Veïns de l’àrea de BCN reben un recàrrec en un impost per error

L’AMB reconeix una incidència amb 7.000 afectats a Cerdanyola, però residents d’altres localitats afirmen que també els ha arribat una penalització indeguda.

Veïns de l’àrea de BCN reben un recàrrec en un impost per error

Jordi Ribalaygue

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nadia Castellà viu en una urbanització de Pallejà (Baix Llobregat). Cada any rep una notificació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que li indica quina quantitat ha de pagar pel tribut metropolità, impost als propietaris que es calcula a partir del valor cadastral dels seus béns. No obstant, assegura que el rebut que detalla com liquidar-lo no li va arribar el 2023. Per a la seva sorpresa, sí que li han enviat una altra missiva més peremptòria, aquesta de la Diputació, encarregada dels impagaments a l’AMB: li adverteix que té pendent el gravamen de l’últim exercici i l’insta a saldar-lo amb un 5% de recàrrec.

A més, li adverteix que la penalització s’incrementarà si ignora el requeriment. Primer pujarà al 10%, després al 20% i, si persisteix l’impagament, s’iniciarà un procediment de constrenyiment. És a dir, li embargaran el compte per recaptar la quantia. No obstant, Castellà nega que hagi contret un deute a consciència. "Vaig contactar amb l’AMB per avisar que no m’havia arribat la carta del tribut –relata–. Em van dir que, si volia, podia domiciliar-lo per a l’any que ve i em van explicar com consultar la notificació a internet. Ho vaig fer, però no sortia cap carta si posava les meves dades".

Afirma que molts veïns del seu entorn han rebut el mateix requeriment sense cap anunci previ per abonar el tribut dins de termini. "A gairebé tots els ha passat. En el meu cas, el recàrrec és de tres euros. És poc, però deu ser una milionada si es multiplica per tota la població que ha rebut la reclamació", dedueix.

L’Àrea Metropolitana admet que s’ha produït un error en l’enviament de les notificacions. No obstant, el circumscriu només a Cerdanyola del Vallès. En aquesta localitat, les queixes dels contribuents s’han elevat al ple municipal i l’alcalde, Carlos Cordón, ha informat sobre com es resoldrà el greuge davant el malestar propagat a les xarxes socials.

Per reparar el problema, l’AMB preveu anul·lar el cobrament del tribut del 2023 amb recàrrec. Per ara, només es procedirà així a Cerdanyola. L’Àrea Metropolitana obrirà un període extraordinari de pagament voluntari per als titulars d’aquest municipi que encara no hagin liquidat el gravamen amb la sanció inclosa. En el supòsit dels veïns de la població vallesana que hagin pagat ja el recàrrec, se’ls descomptarà la quantitat en el rebut de l’impost del 2024 perquè recuperin els diners abonats.

Xifra voluminosa

Fonts de l’AMB reconeixen que la incidència a Cerdanyola ha sigut generalitzada. Apunten que s’han comptabilitzat uns 7.000 casos en què no es va entregar el rebut ordinari. Representen dues terceres parts dels titulars de la localitat que van pagar el tribut el 2021 i 2022. L’Ajuntament de Cerdanyola respon que responsables de l’Àrea Metropolitana atribueixen aquesta equivocació massiva "a un error de l’empresa contractada per a la distribució".

L’AMB assegura que no li consta que la confusió s’hagi repetit en més municipis. No obstant, aquest diari ha contactat amb habitants de Pallejà i de Barberà del Vallès que afirmen que tampoc se’ls va remetre l’avís per pagar a temps. "Passa en més d’un municipi i, allà on passa, alguns contribuents sí que han rebut la carta i d’altres, no", assenyala Armand Capdevila, portaveu de la plataforma No Tribut, desplegada en bona part de la segona corona metropolitana.

A Luis Molina, veí de Barberà, també li va agafar per sorpresa el recàrrec del 5% en l’impost al desembre. "No em va arribar anteriorment cap carta perquè pagués dins de termini el 2023", diu. Mostra un requeriment en què figura una penalització de 3,06 euros i un import a saldar de 64,18 euros. "Vaig trucar per preguntar-ho però, aleshores, ja s’havia passat el període per pagar i em va venir una altra carta amb el 10% de recàrrec", prossegueix.

Notícies relacionades

En la segona missiva, la càrrega addicional escala a 6,11 euros i s’afegeixen 5,21 euros en costos de procediment. Amb el gravamen, el rebut va ascendir a 72,44 euros, que va ser la quantitat que el veí va acabar sufragant al gener. Van ser 11,32 euros més del que hauria abonat sense amonestació. "Ho veig injust. He preguntat com m’ho poden tornar, però es passen la pilota", critica Molina.

El tribut metropolità és una de les principals fonts de finançament de l’AMB. L’ens preveu ingressar més de 132 milions d’euros aquest 2024. Fa cinc anys, el cobrament es va estendre a 18 municipis de la segona corona barcelonina.