MEDI AMBIENT

La Generalitat adverteix de l’"elevada" contaminació de l’empresa Tenneco

«Els nivells de concentració són inferiors als límits actuals», assenyala el dictamen

Unes anàlisis de qualitat de l’aire a l’entorn de l’empresa investigada del barri del Remei de Badalona revelen altes concentracions d’estany, bari, bismut, crom i níquel.

La Generalitat adverteix de l’"elevada" contaminació de l’empresa Tenneco

J. G. ALBAlAT / GERARDO SANTOS JORDI RiBALAYGUE

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els mesuraments de qualitat de l’aire presos fa poc menys d’un any a l’entorn de la fàbrica Tenneco de Badalona revelen que "els nivells de concentracions de partícules en suspensió (PM) són relativament elevats en comparació amb els valors mitjans anuals de PM proposats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i per la nova proposta de directiva europea de qualitat de l’aire". Així consta en les conclusions d’un informe elaborat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques i encarregat per la Generalitat, a què EL PERIÓDICO ha tingut accés. Un jutjat de la ciutat investiga si l’empresa ha dispersat metalls pesants i substàncies cancerígenes en grans proporcions. El magistrat va qualificar el 24 d’abril passat la causa com a "complexa", amb la qual cosa ha prolongat la investigació, i espera rebre l’atestat fet pels Mossos d’Esquadra.

Els mesuraments es van prendre en dues estacions mòbils de qualitat de l’aire, cedides per la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Estaven situades, respectivament, a les dependències de BDN Capaç, una entitat que lluita per la integració laboral de persones amb discapacitat intel·lectual i que està situada a uns 500 metres de Tenneco; i als voltants de l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI), a uns 400 metres de la companyia.

Components de frens

Són els resultats recollits a l’estació de la Generalitat, la ubicada a l’escola d’idiomes, els que mostren nivells més alts de l’habitual. L’informe refereix que "es pot concloure que el PM mostrejat a Badalona es caracteritza per valors relativament elevats de monòxid de carboni (CO), de crom (Cr) i de níquel (Ni)"; així com "nivells elevats" d’estany (Sn), de bari (Ba) i de bismut (Bi). "Aquests últims elements arriben a valors diaris que poden ser molt elevats, cosa que indica que es tracta d’episodis de contaminació", avisa l’estudi.

L’informe detalla també de quina pràctica industrial provindrien aquestes emissions: "Es dedueix una mateixa font d’emissió de bari i estany, que es caracteritza per una granulometria gruixuda. Aquests elements són típics en els components de frens". Precisament, fa sis dècades que Tenneco produeix frens i altres components per a vehicles. "Els episodis de bismut no coincideixen amb els d’estany i bari –afegeix el dictamen–. Aquest element presenta una granulometria més fina i també pot estar relacionat amb la composició dels frens, ja que s’utilitza en recobriments de frens".

No obstant, es tracta d’uns nivells de micropartícules que no superen els límits legals vigents. "Amb relació al marc legislatiu actual, els nivells de concentració són inferiors als valors límit actuals", assenyala el dictamen. De la mateixa manera, l’avaluació de la qualitat de l’aire aporta que els nivells de diòxid de sofre, de sulfur d’hidrogen, de diòxid de nitrogen, de monòxid de carboni, d’ozó troposfèric i de benzè "no han superat els valors de referència legislats".

Precisament, la "laxitud" de la normativa de la Generalitat sobre les emissions de partícules contaminants és un dels blancs de les crítiques dels veïns de la zona. "La normativa de la Generalitat és un motiu de preocupació per a nosaltres. Són un referent en opacitat, ens fa pànic", assegura Silvia Jordan, veïna del barri del Remei que, junt amb l’entitat Airenet, va denunciar fa un any Tenneco per un presumpte delicte ecològic i contra la salut pública.

Composició i substàncies

Arran d’aquesta denúncia, el Jutjat d’Instrucció número 3 de Badalona ha obert diligències. "Si bé la majoria dels mesuraments són dins de la normativa, preocupa la composició i les substàncies trobades. Són compatibles amb una indústria com Tenneco", apunta Silvina Frucella, presidenta d’Airenet. Frucella demana a l’Ajuntament de Badalona "tots els estudis necessaris" per mirar de confirmar que la pol·lució procedeix de la fàbrica investigada per la Justícia.

L’estació de mesura de qualitat de l’aire de la Generalitat va analitzar 16 filtres diaris de PM10 i 16 filtres diaris de PM2,5 (és a dir, micropartícules de menys de 10 micres de diàmetre i de menys de 2,5 micres de diàmetre, respectivament) entre el 20 d’abril i el 21 de maig del 2023, en la recta final del mandat de Rubén Guijarro (PSC) com a alcalde de Badalona. Els resultats van arribar a les mans de l’actual govern local, liderat per Xavier García Albiol (PP), ja el 2024. Ahir mateix els van compartir amb representants d’Airenet i de l’Associació de Veïns del Remei, és a dir, amb els denunciants.

L’empresa es defensa

Notícies relacionades

Davant les preguntes d’aquest mitjà sobre la investigació judicial que pesa sobre la companyia, fonts de Tenneco insisteixen en les mateixes explicacions que van oferir fa ara un any, quan es va interposar la denúncia: "Tenneco és una empresa degudament compromesa amb la seguretat dels membres del seu equip i les comunitats locals, i opera amb el màxim i absolut respecte pel medi ambient, ja que compleix tots els requisits nacionals i regionals sobre les emissions de les seves operacions".

Afegeixen que la planta de frens de l’empresa a Badalona "treballa contínuament amb el Govern local i els departaments de Medi Ambient de Catalunya per garantir que els seus sistemes de gestió ambiental, operacions i permisos compleixin amb la legislació vigent i amb els estàndards de qualitat més alts". Al respecte del procés judicial, les fonts de la companyia expliquen que Tenneco "col·labora actualment i continuarà col·laborant amb les autoritats administratives i judicials, i respectarà plenament la confidencialitat de qualsevol procediment en curs".