Preguntes i respostes

Tot el que has de saber sobre la nova T-usual recarregable

Tot el que has de saber sobre la nova T-usual recarregable

ATM

3
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A partir del 28 de novembre les targetes de transport públic T-usual, T-casual, T-grup i T-familiar s’aniran deixant de vendre progressivament en el clàssic format de cartró amb banda magnètica per anar passant cap a la T-mobilitat, el suport ‘contactless’ i recarregable que es va estrenar el 2021. La T-mobilitat original requereix registre previ i està disponible en format físic de plàstic dur i també digital al telèfon mòbil. Una vegada compres el suport (cada tipus té un preu i només es paga una vegada), l’usuari pot anar recarregant-lo amb el títol de transport que més li convingui. A l’esgotar-se, pot tornar a recarregar-lo en el mateix suport.

Per facilitar el canvi, l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) posarà a la venda un «punt intermedi» entre les antigues i les noves: dues noves T-mobilitat de cartró dur, que també funcionen amb tecnologia sense contacte i són recarregables. Una, l’anònima, servirà per recarregar-hi la T-casual, la T-grup i la T-familiar (que són títols que no requereixen identificació), mentre que una altra serà específica només per a la T-usual (que és unipersonal i requereix DNI o passaport), i portarà el nom de Targeta T-usual.

Així, quedaran en circulació quatre formats diferents de T-mobilitat.

Diferents formats de la T-mobilitat /

ATM

La targeta T-usual (amb viatges il·limitats durant 30 dies) és la més utilitzada pels usuaris de transport públic a l’àrea de Barcelona. Per això, a continuació resoldrem algunes de les preguntes més freqüents sobre aquest nou format de cartró dur. Igualment, s’ha de recordar que aquesta targeta ja estava disponible a la T-mobilitat de plàstic dur i digital al telèfon, i ho continuarà estant.

¿On puc comprar la nova T-usual de cartró recarregable?

La T-mobilitat de cartró específica per a la T-usual podrà comprar-se directament a les màquines d’autovenda de les estacions de tren, metro i tramvia sense necessitat de registre previ a partir del 28 de novembre. En punts oficials com ara estancs i quioscos estarà disponible més endavant.

¿Quin preu té?

Comprar aquest suport té un cost de 0,50 €, que només s’abonarà una vegada, i hi caldrà sumar el preu de la T-usual, que continua sent el mateix (la targeta d’una zona, per exemple, costa 20 €).

¿Com es recarrega?

Quan s’esgotin els 30 dies de vigència, l’usuari podrà recarregar una altra T-usual al mateix tiquet de cartró. No poden recarregar-se altres títols de transport en aquest suport, a diferència dels dos formats originals de la T-mobilitat.

Aquesta nova T-usual de cartró dur podrà recarregar-se de dues formes: una opció és mitjançant l’aplicació mòbil de la T-mobilitat clicant en l’opció ‘Consulta i recàrrega’ i acostant la targeta a la part posterior del telèfon. Seguidament s’iniciarà el procés de compra ‘online’. La segona opció és a les mateixes màquines d’autovenda de les estacions, acostant la targeta als lectors ‘contactless’.

¿Què em convé més: la T-mobilitat original o la nova T-usual de cartró?

El nou suport de cartró recarregable per a la T-usual, tot i que té un preu més econòmic (50 cèntims), té menys prestacions i avantatges que la targeta T-mobilitat original de plàstic dur (4,5 €) o la digital per a mòbil (1 €).

La targeta T-usual de cartró recarregable no permetrà a l’usuari adquirir cap altre tipus de títol si l’usuari ho desitja, com la T-usual o la T-jove.

Notícies relacionades

D’altra banda, els formats originals de la T-mobilitat de plàstic i digital tenen l’avantatge de ser més resistents i oferir la possibilitat de recuperar els viatges en cas de pèrdua o robatori.

Diferents funcionalitats de cada tipus de T-mobilitat /

ATM

¿Té garantia aquesta nova T-usual?

Sí. Tot i que no cobreix la pèrdua o el robatori, la targeta T-usual de cartró recarregable té una garantia de sis mesos; si es deteriora o deixa de funcionar en aquest període, pot canviar-se de forma gratuïta als punts d’atenció de les estacions. No obstant, si aquest suport es deteriora o deixa de funcionar passats aquests sis mesos, l’usuari n’haurà de comprar un de nou per 0,50 €.