Nadal a Barcelona

Opinions sobre el primer pessebre de Collboni: una aposta «trencadora» entre la tradicional i les de Colau

MANU MITRU

1
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Passejants assidus i ocasionals s’aturen aquest divendres al costat del pessebre de la plaça de Sant Jaume, el primer de l’era de Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona, obra d’Ignasi Cristià. Amb matisos, l’acord és general: és més a prop del tradicional que dels pessebres instal·lats amb Ada Colau al capdavant de la ciutat, però no és que agradi per igual.

Per a César Algora, 71 anys i veí i activista de Ciutat Vella, el pessebre és «trencador respecte dels de l’època de Colau»: «Eren molt surrealistes i abstractes, de vegades difícils d’interpretar i de veure, i aquest és una gran escenografia, nova i moderna. Però a mi, que tinc una edat, i malgrat que soc agnòstic, m’agraden més els de l’època clàssica. Però aquí pots identificar tots els personatges. I hi ha una caganera, que és una reivindicació feminista».

«Molt millor que el tradicional»

Rafa Gibert, un guia turístic de 36 anys, s’acaba de mudar a Barcelona. És de Cabo de Palos, Cartagena, Múrcia: «Em sembla un pessebre trencador. Reflecteix el dia a dia, és original, molt millor que el tradicional».

 Marc del Pozo, 14 anys, també elogia el pessebre: «Em sembla que està bé, mostra la felicitat, i al final l’important del Nadal és la família». A casa de la seva àvia, explica, sempre es posa pessebre.

«Bé»

Rodolf Alambiaga (66 anys) i María Matilde Marchante (65), matrimoni des de fa 40 anys i veïns de la Sagrada Família, s’acosten amb gest escèptic al pessebre. El gest, seriós. Preguntats sobre la comparació amb els pessebres de Colau, ella és rotunda: «Superar allò no era difícil. M’agradaria més tradicional, però almenys sembla alguna cosa. Anem millorant».

Notícies relacionades

Ell resumeix la seva posició en una paraula que sense dir gaire ho diu tot: «Bé». «Sembla un d’aquests llibres que es despleguen», afegeix. Manté un gest escèptic sense deixar de mirar al pessebre i acaba concloent: «Hem vist cada cosa».

«Millor que el dels últims anys»

Anna Puig, 38 anys, veïna de Parets del Vallès, acudeix a veure el pessebre amb els pares. Somriu més o menys satisfeta: «És molt diferent i molt pròxim, perquè hi surt gent del dia a dia. És millor que els dels últims anys».