Desallotjat un quart edifici de Badalona per més esquerdes

Els veïns del carrer del Canigó fan les maletes just quan començava la inspecció contractada per urgència per l’ajuntament.

Desallotjat un quart edifici de Badalona per més esquerdes

GERARDO SANTOS

2
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

Ja són quatre, comptant amb el bloc sinistrat, els edificis evacuats del carrer del Canigó del barri del Raval de Badalona. El primer, fa dues setmanes, després de l’ensorrament parcial que es va cobrar la vida de tres persones. El segon va ser el número 7, dimecres de la setmana passada. Dimarts es va desallotjar el número 11, l’altre bloc adjacent a l’esfondrat, i, ahir, el número 5, el primer a ser desallotjat que no és contigu al que es va enfonsar.

L’alarma va arribar en aquesta ocasió mentre l’ajuntament es reunia a primera hora del matí amb l’empresa contractada per realitzar les inspeccions a les 22 finques afectades, Segui Arquitectura. La trobada havia de servir per organitzar la batuda d’inspeccions, que finalment el consistori va contractar pel seu compte: "Hem decidit que no podem esperar que les 420 vivendes es posin d’acord perquè estem molt preocupats, és una qüestió de responsabilitat i de sensibilitat", va assenyalar Albiol dilluns.

No obstant, l’avís d’un veí del número 5 va trastocar els plans: "Després d’analitzar les esquerdes, aparegudes als baixos, s’ha comprovat que podria resultar un perill d’ensorrament imminent", va explicar ahir el tercer tinent d’alcaldia, Daniel Gracia. Així, es va procedir a evacuar i apuntalar els baixos. Quan va acabar l’apuntalament, els veïns van poder tornar a entrar a la finca per-hi recollir algunes pertinences. En la compareixença, Daniel Gracia va dir que actualment no es pot descartar "cap escenari" i que es treballarà "bloc per bloc".

Els tres equips de l’empresa contractada d’urgència per l’ajuntament per fer la inspecció de les 420 vivendes havien començat justament pel 5 com a mesura preventiva, tot i que la previsió del consistori era començar pels dos blocs adjacents al sinistrat, el 7 i l’11. "Es tracta d’una empresa especialitzada en les construccions amb ceràmica, que és el punt en comú de totes les finques afectades". "També va treballar en l’ensorrament del Turó de la Peira, a Barcelona, tot i que aquests blocs no estan afectats per aluminosi".

Vol d’un dron

La Guàrdia Urbana de Badalona va fer volar el seu dron per inspeccionar si hi ha sobrepès a les cobertes dels blocs afectats: "L’empresa especialitzada ens ha demanat imatges aèries per assegurar-se de quines cobertes tenen sobrepès o han patit modificacions estructurals", va advertir Gracia.

Notícies relacionades

Actualment, hi ha 76 vivendes evacuades als blocs, i quatre locals comercials, va assenyalar Gracia, però encara no se sap quantes de les famílies evacuades aquest dimecres necessitaran alternativa habitacional. Alguns dels veïns desallotjats aquest dimecres, visiblement cansats, comentaven davant la premsa que necessiten més ajuda de la que està brindant el consistori. La gran majoria estan allotjades en cases de familiars i amics, però la situació per a ells és cada vegada més complexa.

Els exàmens es van iniciar ahir als dos blocs evacuats, el 7 i l’11. L’examen del bloc esfondrat, el 9, haurà d’esperar que acabi la investigació judicial posada en marxa.