Pacte perquè la Copa Amèrica reverteixi a la Barceloneta

El PSC i ERC acorden que el «retorn social» de la competició de vela al barri no es restringeixi a obres que s’efectuïn només el 2024

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC i ERC han pactat una proposició presentada pels republicans perquè la celebració de la Copa Amèrica a Barcelona aporti 10 milions d’euros a través del recàrrec municipal a l’impost turístic i que reverteixin en inversions al barri de la Barceloneta, el més proper a les regates que es disputaran aquest estiu. L’entesa es produeix enmig dels contactes entre els dos partits per tancar un acord de govern i es va visualitzar ahir, hores després que l’alcalde Jaume Collboni instés l’oposició a renegociar el projecte de pressupostos per al 2024, que l’executiu tornarà a sotmetre a la primera tria dimarts que ve.

La mesura va comptar també amb el suport de Barcelona en Comú i Junts, mentre que el PP i Vox s’hi van oposar. En els retocs que el govern socialista va introduir en la proposició d’ERC s’expressa que el "retorn social" no s’encaixi únicament en inversions que s’hagin de materialitzar només el 2024. Sense fixar un horitzó per efectuar tota la despesa, el text es compromet a "implementar mesures a la Barceloneta i en altres barris de Ciutat Vella".

En el text original d’ERC també es va modificar la petició perquè el Govern de Pedro Sánchez cedeixi a l’ajuntament els edificis de l’Estat situats al passeig de Colom. Es refereix a la junta d’obres del port, la seu del sector aeri del Ministeri de Defensa, el Govern Militar, la Comandància Naval, la Capitania General, l’edifici de Correus i l’antiga seu de la Delegació del Govern. Després d’incorporar-se la transacció dels socialistes, la proposició advoca per "continuar treballant amb la resta d’administracions públiques per mobilitzar i buscar un ús adequat als immobles de propietat estatal del front litoral i del Port Vell".

La resta de punts es mantenen tal com els republicans els van presentar fa uns dies. Es demana que la inversió del recàrrec a l’impost turístic aplicat a la Copa Amèrica impliqui millores en els carrers de l’interior de la Barceloneta i als espais limítrofs del Port Vell per "destinar-los a usos veïnals". Al seu torn, sol·licita "reforçar la inspecció contra el mal ús de la vivenda, l’assetjament immobiliari i els pisos turístics il·legals". No obstant, el tinent d’alcaldia, Jordi Valls, va assenyalar que resulta un "problema" que la majoria d’apartaments al barri van obtenir l’autorització de pisos turístics, una saturació que ha provocat periòdiques protestes al barri.

Notícies relacionades

Prevenir els ‘botellons’

La moció insta també a reforçar els controls en terrasses i prevenir els botellons i soroll durant la competició. Al seu torn, requereix millores en el transport públic, inclosa la reforma de la sortida de la parada de metro de la Barceloneta. Valls va assenyalar que el govern municipal treballa en un pla de retorn específic per al barri per la Copa Amèrica, dotat de moment amb nou milions d’euros. "Segurament s’ampliarà", va augurar el tinent d’alcaldia, que va anticipar que incidirà en polítiques de mobilitat, seguretat, intervencions extraordinàries de manteniment i suport al teixit associatiu.