BCN ofereix més aforament a les tres pròximes Fires d’Abril

Les aglomeracions de l’última edició han portat organitzadors i ajuntament a acordar la convocatòria d’una nova licitació amb una oferta de fins a un 58% més de capacitat.

BCN ofereix més aforament a les tres  pròximes Fires d’Abril

MERITXEL M. PAUNÉ

3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

L’Ajuntament de Barcelona ha tret a concurs, a través de la seva empresa BSM, la cessió del parc del Fòrum per a les pròximes tres edicions de la Fira d’Abril. L’anterior adjudicació (2019) podia continuar en vigor, però les aglomeracions de l’última edició han portat organitzadors i consistori a acordar la convocatòria d’una nova licitació amb més aforament.

Les anteriors condicions fixaven un límit de 25.000 assistents per a tot el recinte, un màxim que es va superar en fins a quatre ocasions aquest any, segons detalla a EL PERIÓDICO la Federació d’Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC), l’adjudicatària actual i històrica organitzadora de l’acte. Per això, els plecs tècnics de la nova concessió canvien el sostre d’afluència per tres escenaris d’ocupació per a cada un dels dos espais cedits: 25.000, 20.000 i 15.000 visitants a l’esplanada del Fòrum i 18.000, 15.000 i 10.000 al solar veí, la denominada plataforma marina.

Els potencials licitants del concurs han de presentar una previsió de l’ocupació que puguin assumir, ja que cada una comporta diferents despeses en serveis obligatoris. A més gent, s’ha de contractar més personal de seguretat, lavabos, ambulàncies... L’escenari de màxims absolut són 43.000 persones per a les dues àrees cedides, que suposaria un increment del 58% respecte a l’aforament avui vigent. BSM calcula que els serveis, que presten els proveïdors fixos del recinte, costarien gairebé 600.000 euros si s’arriba a 43.000 assistents. La previsió mínima d’afluència, 25.000 persones, fa baixar la despesa a 450.000 euros.

Evitar embolics a les portes

D’altra banda, la licitació té com preo de sortida 40.000 euros per any més IVA. És per a dos anys més un de possible pròrroga, cosa que suposaria que el consistori ingressés 120.000 euros per cedir el Fòrum a la Fira d’Abril fins al 2026. Un dispendi que la FECAC recuperaria, indirectament, a través de la subvenció anual que rep del consistori per la programació cultural. Les dates de cada edició queden ja fixades: del 26 d’abril al 5 de maig el 2024, del 25 d’abril al 4 de maig el 2025, i en cas de pròrroga, del 24 d’abril al 3 de maig del 2026. Sempre 10 dies d’obertura.

"El concurs manté en essència les condicions vigents des de l’any 2019, però n’actualitza alguns aspectes operatius, principalment els de seguretat, neteja i control d’accessos, per donar una millor resposta a l’evolució creixent que ha tingut en els últims anys", defensa l’empresa municipal BSM. L’objectiu últim no és atraure més públic, sinó "garantir el correcte dimensionament de tot l’operatiu en coherència amb les xifres d’assistència registrades i millorar la convivència amb l’entorn", diu.

Lluny del to crític amb el consistori que va exhibir el 2016, la FECAC celebra l’actual ampliació d’aforament: "Demanem arribar a 30.000 i han previst molt més marge". "No pretenem batre cap rècord d’afluència simultània, estudiarem quin aforament proposem", afegeix un portaveu. L’edició 2023, malgrat la pluja, va sumar 1,2 milions de visitants entre les 10 nits de celebració.

Haver de tancar les portes, esgrimeixen, genera una situació complicada als accessos. Els que es queden fora sovint s’enfronten als controladors i és més fàcil que generin soroll i molestin el veïnat. "A més hi va haver cotxes que no podien sortir-ne, perquè per seguretat es va tancar el vial que va de la depuradora a les atraccions...", rememora.

La FECAC preveu presentar-se al concurs per tornar a organitzar en solitari la Fira d’Abril de Barcelona, que va complir 50 edicions el 2023. Fins al 2014 estava coorganitzada per la FECAC i la Fundació FECAC (ara anomenada Andacat). Però el dur enfrontament entre totes dues va portar el consistori de Xavier Trias i el d’Ada Colau a convocar concursos per assignar l’organització de l’esdeveniment, que va acabar guanyant la FECAC.

Notícies relacionades

El duel era un reflex del cisma que vivia el moviment andalusista fa una dècada. El carismàtic líder de l’entitat, Francisco García Prieto, va ser expulsat i demandat per la seva junta. Segueix imputat per desviar fons del festival. El 2019 ja només es va presentar al concurs la FECAC i amb gran probabilitat tornarà a ser-ne l’única aspirant.

Fonts d’Andacat han confirmat que descarten participar en el concurs. "No ens motiva el seu format actual, cada cop és menys fira i menys andalusa...", critica un portaveu de l’associació. n

Temes:

Fires