptes. "Vostè no té la culpa de res, la culpa és un concepte judeocristià. Vostè no té culpa ni ha de demanar perdó ni fer penitència. Però sí que té responsabilitat. I si no s’aprova el pressupost vostè en té responsabilitat".

L’exalcaldessa va contestar al tinent d’alcaldia: "No poden enganyar la ciutadania". Colau va recordar que el PSC va intentar pactar amb Junts i va justificar la seva reclamació d’associar el pacte de pressupostos amb el de govern pels indicis que el govern del PSC ha estat revertint en aquests mesos diverses mesures implantades per l’anterior govern, que amb ella com a alcaldessa van compartir els dos partits. "Podran dir que és culpa dels Comuns, però vostè n’és l’últim responsable", va advertir Collboni.