Un 155,5% més cara

Barcelona passa a contractar la llum dels seus fanals per trimestres per mitigar la pujada de preus

Barcelona passa a contractar la llum dels seus fanals per trimestres per mitigar la pujada de preus

ANA PUIT

4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La pujada del preu de la llum ha suposat un problema per a llars, negocis, instal·lacions esportives i entitats socials. El cop va coure sobretot el 2022: encara sotmès a vaivens, el cost de l’electricitat s’ha moderat en els últims mesos –fins i tot ha caigut a mínims anuals en els últims dies– però l’escalada de l’any passat va repercutir sobre la petita economia i, també, sobre els serveis públics.

Símptoma d’això va ser que la decoració de l’últim Nadals’encengués menys hores del que és habitual a diverses ciutats, inclosa Barcelona. No va ser l’únic reflex de l’increment de la factura: la comptabilitatde la capital catalana revela que l’enllumenat es va encarir un 155,5% l’any passat en comparació amb el 2021. L’ajuntament observa que la dificultat s’ha relaxat aquest 2023 i entreveu tancar l’any amb un desemborsament de 12,3 milions. És una quantitat encara a la franja alta de la suma pagada en l’última dècada. A més, augura un repunt de cara al 2024, quan pronostica que l’enllumenat de carrers, places i altres espais públics costarà uns 13 milions.

Davant l’alça, el consistoriexplica que, arran de la crisi desencadenada per la covid i la inflació després avivada per la guerra a Ucraïna, ha variat de mètode al contractar la llum. L’ajuntament en solia negociar un preu fix anual que, assenyala, li permetia obtenir imports «molt per sota» dels convencionals. Quan es van desbocar, va passar a proveir-se amb compres trimestrals en el mercat majorista. Ha repetit la fórmula el 2022 i el 2023; de l’evolució del mercat dependrà que la mantingui. «Ha permès beneficiar-se de les baixades del mercat i obtenir preus competitius, malgrat el marc general de preus elevats», al·lega el govern de l’alcalde Jaume Collboni.

Més de 20 milions

Fins i tot amb el canvi, Barcelona va pagar gairebé 20,6 milions d’euros per l’enllumenat el 2022, més del doble que els vuit milions abonats el 2021, segons el compte general de l’ajuntament. L’informe sobre costos i rendiments dels serveis públics de la capital dona fe del fet que, malgrat enfilar-se la despesa, el consum elèctric es va retallar un 1,60% l’any passat. L’executiu indica que la «tendència a la baixa» és una constant «des de fa anys». «Barcelona té un enllumenat més eficient però amb més punts de llum», esgrimeix.

Ponderant l’auge dels preus amb la contenció en el consum, el compte general extreu que l’ajuntament va pagar el megawatt hora un 159,66% més car el 2022. Cada unitat li va costar 118,5 euros el 2021; per contra, cada una va equivaler a 307,7 euros l’any passat, calcula el dictamen. «Aquest increment es deu a l’encariment general del preu de l’energia», justifica el mateix document.

Fanals encesos en un carrer de Barcelona. /

ANA PUIT

El consistori puntualitza que el dispendi podria haver sigut encara més gran si hagués continuat adquirint el corrent amb una quantia pactada abans de cada any. «El 2022, el mercat majorista va tancar amb un valor mitjà de 167,52 euros per megawatt hora i, en canvi, l’Ajuntament de Barcelona va tancar amb 144,52 euros per megawatt hora», distingeix. Les quantitats no s’assemblen en res a les de l’any anterior. L’executiu local detalla que va concertar un preu base de 42 euros per megawatt hora el 2021, mentre que la tarifa mitjana del mercat majorista es va situar en 111,93 euros.

Per al 2024, l’ajuntament preveu un cost mitjà de 107 euros per megawatt hora. «Aquest preu s’ha estabilitzat, però difícilment es tornarà als valors de fa uns anys, de 50 a 80 euros», augura.

Al seu torn, aclareix que l’import preestablert s’estimava «en funció de com cotitza el mercat de futurs». Quan va acordar el subministrament per al 2022, «era el moment de màxima volatilitat del mercat», descriu. Defensa que l’«alta incertesa» en el mercat energètic i la previsió que «s’estabilitzaria a la baixa» desaconsellaven tornar a prefixar una quota. «Durant el 2020, aquest mercat cotitzava molt a la baixa a causa de la pandèmia i, per tant, era una bona oportunitat tancar un preu fix anual per al 2021. En canvi, durant el 2021 i el 2022, cotitzava molt alt. En aquest cas, no tenia sentit fixar un preu», argumenta.

Més de 12 euros per habitant

La factura elèctrica de l’ajuntament el 2022 és, amb diferència, la més voluminosa dels últims anys. Retrocedint fins al 2010, no hi ha hagut cap exercici dels últims 13 en què hagi afrontat un import tan elevat com el del 2022. Els rebuts de la llum mai van arribar a sumar 13 milions d’euros en cap cas entre el 2010 i el 2021. De tots aquells anys, la quantia més costosa a liquidar es va registrar el 2017, amb 12,89 milions d’euros. En tot cas, van ser 7,7 milions menys que l’any passat. 

Notícies relacionades

L’auge dels preus també es fa patent si s’extrapola quant costa la il·luminació de Barcelona a cada veí. L’ajuntament l’avalua partint de la despesa total i l’import que dedueix el 2022 és el més alt de tota la sèrie des del 2010.

El que ha sigut habitual és que el servei d’enllumenat hagi suposat uns sis o set euros anuals per càpita al llarg de l’última dècada. El 2017, va arribar als vuit euros per habitant i va caure a 4,9 euros el 2021, l’estimació més baixa. En canvi, el cost per persona va créixer a 12,6 euros el 2022, segons els càlculs del consistori.