El Poble-sec desconfia del pla municipal per reobrir El Molino

Un manifest demana aturar el concurs que ha de decidir la gestió privada del popular teatre i demana un paper per a les entitats culturals del barri.

El Poble-sec desconfia del pla municipal per reobrir El Molino

Jordi Ribalaygue

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Part del teixit associatiu del Poble-sec veu amb escepticisme –fins i tot amb oposició, en certs casos– el projecte que l’Ajuntament de Barcelona traça per reobrir El Molino i cedir l’emblemàtic teatre de varietats a una empresa privada perquè ho faci reviure com una sala de concerts de petit format de jazz, rumba, flamenc i cançó d’autor, amb un espai gastronòmic inclòs. Un manifest difós en els últims dies recull adhesions per demanar que el concurs per concedir la gestió s’aturi i que l’equipament s’administri com un centre públic, en el qual les entitats del barri tinguin cabuda. L’Associació de Veïns del Poble-sec també troba a faltar que es reservi espai per als grups culturals i teatrals de la zona, per la qual cosa ha demanat aclariments al govern de l’alcalde Jaume Collboni.

Els dos fets donen compte del tortuós camí cap a la reobertura de l’escenari de l’avinguda Paral·lel. Tret de per algun acte esporàdic, El Molino no té programació des que va tornar a caure en un dels seus cíclics tancaments. L’últim va ser el 2019. Dos anys més tard, el govern de l’exalcaldessa Ada Colau va adquirir l’edifici per 6,2 milions. Es va anunciar llavors que s’integraria a una nova xarxa d’equipaments municipals, les Cases de Cultura, sota comandament compartit entre el sector públic i el privat.

Es va pronosticar que El Molino tornaria a aixecar el teló el 2022. L’executiu socialista calcula que el públic podria tornar a l’agost. El president de l’Associació de Veïns del Poble-Sec, Sergi Gázquez, recalca que urgeix que l’espai torni a obrir i, alhora, que l’ajuntament sigui meridià sobre què concep per ressuscitar el local. "El govern anterior, del qual el PSC formava part, es va comprometre a una sèrie de coses que no veiem reflectides en el plec de clàusules" del concurs, adverteix.

Notícies relacionades

Gázquez desgrana què estava previst per reocupar El Molino: "Es va arribar a l’acord que tindria una terrassa a la plaça de la Bella Dorita; econòmicament, per a les empreses que licitin és atractiva perquè en poden treure més benefici i el barri hi surt guanyant perquè, amb una terrassa de qualitat, poden canviar les dinàmiques de la plaça, on tenim problemes de gent bevent, brutícia i falta de llum. Un altre compromís va ser que les entitats artístiques del barri poguessin tenir un espai". Altres entitats han subscrit un manifest en què critiquen que la gestió d’El Molino s’ha entregat "sense cap mesura ni puntuació sobre el retorn social als barris del Paral·lel", per la qual cosa insten a canviar-los.

El govern nega la major. El regidor de Cultura, Xavier Marcé, ha defensat aquesta setmana que El Molino "donarà allotjament a les músiques menys comercials, les més compromeses i que requereixen suport públic". Va rebatre així els comuns, que van exigir atenir-se al model esbossat en el mandat anterior, perquè no sigui "un teatre a l’ús".