Reunió discreta de Collboni a Sant Adrià amb Cañete i Parlon

En una visita institucional no anunciada, els tres alcaldes van parlar del futur de la Mina i de com fer un «ús potent del Consorci del Besòs».

Reunió discreta de Collboni a Sant Adrià amb Cañete i Parlon

Jordi Ribalaygue

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En un dia marcat per les negociacions pel govern de Barcelona, Jaume Collboni es va plantar a primera hora a Sant Adrià de Besòs, la petita ciutat limítrofa a l’urbs. L’alcalde de Barcelona va acudir a l’ajuntament del municipi veí, en una visita institucional no anunciada amb temps. Collboni es va reunir amb l’alcaldessa adrianenca, Filo Cañete, i la de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, totes dues també socialistes.

Els periodistes no van ser convocats a la trobada entre els dirigents de tres poblacions que comparteixen alguna cosa més que frontera. Entorn del Besòs es congrega el conjunt de pobresa més gran de l’àrea metropolitana i qüestions candents com el futur de les Tres Xemeneies, les polítiques socials i de seguretat al barri de la Mina, la demolició del malmès edifici del carrer de Venus o la causa judicial encara oberta per presumpta contaminació excessiva a la planta d’incineració d’escombraries Tersa.

A la trobada de l’alcalde amb les alcaldesses del Besòs s’hi van sumar la tinenta d’Urbanisme de Barcelona, Laia Bonet; el gerent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Ramon Torra, i alguns regidors del govern local de Sant Adrià, on el PSC compta amb majoria absoluta. Estava planificat que, després de la trobada, Collboni passegés a peu per la Mina, inclòs el bloc de Venus. No obstant, el recorregut pel barri es va suspendre. Segons algunes fonts, el motiu va ser l’amenaça de pluja.

Sense Badalona

Més enllà del secretisme que va envoltar la cita, fonts consultades per EL PERIÓDICO van informar que es va tractar sobretot "com establir una bona coordinació com a ciutats veïnes, donant impuls al territori Besòs". En aquest sentit, Collboni, Cañete, Parlon i els altres alts càrrecs que hi van ser presents van abordar com fer un "ús potent del Consorci del Besòs", l’organisme en què Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Montcada i Reixac i Sant Adrià de Besòs comparteixen espai, també amb la Generalitat i l’AMB.

En tot cas, cap membre del govern de Badalona (amb majoria absoluta del PP i comandat per Xavier García Albiol) ni de Montcada i Reixac (liderat pel socialista Bartolomé Egea) van acudir a la minicimera. "No ens hi han convidat. Entenem que és una reunió del PSC", van intuir a l’executiu municipal de Badalona. Els dirigents que sí que van assistir a la trobada van parlar també de l’opció de recórrer a altres estaments "en què treballar estratègies urbanístiques, econòmiques, socials i de seguretat de manera conjunta".

Notícies relacionades

El Consorci del Besòs té entre mans el desenvolupament del pla urbanístic al voltant de les Tres Xemeneies, entre altres qüestions urbanístiques i socials que es concentren als barris que estan enganxats a l’últim tram del riu Besòs fins a la seva desembocadura. També queda pendent nomenar un director general del consorci, un càrrec que va ser creat arran del canvi d’estatuts de l’ens fa un any. Per ara, Carme Ribas ocupa en funcions la direcció de més rang. Se la considera pròxima als comuns i va ser nomenada sota l’alcaldia d’Ada Colau.

Algunes fonts van definir la cita com una "reunió de feina". L’Ajuntament de Barcelona va remarcar que tenia caràcter "privat", a pesar que a la trobada hi van coincidir els màxims responsables de tres ciutats.