"Em va tocar el pit i el va pressionar"

EL PERIÓDICO recull el testimoni de cinc dones taxistes que alcen la veu contra l’assetjament sexual. Remarquen que volen que se’ls permeti instal·lar legalment càmeres –la normativa no ho permet– dins dels vehicles, per a la seva pròpia defensa però també per a la dels usuaris

«Jo vull sortir a treballar sense por i avui dia no puc», explica una taxista

«He trobat fins i tot parelles practicant sexe oral als seients posteriors»

"Em va tocar el pit i el va pressionar"

Gisela Macedo

5
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En els últims dies, ha fet parlar molt el cas d’una taxista que, dissabte passat, va denunciar un passatger per masturbar-se dins del seu vehicle a Barcelona. La víctima és l’Auri, una dona que fa 15 anys que treballa com a conductora i que comptava amb un sistema de videovigilància al cotxe –malgrat que la normativa no ho permet–. Les imatges van córrer com la pólvora i, gràcies a això, les autoritats es van afanyar per convocar una reunió per ahir, en la qual es van abordar possibles mesures de seguretat per a les taxistes catalanes. A més de la resposta institucional, aquest desagradable succés ha mobilitzat també la resta de dones taxistes de Barcelona, a qui aquesta notícia no ha agafat per sorpresa; i és que, sovint, es troben amb aquest tipus de situacions d’assetjament per part dels seus clients. EL PERIÓDICO ha parlat amb cinc d’elles, que han relatat les seves experiències i han subratllat que volen que se’ls permeti instal·lar càmeres legalment, per a la seva pròpia defensa i també per a la dels usuaris.

L’Auri mai oblidarà la situació en la qual es va haver de veure involucrada dissabte passat al matí. "Eren les vuit del matí. Vaig recollir un noi d’uns 27 anys, molt ben vestit, al carrer de Numància i el vaig portar a un hotel del carrer de Sepúlveda. Era una carrera curta, d’uns set euros. Quan li tornava el canvi, em vaig girar i el vaig veure masturbant-se. En aquell moment, li vaig recriminar la seva actitud i ell es va fer una mica el boig. Em vaig sentir molt violentada. És una sensació molt desagradable i fa que ja no treballi de la mateixa manera. Ara, quan estic al taxi, tiro el seient cap endavant, miro els clients de reüll… És la inseguretat que et crea", explica la dona, en declaracions a aquest diari.

Una de les seves companyes, l’Helena, es va veure involucrada en la mateixa situació recentment: "Estava treballant, portava un home i, quan me’n vaig adonar, s’estava masturbant". En aquest cas, era de nit i l’Helena no se sentia segura per aturar el vehicle al moment: "Eren les cinc del matí, no hi havia ningú pel carrer. No m’atrevia a frenar i baixar, perquè no sabia què em podria fer ell. No va ser fins a dos o tres minuts després que vaig poder parar el cotxe. Em vaig sentir molt indefensa. És una situació molt desagradable", lamenta.

A més d’aquesta mala experiència, també n’ha viscut d’altres en les quals els clients han tingut contacte físic directe amb ella, sense el seu consentiment: "Una vegada, en ple dia, un client em va tocar el pit. En una altra ocasió, un altre noi em va agafar la cara per fer-me un petó… Són situacions que et van passant i et sents molt vulnerable, perquè estàs en un espai tancat i no tens manera d’intimidar-los", explica.

Coses desagradables

Luz González és taxista des de fa 37 anys. "Tota una vida", com ella mateixa diu, en la qual li han passat "moltes coses desagradables". Per posar-ne només alguns exemples, relata els següents: "M’han fet proposicions sexuals innombrables vegades, preguntar-me quant cobro i dir-me que "per una estoneta" em paguen el doble del que guanyo en un dia; un altre client em va agafar del pit i me’l va pressionar; en més d’una ocasió he trobat fins i tot parelles practicant sexe oral als seients posteriors… Et sents gairebé violada, indefensa", descriu.

En la mateixa línia, Marian Rivera, taxista a Barcelona des de fa 17 anys, expressa que les dones taxistes "necessitem més ajuda" davant successos que van més enllà dels robatoris que pot patir qualsevol taxista, home o dona, i que envaeixen la intimitat de les conductores. "En una ocasió, va pujar un client, va començar a parlar-me, a preguntar el meu nom, li vaig respondre que soc ‘La senyora taxista’, va començar a insistir, es va canviar de seient per posar-se darrere meu, va posar els seus braços a les meves espatlles i em va tocar el pit. En aquell moment, no tenia cap tipus de recurs perquè anava sola al meu cotxe i amb aquest energumen al darrere", recorda. La Marian remarca que aquestes situacions són diferents dels atracaments, que són més evidents i fàcils de detectar, per la qual cosa "els companys, quan ho veuen, s’aturen i t’ajuden". En els casos d’assetjament sexual, en canvi, el que passa "queda molt dissimulat dins del taxi i no pots defensar-te", explica.

Amb referència al que li va passar aquest cap de setmana a la seva companya Auri, la Marian ho qualifica de "tracte denigrant" i mostra el suport total per part de totes les taxistes de la ciutat: "Jo ja l’hi he dit: ella estava sola en aquell moment, però des que ens n’hem assabentat ens té totes unides, perquè això no pot tornar a passar".

"Quan surto a treballar, de vegades surto molt tensa perquè et veus involucrada en situacions que tu esperes i, en el tu a tu dins del taxi, et sents indefensa. Has d’anar analitzant i mirant les 24 hores… Hòstia, ¿jo he de sortir a treballar i anar tota l’estona en tensió?", es pregunta la Silvia, que porta nou anys en la professió a la capital catalana.

"¿Han de matar algú?"

Notícies relacionades

"Jo vull sortir a treballar sense por, avui dia no puc. A les dones sempre ens passen coses", manifesta la Míriam, que fa 20 anys que exerceix de taxista a Barcelona. "Et diuen: ‘Et pago la carrera i puges a casa amb mi’. T’assetgen, et roben. Tenim por de treballar de nit, perquè no sabem què ens trobarem", explica.

Per aquesta raó, la dona, igual com les seves companyes, reivindica l’ús de les càmeres de videovigilància per a la seva pròpia seguretat i per a la dels usuaris, i llança un missatge directe a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que gestiona l’àmbit del taxi: "Ens passen moltes coses. I jo em pregunto, senyors de l’AMB: ¿Han de violar algú? ¿Han de matar algú perquè ens permetin portar la càmera?". Mentre no arribi la norma, ella té clar que continuarà utilitzant la que ella mateixa ha instal·lat al seu vehicle: "Prefereixo pagar una multa, però estar més segura portant una càmera, assegura.