BARCELONEJANT

Més que moure el cul

Més que moure el cul

Ana Sánchez

3
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Aquí es mouen més els malucs en una hora que en tota la discografia de Shakira. Una se sent com la protagonista de Dirty dancing intentant seguir els passos de Patrick Swayze amb andamis barroers. Encara més fora de lloc que Ábalos en el Grup Mixt. "Estàs movent el cul –t’informa la professora–, potser mai ho has fet". I t’ensenya a fer twerking amb la mateixa naturalitat que si fos punt de creu. És el lema d’aquest nou estudi de dansa: "El twerk no és un crim".

KJC Dance Movement Studio (Violant d’Hongria, 140). És el nou centre de la coreògrafa i sociòloga Kim Jordan. El primer centre especialitzat exclusivament en twerking a Barcelona. No és només moure el cul, no. Fa anys que es parla de twerktivisme. Una manera literal d’expressar que estàs fins al cul del patriarcat.

D’aquí ha sortit la coreo de la flashmob que celebrarà el 8M amb perreo. Han ofert dos tallers gratuïts. La ballaran més de mig centenar de dones al ritme del Movimiento Social El Deseo, de Sara Hebe. Cançó reivindicativa en la qual aixecar punys i culs.

Fa sis anys que Kim Jordan organitza coreos twerk per a la manifestació del Dia de la Dona. Avui col·laborarà amb el col·lectiu Feministes del Poble-sec. Faran dos passis: a les 17 i a les 17.30 hores davant de la Biblioteca Francesc Boix (Blai, 34). ¿Per què celebrar el Dia de la Dona fent twerking? "Volem reprendre els carrers amb els nostres cossos, amb les nostres danses –respon la coreògrafa–. Ens agrada la idea d’una reivindicació joiosa".

"Coach del moviment", es denomina ella. Kim Jordan t’ensenya a moure’t i a conscienciar-te a parts iguals. "Hi ha molta cultura darrere del ball", justifica. Tant fa conferències com participa en festivals culturals o munta festes de perreo consentit. Fa 8 anys que va patentar el seu lema: "El twerk no és un crim". Des d’aleshores, ha format unes 50instructores de nou països i ha desgreixat els malucs de milers d’alumnes: des de criatures de 7anys fins a dones de 60 i escaig. En les seves classes –apunta– "hi ha una mica de teràpia". Ajuda a activar "una zona on sol habitar culpa i por".

En les classes de Kim no només es fa twerk. Això és booty dance. "Les danses de cul", que diu ella. "El twerk és un de molts moviments que treballem –detalla–. Continua sent el moviment fonamental, però treballem corrents diferents". Del New Orleans bounce al trap.

El nou estudi ofereix classes setmanals, festes privades i fins i tot té un programa adaptat a embarassades. "M’arriben testimonis brutals i inesperats d’experiències de transformació –explica Kim–: regles menys doloroses, relacions íntimes més agradables, augment de la fertilitat...".

Moltes alumnes li diuen: "Jo sempre intentava amagar aquesta zona del meu cos. Amb aquesta classe no l’amago, sinó que la celebro". I, sí, és veritat: et veus millor al teu cos. "A l’activar aquesta zona on desenvolupem la sexualitat la normalitzem –justifica la coach–, la convertim en un espai d’autoconeixement, salut, diàleg i diversió".

‘Twerking’ feminista

¿El twerking pot ser feminista? "Sí –assenteix Kim–. Però cal practicar-ho sempre amb responsabilitat social i respecte als seus orígens". Eren danses tribals/ancestrals, explica, que es van estendre pel món amb la diàspora africana. "Per celebrar els casaments, els aniversaris, rituals per induir la fertilitat –enumera–, per reforçar els músculs pelvians després del part. Hi ha un munt d’usos i motius".

Notícies relacionades

I segueix en evolució constant, apunta Kim. "El twerk nord-americà com el coneixem avui dia té les seves influències en l’oest de l’Àfrica, en la cultura bounce de Nova Orleans i de les strippers negres d’Atlanta".

A hores d’ara, es poden trobar a Barcelona més d’una vintena d’escoles amb classes de twerking només pegant un cop d’ull a Google. Hi ha qui s’hi apunta per activisme, pel treball del sòl pelvià o simplement perquè li agrada "moure el cul". En qualsevol cas, de seguida descobreixes que tens tres músculs fins ara inerts. "Gluteus maximus, medius i minimus", riu Kim. Sona a pel·li èpica de romans. Ella assenteix: "És molt poder aquí", s’assenyala el cul.