Estratègies urbanes

Una Barcelona compromesa amb la sostenibilitat

Els dies 14 i 15 de desembre tindran lloc les III Jornades de l’Agenda 2030, en les quals es definirà la Barcelona del futur

En els últims anys, Barcelona ha emprès diverses iniciatives per alinear-se amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

En els últims anys, Barcelona ha emprès diverses iniciatives per alinear-se amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

3
Es llegeix en minuts
Carlos Torres

Barcelona torna a renovar el seu compromís amb la sostenibilitat amb les III Jornades de l’Agenda 2030, el 14 i 15 de desembre a Ca l’Alier (al carrer Pere IV, 362), un espai dedicat a la innovació urbana. Aquests dies de trobades no només resultaran una avaluació del progrés de la ciutat cap als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), sinó també un punt de trobada estratègic per definir les accions futures.

Sota el lema "La meva ciutat, el meu planeta", les jornades oferiran un espai per a l’intercanvi de coneixements i la construcció conjunta d’estratègies. Dos dies en què experts de diversos àmbits abordaran la sostenibilitat urbana, avaluant els ODS i la visió futura de Barcelona, i explorant l’economia sostenible.

L’assistència a l’acte és gratuïta, tot i que requereix inscripció prèvia a la pàgina web, des d’on també es pot trobar el programa. L’acte també acollirà l’entrega dels Premis Agenda 2030 la tarda del dia 14, reconeixent les contribucions més destacades que comparteixen el compromís d’aconseguir una Barcelona més sostenible. Aquests guardons pretenen convertir-se en un estímul per inspirar més actors locals a afegir-se al compromís amb la sostenibilitat.

A més de ser un compromís internacional promogut per les Nacions Unides, l’Agenda 2030 té una dimensió local de què Barcelona s’ha fet ressò. La celebració de la seva tercera edició suposa una fita significativa per a la ciutat al marcar la meitat del recorregut cap al 2030. Per això no aspiren a ser un mer esdeveniment informatiu, sinó que busquen convertir-se en una crida a l’acció social. Tal com indica amb Gonzalo Fanjul, director d’anàlisi de l’Institut de Salut Global i responsable d’obrir l’esdeveniment amb la seva ponència L’Agenda 2030, imperfectament necessària, no n’hi ha prou que el Govern promogui els ODS, sinó que es necessita la complicitat de les institucions i de la ciutadania". Aquest compromís local i social serà el punt de referència de les jornades, que serviran com a recordatori "del que és més intel·ligent per a les nostres societats", precisa Fanjul, tot destacant la necessitat de la participació activa i la col·laboració en tots els nivells per aconseguir avenços en la implementació de l’Agenda 2030.

La Barcelona del futur

Des de la seva adhesió al projecte el 2015, Barcelona ha assumit el desafiament d’integrar aquests objectius a la seva realitat urbana, amb una profunda preocupació per un entorn més equitatiu, sostenible i resilient. Un compromís recolzat per l’Ajuntament de Barcelona i el seu Comissionat d’Agenda 2030.

Notícies relacionades

Durant els últims quinze anys, la ciutat ha emprès diverses iniciatives per alinear-se amb els ODS, marcant un progrés significatiu en diversos indicadors clau. Per anar més enllà "necessitarem projectes capaços d’integrar l’acció de diversos sectors, si és possible, amb visió metropolitana i de país. El Pla de Barris, que impacta positivament en la inclusió social, l’educació, l’economia, l’habitatge i la qualitat de l’espai urbà, entre d’altres, és un bon exemple de política municipal integrada per un desenvolupament sostenible", explica Ramon Canal, responsable tècnic de l’Agenda 2030 de Barcelona.

En aquesta línia de progrés, Barcelona ha continuat apostant per la igualtat de gènere i la inclusió social i empresarial, oferint accions concretes i directores públiques per garantir la paritat i l’acceptació de tots els col·lectius. A més a més, s’han implementat mesures per preservar i promoure la biodiversitat en els espais naturals i urbans de la ciutat, demostrant un compromís integral amb el desenvolupament sostenible. I és que la ciutat no només ha acceptat el desafiament de l’Agenda 2030, sinó que ha demostrat, amb accions tangibles, la seva implicació amb la construcció d’un futur millor.