La Generalitat revisa les esquerdes d’una finca del carrer d’Urgell

Els veïns de l’edifici, situat a la cantonada amb Consell de Cent, sospiten que les fissures són conseqüència d’unes obres preliminars per a la prolongació dels Ferrocarrils.

La Generalitat revisa les esquerdes d’una finca del carrer d’Urgell

CARLES COLS

2
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

Amb puntualitat de tren suís, molt oportuna per a l’ocasió perquè el fons de la qüestió són les obres que Ferrocarrils està a punt de començar per sota de l’Eixample, un equip de tècnics de la Generalitat s’ha presentat a l’hora promesa al 93 del carrer d’Urgell per analitzar les esquerdes que sospitosament han aparegut al vestíbul just quan s’han iniciat els treballs preparatoris de la perforació del nou túnel de tren. A falta que un informe detallat doni més llum sobre aquest cas, els tècnics, en una decisió que han agraït els veïns de la finca, prometen prioritzar els processos d’inspecció i, sobretot, fer un seguiment especial del cas.

Davant del 93 d’Urgell, cantonada amb Consell de Cent, hi ha avui a cel obert una considerable rasa, a només un metre i mig de la façana i de gran profunditat. En aquesta cantonada hi ha prevista la construcció d’una sortida d’emergència del túnel de Ferrocarrils que enllaçarà les estacions de Plaça d’Espanya i Gràcia. Els treballs que s’han portat a terme són preliminars imprescindibles, però no són encara les obres d’aquesta sortida d’emergència. Aquesta rasa s’ha perforat per anticipar la necessària desviació de serveis que discorren pel subsol, com els col·lectors. La tasca ja ha pertorbat la pau a la finca.

Vibracions

Daniel Suurland, un dels veïns, assegura que, des de fa dies, cada matí el soroll és considerable, però afegeix que el més pertorbador són les vibracions. La sospita és que aquestes esquerdes del vestíbul estan directament relacionades amb la rasa, tot i que, segons una nota oficial del Departament de Territori, "aquest tipus de treballs no són susceptibles, a priori, de causar fissures d’aquesta mena". Així ho van fer saber dilluns passat dos veïns de la finca, entre ells, el president de la comunitat, en el transcurs d’una reunió convocada per Territori per informar com es preveu que siguin els pròxims dos anys d’obres a la ciutat com a conseqüència de la prolongació de l’L8 de Ferrocarrils. L’objectiu era anunciar, entre altres coses, la pròxima col·locació de sensors de moviment en una primera cinquantena de finques de l’Eixample i aclarir els dubtes que els veïns del barri poguessin tenir al respecte. La sorpresa va ser quan un dels assistents va avisar que, en el cas d’Urgell, 93, aquestes mesures arribaran tard.

Notícies relacionades

L’incident s’ha produït en una finca centenària, del 1910, que recentment va passar la inspecció obligatòria d’edificis i el vestíbul, en concret, llueix acabat de modernitzar, pintat en blanc i verd. La qüestió és que als dos costats de la porta d’entrada i gairebé de manera simètrica han aparegut dues esquerdes verticals que els tècnics han qualificat de fissures "de caràcter estètic".

El cas no s’hauria de prendre com un antecedent del que pugui passar. A l’altura de Rosselló i de Buenos Aires es perforaran pous de 50 metres de profunditat, perquè allà hi haurà dues de les noves estacions de l’L8. El matís, important, és que la tècnica que es farà servir en aquests casos, en els quals primer es fonamentaran uns murs de contenció, no té res a veure amb la manera en què s’ha obert la rasa per desviar serveis.