TRIPLE ESDEVENIMENT

"Epicentre" del cànnabis legal

Els nous premis International Cannabis Awards (ICA), anunciats com «els Oscars de la marihuana» i entregats dimecres amb magnificència a la Llotja de Mar de Barcelona, se sumen aquest cap de setmana a un congrés i la consolidada fira del sector Spannabis.

lpedragosa37622445 spannabis170311162117

lpedragosa37622445 spannabis170311162117 / Cesar Cid

2
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona i la seva metròpolis s’han convertit de nou en capital de la marihuana amb la celebració de tres grans esdeveniments la mateixa setmana. Al ja consolidat Spannabis –la fira cannàbica més gran del món, a Cornellà– i a la International Cannabis Business Conference (ICBC), s’hi afegeix aquest any el debut dels International Cannabis Awards (ICA), els primers premis empresarials del sector. La gala va tenir lloc dimecres a la Llotja de Mar de Barcelona. La triple convocatòria atrau centenars d’inversors i consumidors de cànnabis a la capital catalana, que exerceix d’aparador d’una substància que el Col·legi de Metges tem que es banalitzi.

La novetat d’aquest any, els ICA, s’anuncien com "els Oscars de la marihuana" i els seus organitzadors i convidats –nord-americans majoritàriament– els comparen amb els premis que poden atorgar-se als millors vins o als millors restaurants en el cas de les estrelles Michelin. La convocatòria de premsa fins i tot proclamava que, durant aquests esdeveniments, "Barcelona és l’epicentre del cànnabis legal a escala mundial".

"Aquí es valora la feina que han fet les marques relacionades amb el cànnabis recreatiu a escala internacional", defensa Sergio Martínez, empresari del sector i un dels organitzadors dels ICA. En declaracions a EL PERIÓDICO, diu que els premis contribueixen a "normalitzar" aquesta droga.

Els ICA compten amb nou categories de premis, entre les quals s’inclouen guardons relatius al cultiu de marihuana, com a millor banc de llavors i millors companyies d’il·luminació i ventilació. Però també distingeix productes per al consumidor, com el millor paper de fumar o el millor vaporitzador per a cànnabis sense combustió. "Reivindiquem la presa puntual de cànnabis recreatiu amb una política de prevenció de riscos. Sabem que no és innocu, però creiem en la legalització i la normalització per poder informar i que, si la gent decideix consumir-lo, que ho faci amb una política de prevenció de riscos, com passa amb l’alcohol", explica Martínez. Afegeix que "països com el Canadà o Alemanya s’han adonat que la guerra contra les drogues ha fracassat": "Si es regula, es podrà donar informació al consumidor".

Així mateix, Martínez opina que la popular fira Spannabis "no respon al model" que reivindiquen des dels ICA: "Nosaltres pensem que la gent pot consumir cànnabis de manera puntual, no cada dia, com qui consumeix vi. Tenim una imatge més seriosa", afirma.

Barcelona, ciutat pionera

Notícies relacionades

Els organitzadors han decidit aprofitar la celebració de l’ICBC i la Spannabis per organitzar aquest esdeveniment la mateixa setmana. Però ¿per què Barcelona atrau tant aquest sector? Martínez assegura que les raons que la capital catalana sigui l’epicentre d’aquesta droga és que "sempre ha sigut una ciutat cosmopolita, oberta i innovadora, i va donar oportunitat que comencessin a celebrar-s’hi les primeres fires cannàbiques".

"També va ser una de les primeres ciutats del món que va creure en el model de club cannàbic a escala social. Això ha fet que la resta del món s’hagi fixat en Barcelona i sigui pionera en el tema de la indústria cannàbica". No obstant, també considera que hauria d’haver-hi una "comunicació més directa i fluida amb les administracions per buscar un model sostenible per a regularització de la substància".