Collboni demana a Bolaños més jutjats penals per aturar la multireincidència

En una trobada a Madrid, l’alcalde ha traslladat al ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts la preocupació de l’Ajuntament de BCN sobre la qüestió de la seguretat ciutadana.

Collboni demana a Bolaños més jutjats penals per aturar la multireincidència

Ayuntamiento de Barcelona

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va demanar ahir al ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, la posada en funcionament de més jutjats penals per donar un impuls als judicis ràpids, amb l’objectiu d’alleujar el "coll d’ampolla" dels tribunals i solucionar el problema dels delinqüents multireincidents.

En una trobada ahir a la tarda a la seu ministerial, que va mantenir un to "cordial i de mútua col·laboració", segons fonts municipals, Collboni va traslladar la preocupació de l’Ajuntament de Barcelona sobre la qüestió de la seguretat ciutadana. Aquest tema s’ha convertit en una de les grans preocupacions dels barcelonins, segons les enquestes del consistori.

Accelerar el procés i col·laborar

Al matí, l’alcalde va anunciar durant la seva visita a Fitur que demanaria al ministre de Justícia "més jutjats penals per fer judicis ràpids contra els multireincidents perquè si no, si no va ràpid, el que passa és que els multireincidents, malgrat que siguin detinguts i compareguin davant de la justícia, si no tenen sentències, no poden acumular els fets delictius per ser condemnats", segons va recollir Efe.

I el guió es va complir unes hores després. La reunió es va mantenir en un clima de "col·laboració total", i s’hi va plasmar la "voluntat de treballar conjuntament", va afegir la mateixa font municipal. L’alcalde de Barcelona també va voler aprofitar l’ocasió per comentar qüestions de "proximitat" com la Carta municipal, tot i que emfatitzant que la "urgència" de la ciutat és en aquests moments la seguretat pública.

S’ha de recordar, com va informar aquest diari, que el primer semestre del 2023 a Barcelona els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana van detectar 315 delinqüents multireincidents, dels quals 269 van ser detinguts un total de 1.629 vegades i se’ls van imputar 4.065 delictes. Els cinc lladres més actius en aquell període havien arribat a ser arrestats 112 vegades, i acumulaven 203 antecedents. L’any no va finalitzar gaire millor i els agents van capturar unes 900 vegades els 25 principals delinqüents de la ciutat. Ells sols concentren 1.425 antecedents penals, la majoria per furts i robatoris.

Aquesta situació d’aparent impunitat és un fet que preocupa tant els veïns de la ciutat com els comerciants i el sector turístic, que han reivindicat en nombroses ocasions que s’afronti amb contundència el problema enquistat de la multireincidència.

Notícies relacionades

A finals d’agost del 2022 va entrar en vigor una reforma del Codi Penal perquè els autors de furts lleus, amb tres condemnes fermes per delictes inferiors a 400 euros, poguessin ser sancionats amb penes de presó d’entre 6 i 18 mesos. Es volia frenar els fenòmens dels delinqüents que acumulen antecedents sense trepitjar la presó i viuen de la reincidència.

Però la seva implantació als jutjats de Barcelona està sent complexa, ja que abans de decidir sobre si imposa una pena de presó a un acusat de furt amb més de tres antecedents, el jutge ha de demanar les sentències fermes dels anteriors procediments i veure si la suma del que ha robat supera els 400 euros.