Ple municipal

Ernest Maragall anuncia per sorpresa que abandonarà immediatament l’Ajuntament de Barcelona

Ernest Maragall anuncia per sorpresa que abandonarà immediatament l’Ajuntament de Barcelona

DAVID ZORRAKINO / EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El president del grup d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha anunciat per sorpresa aquest divendres que abandonarà el consistori de forma immediata, és a dir, que formalitzarà la seva sortida del consistori en el ple del mes de desembre.

Maragall no s’ha estès a l’explicar la seva decisió, ha afirmat que és una decisió «personal, presa a consciència» i «amb una raó de fons, la de sempre: Barcelona».

El resultat electoral

L’anunci de l’encara regidor arriba setmanes després que la número dos del grup, Elisenda Alamany, afirmés el 10 de novembre que Maragall li havia de deixar pas com a nova cap de files d’ERC al consistori, a la vista de com ha anat la vida política dels republicans al consistori. La seva sortida suposarà l’entrada al grup de Rosa Suriñach, regidora en l’anterior mandat i actual cap de gabinet de Maragall.

Alamany va considerar que calia prendre decisions després de la pèrdua a les municipals del 28 de maig de cinc dels 10 regidors que el partit tenia en el mandat anterior.

«És natural i cau pel seu propi pes, que [Maragall] no serà a l’ajuntament aquests quatre anys, que no seguirà i que les regnes les agafarà la següent persona que era a la llista, que en aquest cas soc jo», va dir aquell divendres Alamany. Aquell dia, Maragall agafava un vol cap als Estats Units, per passar uns dies a Baltimore. No va contestar a la seva número dos, i en realitat les declaracions de la que serà nova presidenta d’ERC a l’ajuntament són el colofó d’un procés que va començar fa mesos.

L’alcalde que no va ho ser

Que Maragall no acabaria el mandat 2023-27 era una possibilitat que no acaba de sorprendre, si bé com a candidat a les municipals va afirmar que es quedaria tot el mandat. El seu resultat a les municipals no va ser bo i als 80 anys no es contemplava la possibilitat que repetís com a alcaldable.

Amb Maragall es retira de la política catalana la família del que és considerat el millor alcalde de la història de Barcelona, Pasqual Maragall. El seu germà Ernest el va acompanyar com una ombra quan dirigia la ciutat, i després va ser membre del Govern català que va presidir.

El 2019, es va donar un cas sense precedents: el germà d’un exalcalde va guanyar les eleccions i tot apuntava que seria alcalde, però Ada Colau va aconseguir reeditar el càrrec gràcies al suport de Manuel Valls i va deixar el guanyador amb la mel als llavis.

La irrupció de Trias

Lluny de fer pagar la maniobra a l’alcaldessa, Maragall va convertir el grup d’ERC en un suport estable que va permetre a Colau aprovar els quatre pressupostos, si bé en un cas hi va ser obligat pel partit, per no entorpir un acord paral·lel sobre els comptes de la Generalitat.

Notícies relacionades

Maragall seguia apareixent com un candidat amb opcions per al 2023, però l’entrada en escena, o el retorn a aquesta, de Xavier Trias com a alcaldable de Junts en substitució de la dimissionària Elsa Artadi ho va canviar tot. Quant les enquestes van començar a vaticinar un bon resultat de Trias negres nuvolades van amenaçar els d’ERC. L’auguri es va acabar complint i postconvergents i republicans van intercanviar posicions: Junts va acabar guanyant les municipals, amb 11 regidors, un més que ERC quatre anys abans, i els republicans es van quedar amb cinc, els mateixos que Artadi va aconseguir el 2019.

L’oportunitat perduda

Al final, la sensació per al partit és més que amarga, perquè res indica que torni a tenir possibilitats de tornar a guanyar Barcelona ben aviat. De fet, el grup que ara encapçalarà Alamany ha de prendre ben aviat la decisió de si entra o no en un suposat tripartit amb el PSC i Barcelona en Comú.