Pujades i baixades

Els carrers de Barcelona on la renda varia més: el Gòtic, Gràcia i el Clot es colen entre els barris en ascens

Els carrers de Barcelona on la renda varia més: el Gòtic, Gràcia i el Clot es colen entre els barris en ascens

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

La riquesa i la pobresa s’escampen per Barcelona gairebé sense alteració en els últims anys, almenys en els extrems. Ni amb una pandèmia pel mig s’ha trastocat on es concentra la població més adinerada de la ciutat ni on s’acumulen les penúries. No obstant, sí que resulta menys previsible i queda molt més disseminat on els ingressos han millorat i on han decaigut amb més intensitat entre el 2015 i el 2021, d’acord amb les dades que l’Institut Nacional d’Estadística ofereix pràcticament per carrers i agrupades per seccions censals, la unitat territorial més petita a què es permet baixar el focus.

Fins i tot sense caigudes ni escalades que inverteixin el mapa de la renda a la ciutat, les variacions més agudes s’escampen al llarg de la capital i per gairebé tots els districtes. En tot cas, el cap i la cua de la classificació accentuen dos casos paradigmàtics de les dues Barcelones allunyades per alguna cosa més que la distància. 

Notícies relacionades

En el capítol dels descensos més pronunciats, apareixen set seccions censals on, malgrat el replegament, conserven nivells d’ingressos superiors a la mitjana de Barcelona, tots entre 20.000 i 28.000 euros. Són a la Vila Olímpica (-0,4%), Pedralbes (-0,9%), Galvany (-3,7%), Vallcarca (-9,4%) i tres a la Dreta de l’Eixample (-1,3%, -8,6% i -9,8%). 

Amb prou feines s’observen canvis en els punts més pobres i més acomodats. Els carrers menys acabalats segueixen al Besòs i el Maresme, el Raval, Ciutat Meridiana i la Trinitat Vella. Igual que el 2015, la renda més baixa a Barcelona es localitza a l’entramat de carrers entre la Rambla Prim, Cristóbal de Moura i Sant Raimon de Penyafort: es queda en només 7.028 euros per càpita. Quatre dels més acabalats s’aglomeren a les Corts i 15 a Sarrià-Sant Gervasi, amb 32.039 euros per resident.