BCN obligarà els blocs nous de vivendes a aprofitar les aigües grises
La normativa per reutilitzar l’aigua que se’n va pel desaigüe per a altres usos està prevista per a finals d’any i afectarà edificis de més de 16 vivendes o amb més de 500 m3 de despesa anual en dutxes i banyeres.
L’Ajuntament de Barcelona fa els primers passos administratius per aprovar a finals del 2024 una nova ordenança que obligarà blocs nous de vivendes a aprofitar les aigües grises, és a dir, a reutilitzar l’aigua que se’n va pel desaigüe per a altres usos que no requereixin que sigui potable. Per exemple, redireccionar l’aigua de la dutxa cap a la cisterna del vàter, previ pas per un tractament bàsic.
El consistori va detallar ahir que la norma, anunciada al gener, "inclourà tota l’obra nova i grans rehabilitacions de més de 16 vivendes", així com aquells edificis "que tinguin un consum de més de 500 m³ a l’any en dutxes i banyeres".
Es tracta d’una de les mesures estrella anunciades davant la crisi de sequera que viu Catalunya, que ja obliga a restriccions com minimitzar el reg de parcs i jardins. Segons el consistori, una llar mitjana de quatre persones genera uns 200 litres d’aigües grises al dia i aquest aprofitament de la dutxa/banyera al vàter podria reduir el seu consum d’aigua potable un 30%. Suposaria per a la ciutat un estalvi potencial de 300.000 m³.
Desastre ecològic
I és que el gest quotidià d’estirar la cadena del vàter és un petit desastre ecològic. Cada barceloní gasta de mitjana 35 litres d’aigua al dia en descàrregues d’aquesta cisterna. No obstant, no és viable a la pràctica exigir que s’aprofiti aquest desaprofitament hídric a totes les cases perquè la instal·lació només surt a compte si beneficia diverses llars alhora. Si bé fa un mes el consistori va situar el llindar de l’obligatorietat en conjunts de "8 o 10 pisos", ara l’ha apujat a 16 habitatges partint de càlculs d’amortització: "La inversió per instal·lar aquest sistema de reaprofitament és mínima, es recupera ràpidament i permet un estalvi directe de 90 euros a l’any per casa en edificis de 16 vivendes i de fins a 170 euros a l’any per vivenda en blocs amb 50 vivendes", detalla.
Notícies relacionadesL’ordenança municipal comença a caminar amb l’obertura d’un procés participatiu, que recopilarà aportacions d’usuaris, administracions, universitats, col·legis professionals, instal·ladors i promotors de vivendes, entre altres col·lectius. La deliberació tindrà lloc al març i l’abril, per després redactar un text inicial i portar-lo a negociació política i aprovació.
De fet, el consistori ja té un edifici públic al Besòs amb aquest sistema d’aprofitament en ús. Es tracta d’una promoció de lloguer social de l’Institut Municipal de l’Habitatge, amb inquilins des de fa un any. Dos blocs municipals més, en construcció, incorporen la novetat. Un és al barri de Provençals del Poblenou i l’altre a la Marina del Prat Vermell.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradora de SanaMent Com sobreviure al Nadal sense perdre el cap
- Ciberatacs Així és l'estafa que buida els comptes bancaris a Catalunya
- El Madrid golejaun Girona estèrili s’acosta al Barça
- Una ‘Tosca’ per Mirna i Puccini