Curtmetratges juvenils retraten vides i barris

Adolescents vulnerables de set grans municipis de la província de Barcelona es reivindiquen amb les seves filmacions guiats pel programa ‘Salto del eje’. De Mataró a Sabadell, els aspirants a cineastes expliquen amb llibertat creativa la importància de valorar el territori on resideixen

Curtmetratges juvenils retraten vides i barris

clàudia mas

4
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Ubicada/t a Sabadell

ver +

Càmera en mà i amb la ferma determinació de donar veu a les seves inquietuds a través del llenguatge audiovisual. Així es reivindiquen múltiples joves de set barris vulnerables de grans municipis de la província de Barcelona que han participat en Salto del eje, un projecte de creació de curtmetratges documentals dirigits per ells mateixos.

Badalona (al barri de La Salut); Sabadell (Torre Romeu); Mataró (Cerdanyola); Santa Coloma de Gramenet (Fondo); Cornellà de Llobregat (Sant Ildefons); Sant Boi de Llobregat (Camps Blancs); i Manresa (Pare Ignasi-El Xup) van ser els escenaris on prop de 70 adolescents d’entre 10 i 18 anys van gravar i van produir els seus curts.

L’apreci al barri i "la falta de consideració" són les principals raons que esgrimeixen els joves per participar en el projecte. També la necessitat de visibilitzar la seva llar com a denominador comú: "Mai se’ns ha donat la importància que mereixem. A més, des de l’Administració se’ns identifica com un districte extern", reivindica la Farah Bentaleb (15 anys), participant del curt de Manresa i presidenta de la Comissió de Joves del seu barri, Pare Ignasi-El Xup.

Joves i cine

El projecte Salto del eje es presenta com una iniciativa impulsada per l’Alt Comissionat Contra la Pobresa Infantil i amb el suport del Ministeri de Cultura i Esports i la Diputació de Barcelona (DIBA). Vol ser una escola de cine que busca l’empoderament juvenil. Els set curtmetratges es van presentar el 20 de desembre, vigília del Dia Internacional del Curt a l’Espai Francesca Bonnemaison de la Diba.

La diputada responsable de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació, Alba Barnusell, també alcaldessa de Granollers, va mostrar la seva "absoluta satisfacció davant els resultats". "Es pretén esprémer el llenguatge audiovisual, molt propi dels adolescents, perquè puguin parlar de diferents temes que els interpel·lin", afegeix orgullosa dels curtmetratges que, recorda, han sigut projectats en diferents festivals (el de Cine de Sant Sebastià, el Festival Filmets i D’A Film Festival).

No és la primera vegada que l’Alt Comissionat busca complicitats amb les institucions locals per desenvolupar un projecte d’aquestes dimensions. Abans es va portar a terme al Camp de Gibraltar, amb uns 200 adolescents.

Els participants –de múltiples nacionalitats i sense experiència cinematogràfica– han sigut formats per un equip de professionals del sector que ha combinat coneixements teòrics (plans i guionatge) i pràctics (rodatge i postproducció). "Se’ls ha donat llibertat per escollir els temes", comenta un formador de Cornellà, Quim Ribalta.

En el cas dels nou joves de Cornellà, que provenen de la biblioteca Sant Ildefons, aquests van elaborar el curt Desconectados, un dels que va tenir més bona acollida en la presentació. Aquest documental retrata el vincle amb el telèfon mòbil i la tecnologia, és a dir, la seva relació amb les pantalles.

"Ens hem adonat de la importància de les eines que tenim a la nostra disposició i amb què podem fer molt mal. Existeix el ciberbullying, l’assetjament, la falta de concentració i l’addicció", reflexiona abans de la presentació del curt el Daniel Yebes (15 anys), participant. Per la seva banda, la Seynabou Gueyes (13 anys) afegeix amb un somriure d’orella a orella: "L’experiència ha sigut irrepetible i ens ha permès prendre consciència que ens aporta més sortir al carrer amb els amics i no quedar-nos enganxats al mòbil".

"És paradoxal, perquè al final elaboren un projecte tecnològic. Però va ser un moment de serenitat i de reflexió. Els adolescents van ser capaços d’analitzar la situació i veure el registre de problemes que pot portar el mòbil: com pot afectar el son, a l’atenció, la relació amb els companys i amb la resta de la societat que és part del problema", comenta el formador. La Federació Pantalla ha sigut l’encarregada de proporcionar els instructors i facilitar l’equip.

Parlar del barri

Els joves de Sabadell (amb el curtmetratge Nuestro Barrio), Santa Coloma (La pandilla unida de Fondo), Badalona (Esto no es Disneyland) i Manresa (Autoretrato de un barrio de Manresa) van optar per projectes de quilòmetre zero: protagonitzats per la gent del barri o ells mateixos.

Notícies relacionades

Bentaleb destaca la importància de visibilitzar el seu barri: "No ha experimentat el desenvolupament adequat. Tot el que s’ha aconseguit" és fruit de la feina de l’Associació de Veïns. "El curt ens ha donat veu", afegeix.

"Parlen del seu barri, sovint menyspreat. Han creat connexions amb gent que no coneixien. Això els amplia la mirada", exposa Emma López, tècnica d’Acció Social de l’Ajuntament de Sabadell. Una participant de l’institut La Serra de la Torre Romeu (Sabadell), la Maria Giménez (16 anys), conclou que el curt els ha permès trencar amb l’estereotip que el seu barri és "perillós".