‘HUB’ DE REFERÈNCIA EUROPEA

AstraZeneca s’interessa per una de les torres de Porta Diagonal a Esplugues

Directius de la farmacèutica es van reunir amb l’alcaldessa de la localitat, Pilar Díaz, per explorar el seu possible aterratge a prop de l’Hospital Sant Joan de Déu en un gran edifici projectat dins del pla urbanístic del sector Finestrelles.

AstraZeneca s’interessa per una de les torres de Porta Diagonal a Esplugues

MANUEL ARENAS

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

L’edifici Estel no és l’únic enclavament noble de Barcelona i la seva àrea metropolitana que està al radar del gegant biofarmacèutic AstraZeneca per instal·lar a partir del 2025 el seu hub de referència europea. La multinacional explora en aquest inici d’any altres ubicacions privilegiades de la metròpolis per aterrar el seu projecte d’R+D, i el seu interès s’ha centrat també aquestes últimes setmanes en una oportunitat urbanística que Esplugues de Llobregat projecta a l’avinguda Diagonal, just en la intersecció amb Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat.

Es tracta d’una de les grans torres d’oficines de gairebé cent metres d’altura i uns 20.950 metres quadrats que l’Ajuntament d’Esplugues projecta en el seu pla Porta Diagonal, en el context de l’última fase d’ordenació de l’anomenat sector Finestrelles, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. A més a més, subsidiàriament, el consistori del Baix Llobregat també ha ofert al gegant farmacèutic, mediàtic els últims anys per una de les seves vacunes contra la covid-19, l’alternativa d’instal·lar-se en un altre gran edifici d’oficines d’uns 16.150 metres quadrats planificat a l’esquena de les torres.

Diverses fonts coneixedores de l’interès de primera mà confirmen a aquest diari que durant el matí de dimecres passat, 31 de gener, hi va haver una reunió entre dues altes directives d’AstraZeneca i l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat, en representació del qual van assistir a la reunió l’alcaldessa, Pilar Díaz (PSC); la gerent municipal, Carmen Carmona; i els dos primers tinents d’alcaldia, Eduard Sanz (PSC) i Montserrat Zamora (PSC). A més dels representants locals, en la trobada també van intervenir Manel del Castillo, director gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu, i Enric Batlle, de la coneguda firma Batlle i Roig, arquitecte responsable del desenvolupament del projecte Porta Diagonal.

Consultades per aquest diari, fonts municipals de l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat es limiten a confirmar que la trobada amb les directives d’AstraZeneca es va produir i la valoren "positivament", sense corroborar més detalls de la reunió "per una qüestió de confidencialitat".

Fonts d’AstraZeneca, per la seva banda, certifiquen a aquest diari que la reunió amb l’Ajuntament d’Esplugues va existir i l’emmarquen en les "activitats rutinàries amb stakeholders en les diferents comunitats autònomes". En aquest sentit, des de la farmacèutica emfatitzen la seva intenció de "fomentar el lideratge" de Barcelona a partir del trasllat de la seva seu a la capital catalana a l’edifici Estel, antiga seu de Telefónica, a principis del 2025.

La previsió és que l’estructura, fins al moment planificada sota la denominació de Torre A, s’ubiqui just al costat de l’Hotel Tower One, a uns cinc minuts a peu de l’Hospital Sant Joan de Déu i en el mateix àmbit d’influència del futur campus de salut de l’Hospital Clínic, el conveni de col·laboració entre administracions del qual s’acaba de firmar.

Un dels elements clau que expliquen l’interès d’AstraZeneca és Alexion, la seva filial biofarmacèutica de malalties rares, que ja disposa d’un centre a l’avinguda Diagonal. El seu objecte social encaixa amb un altre projecte de la zona, encara pendent de construcció, anomenat Red Unicas: un futur centre de l’Hospital Sant Joan de Déu per teixir una xarxa hospitalària a Europa sobre assistència de malalties minoritàries.

Tres emplaçaments

Notícies relacionades

Malgrat que de la reunió esmentada no va resultar un acord definitiu, les fonts consultades asseguren que les directives d’AstraZeneca es van mostrar obertes a la possibilitat que algun dels projectes de la multinacional aterri a Esplugues, i van deixar constància de l’interès de la farmacèutica per explorar la via de protagonitzar una de les potes del projecte urbanístic Porta Diagonal.

Durant la visita d’AstraZeneca a Esplugues, els càrrecs municipals van acompanyar les responsables de la farmacèutica per tres emplaçaments locals. En primer lloc, es van traslladar a la zona on estan previstes les obres de les torres del projecte Porta Diagonal. Posteriorment, es van dirigir a l’emblemàtic Espai Corberó, on des del consistori es va fer una presentació per promocionar la ciutat. Finalment, l’alcaldessa va rebre les directives al seu despatx del consistori, on, de la mà de l’arquitecte Enric Batlle, es van tractar detalls urbanístics.