A punt d’estrenar

Dos informes de la UPC qüestionen un xou de llums de Nadal en un jardí protegit de Barcelona

Dos informes de la UPC qüestionen un xou de llums de Nadal en un jardí protegit de Barcelona

JORDI OTIX

5
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un espectacle amb 800 focus de llum, làsers, projectors i centenars de quilòmetres de cable està prenent cos en un parc públic de Barcelona, protegit per haver-se declarat d’interès urbanístic i singular per la vegetació i els animals que hi ha. Després d’obtenir el permís de l’ajuntament, l’empresa Natura Encesa SL munta des de finals d’octubre el circuit lluminós que ocuparà bona part dels jardins de Torre Girona, a Pedralbes. El xou Natura Encesa es desplegarà sobre 17.538 metres quadrats d’arbreda, amb exhibicions del 20 de novembre al 21 de gener. 

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) té el seu rectorat dins la mateixa zona verda i discrepa que el recorregut estigui enganxat a la seva seu durant dos mesos. Adverteix que es tracta d’un paratge boscós «fràgil». Entre altres peticions, reclama a l’ajuntament que el trajecte de llum «no afecti en cap cas la vegetació de l’espai ni la fauna». Aposta perquè «si és necessari, es redueixi l’aforament». També apressa a garantir una «mínima alteració» de l’activitat universitària, el Supercomputing center –un potent supercomputador que hi ha a l’antiga capella de Torre Girona–, i els veïns.

Per la seva banda, el govern de l’alcalde Jaume Collboni respon que vetlla «en tot moment per preservar la flora i la fauna» del lloc. Esgrimeix que els promotors compleixen els requisits exigits. Natura Encesa contesta que col·labora amb la UPC. Destaca que, al presentar el seu projecte al concurs que l’ajuntament va obrir a l’estiu, va introduir canvis suggerits per la universitat «per conviure de forma harmònica» al parc.

Conclusions crítiques

La UPC ha informat el districte de les Corts dels resultats d’un informe intern i un altre d’extern, que revisen l’impacte de l’itinerari lluminós sobre els jardins. «Qüestionen l’adequació de l’activitat proposada a les dinàmiques d’ús universitari de l’edifici del rectorat i a la protecció de la biodiversitat de l’espai», assenyala la universitat.

Un operari instal·la una de les figures de llum de l’espectacle de Natura Encesa, als jardins de Torre Girona, a Barcelona. /

JORDI OTIX

EL PERIÓDICO ha pogut consultar els dos dictàmens. Les seves conclusions són crítiques. En el seu diagnòstic, la UPC al·ludeix que «s’han observat un mínim de 65 espècies i fins a 38 són espècies protegides», a les quals està prohibit afectar o alterar l’hàbitat per llei, assenyala. «L’informe d’impacte del festival obvia la riquesa i diversitat ecològica dels jardins de Torre Girona [...], sense considerar la fauna nocturna, la fauna hivernant i la resident tot l’any, que precisament és la que es veurà afectada per les activitats nocturnes i hivernals d’aquesta instal·lació», alerta l’estudi de la universitat. 

«La conservació de la fauna salvatge autòctona ha requerit anys» al parc, remarca el document. «Amb la instal·lació i realització del festival, hi ha un risc molt alt que la fauna existent es vegi afectada en les seves funcions i, fins i tot, que desaparegui de l’espai», prevé. Creu que la il·luminació de les més de 500 figures del circuit provocarà una «contaminació lluminosa» que induirà a l’«alteració del normal ritme biològic» de les aus, els mamífers, els amfibis i els invertebrats del paratge. «Farà que no utilitzin com ara la zona per descansar, aconseguir les seves preses, etcètera, i les farà fugir», augura.

«Risc d’incendi»

Natura Encesa programarà sessions diàries cada 15 minuts, de 18.00 a 22.45 hores, amb 200 espectadors per cada un i un aforament total de 4.000 persones. Les entrades es venen a preus entre els 14 i 30 euros. «La presència de 4.750 persones diàries, 300.000 en 63 dies, suposarà l’eliminació de la vegetació al llarg del recorregut, per l’acció de les trepitjades contínues durant tot el període del festival, la compactació del terra al llarg de l’itinerari i la conseqüent limitació de la infiltració d’humitat necessària per al bosc», adverteix l’informe de la UPC.

En paral·lel, la universitat va encarregar un altre dictamen a la consultora de serveis ambientals Aprèn. Afirma que, de les 21 instal·lacions del trajecte lluminós, «15 presenten incompatibilitats amb la vegetació o la fauna». Considera que «és evident que els jardins de Torre Girona no són el lloc idoni» per a l’esdeveniment, que comportarà «una aglomeració excessiva» i un «elevadíssim impacte sobre el terra i la vegetació».

L’informe extern apunta que «l’important pas de persones i materials» amenaça de propagar plantes invasores ja localitzades al parc per encara més superfície. Planteja també que s’examini la «perillositat» d’un gran cedre «que presenta risc de caiguda sobre els visitants».  

El rectorat de la UPC als jardins de Torre Girona, a Barcelona. /

JORDI OTIX

La UPC tem que la «hiperfreqüentació» del parc comporti un «abocament incontrolat de residus», «soroll» i, fins i tot, un «augment del risc d’incendi» en el terreny, «ple de fullaraca de pi» i amb espècies «altament inflamables». Afegeix la «sequera generalitzada» i «la possibilitat que es llencin burilles a terra». 

La universitat també sospita que es cometin «agressions a la vegetació». Remarca que la peculiaritat de l’arbratge del terreny –amb quatre conjunts catalogats– implica que «en cas de mort d’exemplars, no es podrà compensar l’impacte tornant a plantar-los d’un viver». Insta que les obres per al xou no remoguin terra ni aplanin parcel·les, «ni cap altra acció que suposi agressions del sotabosc», tampoc «l’eliminació d’exemplars».

Notícies relacionades

Natura Encesa contesta que no ha talat cap arbre, que ha desbrossat un terreny que assegura que va trobar brut i que procura «el menor impacte sobre fauna i flora», d’acord amb les indicacions de l’ajuntament i la Generalitat. El consistori remarca que l’empresa va presentar «mesures correctores i compensatòries» per obtenir l’autorització del Departament d’Acció Climàtica.

La UPC apressa perquè, un cop s’acabi el xou de Natura Encesa, «es treballi de forma immediata» per salvaguardar l’espai. La universitat proposa un pla d’usos per a l’espai i augmentar el nivell de protecció dels jardins.