urbanisme

"Volem espai a la plaça del Macba"

La reforma de la plaça dels Àngels de Barcelona indigna veïns i ‘skaters’. Rebutgen l’ampliació del museu i que el projecte suposi limitar l’activitat dels patinadors. 

"Volem espai a la plaça del Macba"

MACBA

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’anunci municipal, dilluns passat, de l’inici de les obres de reforma de la plaça dels Àngels, al cor de Ciutat Vella, ha indignat els veïns que s’oposen des de fa anys a un dels elements més rellevants d’aquesta transformació: l’ampliació del Macba que donarà lloc a una nova construcció, annexa al Convent dels Àngels, que ocuparà gairebé 1.000 metres quadrats.

Els plans del consistori també han molestat un altre col·lectiu amb una presència notable a la plaça, els skaters. Perquè el nou disseny sembla perseguir que hagi de buscar-se un altre lloc per patinar, tot i que no s’hagi dit amb aquestes paraules. Tant els veïns com els patinadors consultats denuncien que el consistori no els va advertir que anunciaria la reforma.

L’alcalde, Jaume Collboni, va explicar dilluns passat que tant les obres del que ha de ser el CAP Raval Nord, que anirà a la Capella de la Misericòrdia, com els treballs d’ampliació del Macba començaran aquest 2024. I es finalitzaran, respectivament, durant el primer trimestre del 2026 i gener del 2027.

Així, si res canvia, en tres anys la plaça dels Àngels comptarà amb les noves dependències del museu, gairebé 1.000 metres quadrats que avui són espai públic a la plaça, i a l’altre costat, es reformularà el sòcol de la seu actual del Macba, que serà un espai verd de 1.105 metres quadrats. Per al govern, aquests metres són nou espai públic, als que suma els 349 metres de miradors a la part alta de la nova ala del museu.

Plataforma contrària

Les explicacions de l’alcalde no van convèncer la plataforma No a l’ampliació del Macba. Els seus integrants van denunciar en un comunicat 24 hores després que la iniciativa del consistori suposaria la pèrdua de l’espai públic, i van acusar el PSC d’esgrimir com un èxit que el nou CAP estigui a la Misericòrdia quan els socialistes van votar en contra d’aquesta possibilitat.

La Julia Baquero, de 68 anys i veïna de Ciutat Vella, és una barcelonina nascuda a Lleida. De nena va viure amb la seva família en una barraca de Montjuïc –"una barraca que era una caseta, eh, teníem gallines i hort", recorda- i d’adulta sempre ha viscut al districte, amb l’excepció d’un petit parèntesi a Gràcia i una estada a Gal·les i els Estats Units. Amb els seus pares, vivia al carrer de Sant Gil. Ara és veïna del de les Carretes.

Administrativa a la UB, ja jubilada, forma part de la plataforma contrària a l’ampliació del Macba, en què, remarca, conviuen veïns i skaters. Ha participat en les lluites dels últims anys de Ciutat Vella, que són molts, i està disposada a donar de nou batalla per la plaça: "Si això continua endavant, les mobilitzacions seran fortes. Treure’ns 1.000 metres quadrats al barri més dens de Barcelona. ¡Que no!".

"No hi ha una raó per ampliar el Macba. És un despropòsit total. Tenen 2.000 metres quadrats que no utilitzen, que fan servir per a esdeveniments. ¿El mirador? Ho volem a peu de carrer", afirma sobre l’anunci municipal. "Han consultat amb part del veïnat, però no amb la plataforma", denuncia.

Notícies relacionades

La plataforma assenyala que hi ha un contenciós administratiu presentat pels veïns contra l’ampliació, que s’ha de dirimir perquè puguin començar les obres. També recorda que ja van presentar al·legacions a un pla de millora urbana.

Baquero considera que anunciar una reforma que deixa sense espai als skaters sense ni citar-los ni parlar-ho amb ells, no és acceptable. "Treure algú per força no és una actitud pròpia d’un ajuntament democràtic. Volem que a la plaça hi hagi espai per als veïns, la gent gran, els joves, els nens i els patinadors. Una vegada estiguem segurs que l’ampliació no es farà, parlem de com es farà la plaça, dels seus usos". "L’espai públic és públic, l’ajuntament no n’és l’amo, l’ha de gestionar", conclou.

Temes:

Macba