Detingut un piròman ‘voyeur’ per cremar una porteria a BCN

L’arrestat, que disfrutava del tercer grau penitenciari, té nombrosos antecedents per provocar incendis i quedar-se després a observar com actuen els serveis d’emergències.

Detingut un piròman ‘voyeur’ per cremar una porteria a BCN
3
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Habitualment s’associa la reincidència amb detinguts per delictes com robatoris, furts o tràfic de droga; persones que han fet de la delinqüència la seva forma de vida. Però n’hi ha d’altres que no poden ni saben parar de delinquir, de posar en risc la seva seguretat i la de la ciutadania, malgrat ingressar una vegada i una altra a la presó.

És el que va passar amb un detingut pels Mossos d’Esquadra fa unes setmanes per presumptament cremar el portal del carrer Diputació número 333 de Barcelona el 20 de febrer a les 11 del matí. Es tracta d’un piròman reincident que sempre ha actuat a Barcelona i sempre ha utilitzat el mateix mètode: anar als quadros elèctrics dels edificis, posar-hi una pastilla d’encesa ràpida després de cremar-la i quedar-se a prop del lloc per veure l’actuació dels serveis d’emergència.

En declaracions a EL PERIÓDICO, el subinspector Josep Maria Pujol, cap d’investigació de la comissaria de l’Eixample dels Mossos d’Esquadra, ha explicat que el sospitós va ser identificat perquè a l’escenari del crim es va trobar una empremta dactilar en una caixa de pastilles de combustió. Va resultar que era la d’un sospitós, de 37 anys i de nacionalitat espanyola, que estava fitxat amb nou antecedents per haver provocat incendis a la ciutat.

La porteria va quedar calcinada. Els agents van detenir el sospitós a la sortida de la presó, ja que estava en tercer grau penitenciari i només hi acudia per dormir. Va ser mentre estava en llibertat unes hores quan presumptament va cometre aquest incendi, en el qual va resultar ferida lleu una dona per inhalació de fum perquè no va poder sortir de l’immoble. Per això, els Mossos l’acusen dels delictes d’incendi i de lesions.

Pujol destaca a aquest diari que quan hi ha risc per a les persones es considera com un delicte d’incendi, castigat amb elevades penes de presó, però quan no existeix perill per als inquilins es tracta d’un delicte de danys, que té una pena inferior.

Llarga trajectòria

El jutjat de Vigilància Penitenciària li va revocar el tercer grau després d’haver conegut les acusacions sobre el detingut i un altre jutjat de Barcelona també té obertes diligències contra el sospitós per aquests delictes, tot i que se sap que té una llarga trajectòria com a delinqüent.

Els Mossos tenen constància que l’acusat actua des de l’any 2011, quan va ser arrestat i condemnat per llançar un artefacte incendiari de fabricació casolana contra un domicili on hi havia persones dormint. Després ha sigut detingut en nombroses ocasions més. Pujol ha explicat que el van atrapar in fraganti el 2018 després que la policia catalana desplegués un dispositiu específic, ja que s’havien produït diversos incendis a la ciutat. Portava a sobre 12 pastilles d’encesa ràpida. En aquell moment el sospitós va ingressar a presó provisional.

Sempre la mateixa història

El 2020 els agents de policia el van tornar a atrapar, acusat de provocar presumptament nombrosos incendis en comptadors d’electricitat d’edificis arreu de la capital catalana. Al setembre d’aquell any, els agents van rebre avisos de focs gairebé cada dia a la zona nord de la ciutat de Barcelona fins que van aconseguir arrestar-lo de nou.

El 2022, el sospitós va provocar una dotzena d’incendis a la ciutat fins que va acabar sent detingut gràcies a les càmeres de videovigilància. Els agents dels Mossos van indicar que l’acusat pretenia cremar la xarxa elèctrica per deixar a les fosques la comunitat de veïns, a més de bloquejar els ascensors i dificultar l’evacuació i l’actuació dels serveis d’emergència.

Notícies relacionades

Ciutat fetitxe

El seu àmbit d’actuació ha sigut la majoria dels deu districtes de Barcelona, a banda d’un incendi a l’Hospitalet de Llobregat. Quan va ser detingut per última vegada, va explicar als investigadors que no havia rebut cap mena de tractament a la presó per poder apaivagar el seu desig de provocar focs. Es tracta d’un altre tipus de multireincident que es queda fora del sistema penitenciari, molt centrat en la reinserció dels delinqüents. Tot i que no sempre és possible.

Temes:

Barcelona