Cita controvertida

Veïns i científics demanen cancel·lar el xou de llums nadalenc en un jardí protegit de Barcelona

Veïns i científics demanen cancel·lar el xou de llums nadalenc en un jardí protegit de Barcelona

JORDI OTIX

5
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’espectacle de llums Natura Encesa –que s’estrenarà la setmana vinent amb entrades de 14 a 30 euros als jardins públics de Torre Girona, a Barcelona– indigna part dels que solen passejar pel parc, una antiga finca vuitcentista del districte de les Corts, que allotja vegetació i animals protegits. Habitants de l’entorn de l’arbreda i científics de les dues institucions amb seu dins del jardí, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Barcelona Supercomputing Center (BSC), qüestionen que una singular zona boscosa de la ciutat allotgi el xou multitudinari del 20 de novembre al 21 de gener, amb tota la temporada nadalenca entemig. Dos informes de la UPC adverteixen del risc que el recorregut lluminós amb 800 focus de llum, més de 500 figures lluminoses i centenars de quilòmetres de cable foragiti la fauna i causi destrosses irreparables en la flora del paratge, com EL PERIÓDICO va informar la setmana passada. 

Entitats veïnals i el comitè d’empresa del BSC han acudit aquest dimarts al consell de barri de Pedralbes. En un intercanvi una mica tens amb el regidor de les Corts, David Escudé, han reclamat que l’Ajuntament frenil’autorització concedida perquè el circuit de llums s’estableixi a Torre Girona. El 2021, es va organitzar als jardins limítrofs, els del Palau de Pedralbes, catalogats com a bé d’interès nacional, el nivell màxim de salvaguarda. La Generalitat, titular del Palau de Pedralbes des del 2022, va reconèixer que va rebutjar que Natura Encesa s’establís de nou al recinte monumental al jutjar que «no era d’interès públic». 

Davant les crítiques, Escudé ha oposat que els promotors han obtingut una resolució del Departament d’Acció Climàtica que avala que el recorregut lluminós no anirà en detriment d’espècies protegides. El consistori diu que efectua controls diaris. «En farem seguiment i avaluació i, en cas de detectar deficiències, es reclamarà a la promotora les mesures necessàries», ha promès Escudé.

Paralitzar el projecte

Per la seva banda, l’Associació de Veïns de Zona Universitària sol·licita mesures cautelars per paralitzar el projecte i retirar altaveus i focus a Torre Girona. «L’Ajuntament està obviant les queixes dels veïns i utilitza un espai protegit com si fos lúdic i explotat per una empresa privada, sense que aporti cap benefici als ciutadans», ha expressat el president de l’entitat, Josep Maria Guillumet.

En paral·lel, el comitè d’empresa del BSC –que allotja un potent supercomputador a l’antiga capella de Torre Girona– demana a l’Ajuntament que l’espectacle es cancel·li. Els representants dels treballadors –afiliats al sindicat CGT– obtenen adhesions per presentar una reclamació al consistori. Exigeixen la «revocació immediata dels permisos» concedits al xou i «un projecte per a la reparació dels danys» que asseguren que les obres de muntatge han provocat. Fonts del comitè d’empresa apunten que, fins aquest dilluns, han recollit «unes 140 firmes, només entre el personal del BSC», que compta amb 800 empleats.

Uns tècnics preparant la instal·lació elèctrica de Natura Encesa, al jardí de Torre Girona, a Barcelona. /

JORDI OTIX

Escudé ha rebatut que el parc es privatitzi. «Al revés, obrim les seves portes des de fa tres anys», ha defensat el regidor, que ha afegit que la llicència adjudicada a Natura Encesa no es pot retirar. «Incorreríem en un incompliment legal si retirem una cosa legalment atorgada», ha argumentat. Al seu torn, ha defensat que el xou és una ocasió per donar a conèixer el parc.

Diversos veïns s’han mostrat en contra del festival durant la sessió. Alguns han explicat que escolten els udols dels animals a la nit en els últims dies, coincidint amb les obres de muntatge del circuit lluminós. Una dona ha reproduït una gravació en què, segons ha aclarit, se sentien els crits d’unes oques dins del parc, fa poques nits. «Són xiscles de pànic», ha descrit. «Fugen espaordits, no saben on anar. I encara no han vingut els milers de persones que s’esperen», ha destacat un assistent. Un altre veí ha recolzat que l’espectacle se celebri al jardí de Torre Girona. «Està molt abandonat, és una oportunitat per millorar el parc i fer-lo accessible, perquè no ve ningú», ha opinat.

Accessos i mesures de seguretat

A més d’instar a atallar qualsevol destrossa sobre la natura, el comitè d’empresa del BSC afirma que a la plantilla li inquieta desconèixer quin és el pla de seguretat per a les oficines del Supercomputing en cas d’emergència. També temen haver de circular només amb restriccions mentre convisquin amb el circuit de llum, que s’assenta sobre 17.538 metres quadrats de zona verda fins a finals de gener. 

«Queden molts dubtes que l’Ajuntament no ha aclarit sobre com s’evacuaria el nostre edifici en cas d’incendi –indiquen en el comitè–. S’han posat tanques a diverses entrades i no està clar quines quedaran obertes i quines no. El jardí és un espai verd de què disfrutem cada dia, som conscients de la fauna que hi ha. Ens sap greu que l’Ajuntament permeti aquesta activitat quan hauria de protegir el parc».

Notícies relacionades

Per la seva banda, la promotora Naturalesa Encesa SL respon que ocuparà només un dels accessos al parc. També addueix que utilitzarà generadors «potenciats amb energia 100% renovable». Confia que l’impacte ambiental sobre el terreny es redueixi així un 80%.

Treballadors de la UPC i del BSC, així com alguns veïns de Pedralbes, coincideixen a advertir d’un episodi que creuen simptomàtic i atribueixen a les obres d’instal·lació de Natura Encesa. Es tracta de l’atropellament d’un parell d’oques quan miraven de fugir del parc. L’Ajuntament ha assegurat que desconeix els motius de per què van escapar-se i que una de les oques es recupera en la reserva veterinària municipal. «S’ha ocupat un munt d’espai del parc, hi ha cables per tot arreu, alguns de coberts, altres pel mig dels camins... Ha vingut molta maquinària pesant i grues elevadores, s’han posat contenidors i material que bloqueja part de la zona verda», recapitula el comitè d’empresa del BSC.