POLÍTICA MUNICIPAL

"No recolzar el pressupost és renunciar a Barcelona"

El tinent d’alcaldia Jordi Valls posa la pilota al terreny de l’oposició i renuncia a entrar per ara en altres escenaris per validar els comptes.

"No recolzar el pressupost és renunciar a Barcelona"

TONI SUST

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Un dia després que l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, demanés a l’oposició que doni una oportunitat als pressupostos que fa mesos que estan paralitzats sense aconseguir el suport necessari per aprovar-se, el tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls, va comparèixer ahir per explicar els detalls del projecte. Valls no només va parlar de xifres, sinó que va enviar un missatge preacusatori als grups davant la votació que tindrà lloc en la comissió extraordinària d’Economia convocada per a dimarts, en la qual en funció dels vots els pressupostos seran aprovats inicialment i podran iniciar la seva tramitació o seran rebutjats.

"Soc optimista. No em sembla oportú dibuixar escenaris diferents de l’aprovació", va afirmar quan se li va preguntar per la possibilitat que el govern recorri a una qüestió de confiança. I va afegir: "No recolzar el pressupost és renunciar a Barcelona. I vincular el pressupost a una entrada al govern pot ser comprensible, però és renunciar a Barcelona". El tinent d’alcaldia posava així la pilota al terreny de l’oposició, i semblava dedicar la segona part de la frase a Barcelona en Comú i Junts, que dimecres van advertir que, com defensen fa mesos, estan disposats a negociar els comptes si alhora pacten un govern de coalició.

Valls va donar a entendre que els números es poden modificar en algun sentit per hipotètiques negociacions amb l’oposició, però sense girs copernicans i sense que aquest marge de possible canvi sigui quantificable. "Sempre hi ha marge si hi ha voluntat d’acord, però el que el govern no fa és renunciar al seu projecte de pressupost. Volem defensar la seva bondat", va afirmar.

L’import total dels comptes és de 3.807 milions d’euros, un 5,9% més que un any abans. Ha canviat lleugerament des que es va presentar per primera vegada, a l’octubre, quan ascendia a 3.735 milions, perquè l’aportació estatal prevista s’ha incrementat de llavors a ara.

És el pressupost de Barcelona més alt de la història (passa cada any en els últims exercicis), com és també la més alta la partida destinada a inversions: 777,9 milions. Valls va repassar els eixos de la proposta, va destacar que per primera vegada la política social és l’apartat al qual es dedica més despesa corrent, 438,7 milions enfront els 392,4 del 2023, i passa al davant a la neteja i la cura de l’espai públic, cosa que en el text pressupostari es defineix com a benestar comunitari, amb 419milions, per 403 en el pressupost anterior.

Sense més pressió fiscal

Notícies relacionades

Valls va destacar que el projecte de pressupost no introdueix més pressió fiscal per als barcelonins, tot i que, com va admetre, això és així perquè el govern no va aconseguir el suport necessari per implantar els increments que postulava en relació amb el turisme en les ordenances fiscals. Perquè a l’octubre Valls va anunciar que l’executiu local volia elevar el recàrrec turístic, que s’afegeix a la taxa turística i que per al 2024 estava previst en 3,25 euros, fins al màxim possible, 4 euros, en dos casos concrets: els apartaments turístics i els creuers de curta estada, que no superin les 12 hores.

Al govern de Collboni li queden tres dies i mig per buscar suports per sumar als seus 11 vots perquè el pressupost aconsegueixi com a mínim la majoria simple. És a dir, un vot favorable més que els contraris, tot i que un empat li val: el govern té vot de qualitat. Per ara sembla complicat que aconsegueixi el suport, tenint en compte que gairebé tots els grups s’han mostrat reticents.