Els Comuns decideixen votar no als pressupostos de Collboni

La militància aposta per rebutjar els comptes per al 2024 en la votació de divendres si l’alcalde «continua bloquejant» un tripartit.

Els Comuns decideixen votar no als pressupostos de Collboni

Gemma Sánchez / ACN

1
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Barcelona en Comú votarà no divendres al projecte de pressupostos del govern de Jaume Collboni per al 2024. Així ho va decidir la militància dels Comuns en una reunió del plenari convocada per la coordinadora del partit d’Ada Colau que es va celebrar ahir. La pregunta formulada per la direcció era la següent: "En cas que el PSC mantingui la seva negativa a acordar un govern progressista ampli abans del ple municipal del 22 de març, ¿dones el teu suport a la decisió de votar en contra dels pressupostos municipals per al 2024?".

No sembla viable que aquest govern es tanqui en els pròxims tres dies, per la qual cosa Barcelona en Comú s’encamina al vot negatiu. El resultat de la votació, feta a mà alçada amb cartolina, 165 vots a favor del no, cinc a favor del sí i cinc en blanc, reflecteix l’enuig dels Comuns amb Collboni, a qui acusen de no haver volgut fer cap pas en el camí que ells li reclamaven: l’aposta d’un govern d’esquerres tripartit, format pel PSC, Barcelona en Comú i ERC. Aquesta era la condició imposada pels Comuns per donar el seu sí als comptes en el ple municipal que se celebrarà aquest divendres, 22 de març.

Votació determinant

La votació dels activistes (com denomina el partit els seus militants) no és vinculant, com si passa a Barcelona en Comú quan es debat un pacte de govern, però la cúpula la considera determinant i el grup municipal n’acatarà el resultat.

Notícies relacionades

Abans de la votació, Colau es va adreçar a la militància per resumir la situació i el camí que ha portat fins al punt actual. Els Comuns consideren que el PSC mai ha tingut intenció de convertir-los en el seu socis de govern, una relació que van mantenir en el mandat anterior, quan ells tenien 10 regidors i els socialistes, vuit.

La decisió deixa Collboni sense opcions d’aprovar els comptes de la ciutat mitjançant una votació ordinària en el ple de divendres. Junts per Catalunya ja va anunciar el seu vot negatiu, la mateixa posició que s’espera del PP i Vox. Només ERC va comprometre el seu suport al projecte, cosa que afegit als nou regidors del PSC, li donaria 15 vots, a sis dels 21 que atorguen la majoria absoluta.