Trenes per als famosos

Entre pintes i assecadors aquí s’hi veuen ‘influencers’, cantants i molt de futbolista. Aquesta perruqueria de trenes del Poble-sec acumula 1,2 milions de seguidors a TikTok.

Trenes per als famosos
4
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

D’aquí surten trenes amb més de 14 milions de visualitzacions. Looks més comentats que la pashmina de la reina Letizia. És una perruqueria especialitzada en trenes del Poble-sec amb efecte viral. Acumula 1,2 milions de seguidors a TikTok; 214.000 a Instagram. Fins a 300 missatges reben al dia. "En una ocasió –relaten– vam tenir l’oportunitat de trenar literalment un príncep d’un país àrab". Que no se n’assabenti Froilà.

Trenes per als famosos /

La Trencería del Flow (Paral·lel, 151). Entre pintes, assecadors i extensions s’hi veuen més famosos que en una alfombra vermella. Influencers, cantants, molt futbolista. De Bad Gyal a Mariano Díaz, el jugador del Sevilla FC, sense esmentar tots els contractes de confidencialitat que han hagut de firmar. També fan trenes a famosos a domicili. "He tingut l’oportunitat de fer una gira amb Jhay Cortez i de pentinar Arcángel". L’Iván t’ho explica amb to de pencaire. Continua sent el primer que arriba a treballar i l’últim que se’n va a casa.

Iván Castillo és "l’home del flow". Així l’anomena José Manuel Pinto des dels seus temps de porter al Barça. "¿Vius d’això?", li continuen preguntant amb cara de mem. Fa 10 anys que es guanya la vida fent trenes. "Tot esforç –somriu– té la seva recompensa".

Va començar de petit a Hondures. Devia tenir 10, 11 anys. "Estava obsessionat amb aquests pentinats", recorda. Pels jugadors de l’NBA. Practicava amb la seva mare, amb la seva germana, amb ell mateix. "Sempre ho comparo amb algú que sap dibuixar –s’encongeix d’espatlles–: no saps explicar per què. És una cosa que jo sé fer des de molt petit, sense cap formació. Com que neixes amb això".

Es va mudar a Barcelona amb 17. I va començar a atrevir-se a fer més pentinats. Amb amics dominicans, sobretot. "Amb ells vaig començar a crear la meva petita comunitat –recorda–. En el 2005, 2006, era més comú entre dominicans".

Feia trenes en una habitació de casa. "Sense lucre ni res –explica–. Era practicar, practicar, practicar". No va trigar a llogar una butaca en una perruqueria del Poble-sec. I un dia –farà 10 anys– va contactar amb ell José Manuel Pinto, que llavors jugava de porter al Barça. "Li va agradar el que feia i em va ajudar molt amb les promocions –detalla l’Iván–. Li estaré eternament agraït".

Els clients es van anar multiplicant –tuit a tuit, boca a boca– i van obrir local propi. Llavors només eren tres: ell, la seva dona i un barber. Encara els donaria una altra empenta a les xarxes –agraeix l’Iván- Paula González, la guanyadora de Gran hermano 15, ara reconvertida en influencer. Van passar a ser 10 treballadors. Dues, tres setmanes de llista d’espera per aconseguir hora.

A hores d’ara, les #trenes en format hashtag ja superen els 3,8 bilions de visualitzacions només a TikTok. Fa anys que és la carta sorpresa de tot influencer. Google s’ha omplert de famosos que posturegen, trucs, tutorials, xarxes que s’incendien amb debats polèmics. A la Trencería del Flow el boom tiktoker els va explotar de sobte. "Vaig penjar un time-lapse, en vaig pujar un altre, un col·lega em va ajudar –detalla l’Iván–. D’un mes a l’altre, un milió de seguidors". És hipnòtic veure’ls fer trenes a doble velocitat.

Ja no és tan estrany, asseguren. Ja no és tabú. Les trenes, asseguren, s’estan normalitzant. "Avui dia se les fa tant la senyora de 70 anys com un nen de 5". Es veu tota mena de clientela. "Des del rocker més heavy metal que t’imagines a la senyora que va a l’església".

"Ja veuràs que no és el que sembla –et garanteix l’Iván–. No és gens inhumà", riu. I et fa una trena per posturejar en tot just 20 segons de time-lapse. Combina la xerrameca de perruqueria amb una tele amb vídeos musicals. Als miralls es veuen les mateixes cares de paciència que si estiguessin en una marató de Cuéntame cómo pasó. Hi ha pentinats de 30 minuts i de 6 hores. La Nancy en porta dues i manté intacte el rictus de sant Job entre trenes quilomètriques. La Noelia avui s’hi estarà tres: es farà tooot el cabell de trenetes. "En un altre lloc en van trigar set", somriu a cau d’orella. Aquí l’hi fan entre dues persones.

Trenes de marca

"¿Et va fer mal?". És el primer que et preguntaran al veure’t la trena, et garanteix l’Iván. "Solen interpretar-ho amb el dolor –s’encongeix d’espatlles–: ‘Trenes és igual a patir’. Però molts que ho diuen mai les hi han fet". La veritat és que no, no ha fet mal. Ningú al voltant es queixa de les estirades. Els clients fan menys escarafalls que Isabel Preysler en el seu documetal nadalenc.

¿El que més pregunten els curiosos tiktokers? "Per què fiquen les trenes en aigua calenta". Així solen acabar els vídeos a les xarxes. "Quan treballes amb extensions sintètiques –explica l’Iván–, tota aquesta extensió llarga trenada queda molt dura. Al bullir-la en aigua calenta, l’extensió agafa una textura molt natural i suau".

Notícies relacionades

Ara es fan trenes molts futbolistes: Marc Cucurella (Chelsea), Óscar Mingueza (Celta), Mariano Díaz (Sevilla FC), Cristian Tello (Aràbia Saudita), Jordi Mboula (ell juga a la lliga italiana) es deixa caure per aquí cada setmana. "També ens han contractat per fer pentinats per a anuncis de marques grans a escala mundial –afegeix l’Iván–. Algun cartell que vegis d’una botiga supergran amb trenes probablement les hàgim fet nosaltres aquí".

¿Que què enganxa? "És un pentinat que et dona bastanta seguretat", respon Nathalie Pérez, la dona de l’Iván. "Empodera moltíssim". I a més t’aixeques ja pentinat, riuen. Et pots estar sense tocar-te el cabell –promet algun client– fins a dos mesos.