Sostenibilitat

En marxa el Pla Clima Escola Barcelona, que millorarà la climatització dels centres educatius i reduirà el consum energètic

El projecte arrencarà aquest estiu en 24 escoles de la ciutat, i es preveu que pel 2029 s’hagi completat la transformació de 170 centres municipals

Escola infantil Pere Calafell de Barcelona

Escola infantil Pere Calafell de Barcelona / Ajuntament de Barcelona

1
Es llegeix en minuts

Aquest estiu començarà a aplicar-se el Pla Clima Escola Barcelona, una iniciativa municipal per climatitzar els centres educatius i assegurar la millora de la qualitat de l’aire i el confort tèrmic de l’alumnat, tant en els mesos calorosos com en els freds.

A més, el nou pla contribueix a la descarbonització, la reducció d’emissions contaminants, l’estalvi energètic i la sostenibilitat de les escoles mitjançant la instal·lació d’equips d’aerotèrmia i plaques fotovoltaiques. Aquests nous sistemes transformaran els edificis en productors d’energia, afavorint l’autoconsum i permetent que l’excedent energètic serveixi per abastir altres equipaments municipals.

Es calcula que 55.519 alumnes es beneficiaran d’aquestes actuacions i que s’estalviaran més d’1,1 milions d’euros en consum energètic.

Un projecte en dues fases d’execució

El Consorci d’Educació de Barcelona serà l’encarregat d’executar el projecte, finançat parcialment per la taxa turística, i que preveu una inversió inicial de 13,7 milions d’euros durant el 2024 i uns 17 milions d’euros anuals fins al 2029.

En la seva primera fase, prevista per executar-se entre el 2024 i el 2026, el pla prioritza 84 escoles en les quals s’han detectat necessitats urgents: Greu impacte de les altes temperatures, afectació per la contaminació acústica i atmosfèrica, deficiències energètiques en la construcció… Per a la segona fase, que es preveu que tingui lloc entre el 2027 i el 2029, quedarà pendent l’adequació dels 86 centres restants.

Entre les actuacions, que es duran a terme a l’estiu per aprofitar l’aturada lectiva, es troba la instal·lació de plaques fotovoltaiques i equips d’aerotèrmia, la retirada dels sistemes de calefacció amb gas i treballs a l’exterior dels edificis. 

Aquests 24 centres seran els primers a adaptar-se al Pla Clima Escola Barcelona: 

Ciutat Vella: escoles Drassanes i Mediterrània

L’Eixample: escoles Fructuós Gelabert, Encants, Els Llorers, Fort Pienc i Mallorca

Les Corts: Escola Anglesola

Sarrià – Sant Gervasi: CEE Municipal Vil·la Joana

Gràcia: escoles Josep Maria de Segarra i L’Univers

Horta-Guinardó: CEE La Ginesta

Notícies relacionades

Sant Andreu: equipament antiga Escola Ramón y Cajal i escoles Can Fabra, Eulàlia Bota, Ignasi Iglésias i La Maquinista

Sant Martí: escoles Fluvià, La Mar Bella, L’Arc de Sant Martí, Pere IV, Provençals, Sant Martí i La Llacuna del Poblenou