Després d’anys de congelació

El preu de l’aigua a Barcelona pujarà entre dos i tres euros al mes per família

La nova tarifa entrarà en vigor l’1 de març de 2024 i l’aprovarà l’AMB dimarts vinent, 28 de novembre

ADVERTÈNCIA | David Mascort: «El preu de l’aigua pujarà, amb rebuts o amb impostos»

ENTREVISTA | Samuel Reyes: «El cànon de l’aigua de l’ACA no pujarà el 2024»

PREEMERGÈNCIA | El Govern restringeix encara més el consum d’aigua en llars i comerços

El preu de l’aigua a Barcelona pujarà entre dos i tres euros al mes per família
5
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

L’augment del preu de l’aigua a Barcelona i 22 ciutats més de la seva àrea metropolitana serà d’entre dos i tres euros de mitjana al mes per unitat familiar, segons ha pogut saber en exclusiva EL PERIÓDICO. Aquest és l’increment mensual que té sobre la taula l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i que entrarà en vigor l’1 de març del 2024.

Les negociacions polítiques per concretar aquesta pujada es mantenen des de fa dies i s’han intensificat en les últimes hores. Està previst que la nova tarifa s’aprovi en el Consell Metropolità, màxim òrgan de govern de l’AMB, de dimarts vinent, 28 de novembre.

La nova tarifa entrarà en vigor l’1 de març de 2024 i l’aprovarà l’AMB dimarts vinent, 28 de novembre

La tarifa s’actualitza després d’anys de congelació i els nous preus s’emmarquen en l’actual context de la inflació. La pujada per a aquestes 23 ciutats metropolitanes arriba després que l’ens de proveïment Aigües Ter-Llobregat (ATL), empresa pública de la Generalitat de Catalunya, anunciés una pujada en l’anomenada distribució en altad’un 30%.

La tarifa s’actualitza a Barcelona i 22 municipis metropolitans després d’anys de congelació i en l’actual context d’inflació

No obstant, el percentatge que correspon a la compra d’aigua a ATL és tan sols una petita porció de la factura, una mica més del 10%. A la factura també s’inclou la distribució que fa Aigües de Barcelona, que com ATL també s’ha vist afectada per l’augment del cost de l’energia. A més, les noves normatives estatals i europees de qualitat de l’aigua han obligat Aigües de Barcelona a utilitzar nous productes químics i a augmentar les seves inversions. I a tot això s’ha sumat la sequera, que ha comportat diverses obres per disposar de més quantitat d’aigua potable.

La proporció de famílies vulnerables que podran acollir-se a tarifes socials passarà del 7% al 10%

La nova tarifa de l’aigua a Barcelona i 22 ciutats metropolitanes, entre les quals destaquen l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Cornellà de Llobregat o Santa Coloma de Gramenet, contemplarà noves inversions a la xarxa (per evitar fuites) i en ciberseguretat. La proporció de famílies vulnerables que podran acollir-se a tarifes socials passarà del 7% al 10%.

El cànon de l’aigua no pujarà el 2024

L’esmentada distribució en alta s’ha de diferenciar de la distribució en baixa, que fa referència al subministrament concret que porta a terme a les llars de les 23 ciutats metropolitanes una empresa mixta denominada ABEMCIA (Aigües de Barcelona –AGBAR–, Empresa Metropolitana de Gestió del Cicle Integral de l’Aigua, SA), formada en un 85% per capital privat (Aigües de Barcelona, AGBAR) i en un altre 15%, de capital públic (la mateixa AMB). Són les tarifes d’aquesta empresa mixta i les d’Aigües del Prat, l’empresa pública del Prat de Llobregat, les que es preveuen aprovar el 28 de novembre.

Aquestes dues distribucions s’engloben en l’apartat de subministrament i són les que fan apujar el preu de l’aigua en aquests municipis metropolitans. La resta són impostos com el cànon de l’aigua, que no pujarà el 2024 segons va assegurar el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, la taxa de clavegueres i la taxa de residus, per exemple.

Segons dades de l’ACA, el preu de l’aigua aquest 2023 a Barcelona és de 2,77 €/m3. Amb base a una projecció de consum d’aigua de 12 m³ al mes en una llar amb tres persones empadronades, la tarifa equival a una factura mensual final de 33,25€.

D’acord amb l’històric de l’ACA, en l’última dècada la pujada més elevada de l’aigua a Barcelona va tenir lloc del 2013 al 2014, quan el preu del subministrament va créixer gairebé un 14% (de 2,26€/m³ a 2,570 €/m³). Des d’aleshores la tarifa s’havia mantingut congelada fins ara.

En les últimes hores, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, no es va voler pronunciar concretament sobre la futura pujada per a aquestes 23 ciutats, però sí que va parlar en general de l’increment del cost de l’aigua: «Les grans inversions no es poden sostenir amb una tarifa congelada. Si no tenim aigua de la pluja que s’emmagatzemi als embassaments, el cost és més alt i hem d’assumir-lo entre tots».

La configuració de la factura de l’aigua

A Barcelona i els altres 22 municipis metropolitans, el preu del subministrament, que com s’ha comentat contempla el preu de la distribució en alta d’ATL i que al seu torn es configura per una quota fixa i una altra de variable en funció del consum, tan sols és un dels sis elements que integren la factura de l’aigua.

A més del preu del subministrament, el consumidor final paga en aquesta mateixa factura per cinc conceptes més: el cànon de l’aigua, que depèn de l’Agència Catalana de l’Aigua (Generalitat); la tarifa del clavegueram (que aprova cada ajuntament); l’IVA; i, finalment, dos tributs: el Tribut Metropolità de l’AMB, que queda congelat per al pròxim 2024, i la taxa de recollida de residus, que aprova també cada ajuntament.

En el cas de l’empresa metropolitana mixta ABEMCIA, participada pel grup AGBAR i l’AMB, el sistema tarifari del subministrament està determinat pels usos de l’aigua. En l’ús domèstic, el propi de les llars barcelonines, la quota fixa del servei s’estipula en funció del tipus de vivenda.

Notícies relacionades

Fins a aquest 2023, una ‘vivenda A’, per exemple, la més bàsica (contempla l’ús d’aixeta, vàter i rentamans), té assignada una quota fixa de 2,60 €/mes; una ‘vivenda C’ (contempla l’ús d’aixeta, rentaplats, rentadora, inodor, rentamans, banyera i bidet) porta una quota fixa de 7,66 €/mes; i una ‘vivenda I’, la més sofisticada (contempla l’ús de dues aixetes, dos bidets, dues terrasses, dos vàters, dos rentamans, dues banyeres, rentaplats, rentadora, dutxa, jardí mitjà i piscina), suposa una quota fixa de 64,77 €/mes.

Per calcular l’import final del component ‘subministrament’ de la factura, a l’esmentada quota fixa se li ha de sumar el variable en funció del consum. Seguint amb les tarifes vigents fins ara, el variable per consum es divideix en sis trams: un primer de 0,6180€/m³ (consum de 6 m³/mes); un segon d’1,2361 €/m³ (consum de 7 a 9 m³/mes); un tercer tram d’1,8541 €/m³ (consum de 10 a 15 m³/mes); un quart tram de 2,4719 €/m³ (consum de 16 a 18 m³/mes); i un cinquè i últim tram de 3,0899 €/m³ (consum de més de 18 m³/mes). D’aquesta manera, a un consum de per exemple 12 m3 li correspondrà una tarifa que sumi els tres primers trams de la part variable.