Compte enrere per a les ordenances fiscals 2024 de Barcelona amb la mirada posada a Junts

EFE / Marta Pérez

4
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

El ple de Barcelona votarà aquest divendres, com a última oportunitat per a la seva aprovació, les ordenances fiscals que el govern de Jaume Collboni proposa per al 2024. Si no prosperen, no entraran en vigor l’1 de gener els preus actualitzats de taxes i impostos, cosa que suposa canvis significatius en la recaptació que obtindrà Barcelona de les terrasses o els allotjaments turístics per citar dos exemples controvertits.

El compte enrere per arribar a un acord polític es va activar la setmana passada amb el ‘no’ unànime de l’oposició a la tramitació inicial de pressupost i ordenances. Mentre que negociar els comptes pot esperar algunes setmanes, el llarg període d’exposició pública que exigeixen les ordenances obliga a abordar-los com a màxim en el ple de l’octubre.

Totes les fonts consultades per aquest diari aposten per un escenari d’incertesa fins a l’últim moment. A menys de dos dies de la votació, no hi ha pacte ferm a la vista però tots els ulls miren a Junts perquè és l’únic partit que per si sol pot decantar la majoria amb els seus 11 regidors. Aprovar-los sense Junts sembla, avui, molt més complicat. El Gremi de Restauració ja l’hi ha recordat.

Geometria variable

L’equip de Jaume Collboni es manté raonablement optimista i veu possible un acord amb «més d’un grup» de l’oposició, que si es produís inclouria consensuar com comunicar-ho. I és que suposaria, per als implicats, justificar un gir de 180º al vot expressat dimecres passat en la comissió d’Economia.

L’oposició, no obstant, coincideix a criticar l’absència de reunions formals en l’última setmana malgrat la imminència de la votació. I ho atribueixen al clima general de compàs d’espera, que el rumb del mandat barceloní ha quedat hipotecat a com es resolgui la investidura de Pedro Sánchez a Madrid mitjançant Junts i ERC.

Collboni, durant el ple de setembre de l’Ajuntament de Barcelona. /

Norma Vidal / ACN

Junts vol rebaixar l’IBI

Fonts de Junts remarquen la predisposició al diàleg en el grup, si bé critiquen que els socialistes s’asseuran a negociar la setmana passada «24 hores abans de la comissió». «Ja els vam dir que era molt just, i més venint de la investidura de la qual venim fa només quatre mesos», critiquen, amb referència al suport in extremis dels Comuns i el PP a Collboni perquè fos ell alcalde en comptes de Xavier Trias.

Un punt clau per a Junts, que podria capgirar la seva negativa inicial a les ordenances, és introduir una rebaixa lineal del 2% en l’IBI que paguen les vivendes barcelonines. Tenen calculat que costaria uns 14 milions d’euros a les arques municipals, xifra que veuen assumible per a un pressupost que ronda els 3.000 milions d’euros. Admeten sense embuts que és una mesura «ideològica», que busca «donar un missatge de canvi» respecte a l’etapa d’Ada Colau a l’alcaldia. A Lleida s’ha aprovat, exemplifiquen.

Sense tripartit per ara

Per l’esquerra no s’augura una aritmètica favorable perquè ERC manté la seva negativa. Així ho va expressar la portaveu republicana, Elisenda Alamany, en roda de premsa aquest dimarts. Fonts consultades assenyalen que és un posicionament «per coherència» i afegeixen que tampoc s’han produït reunions ni oferiments els últims dies per part del govern municipal que faci que es repensin el seu vot. A més, les primàries pel control del partit a Barcelona –que va guanyar Eva Baró divendres passat per la mínima– van deixar unes aigües revoltes poc propícies a una aliança tripartida immediata. Així les coses, tot i que els Comuns i el PSC acostessin posicions a remolc de l’acord entre el PSOE i Sumar i la reprovació a l’alcalde acabada de retirar, faria falta incorporar a l’equació un altre partit com va passar en la investidura.

¿Votació separada per a terrasses?

Dimarts es va celebrar la protocol·lària Junta de Portaveus que precedeix qualsevol ple i l’oposició va preguntar al govern socialista si preveia votar per separat les taxes de terrasses, com va fer en comissió. I segons les fonts consultades, l’executiu va obrir la porta sense arribar a assegurar-ho.

Notícies relacionades

Aquest vot diferenciat dona esperances al Gremi de Restauració, que veu possible que el ple de llum verda a l’acord de terrasses si es desvincula del conjunt d’ordenances. «Hem demanat als grups de Junts, el PP i Vox, que són els que veiem més favorables a l’acord de terrasses, que si hi ha una votació separada s’hi posicionin a favor», reconeixen fonts de l’entitat.

«Tots els ulls miren a Junts ara mateix, però pot ser que arribem al ple sense saber res», assumeixen. En aquest sentit, recorden l’«experiència molt positiva» del Gremi amb Ramon Tremosa –el regidor de Junts pilota les converses amb el tinent d’alcaldia Jordi Valls– quan era conseller d’Economia durant la pandèmia. Tot i que no han rebut cap tipus de promesa per part de Junts, confien que divendres evitin que esclati l’enèsim conflicte entre consistori i restauradors. «Estem previnguts però no som pessimistes, creiem que acabarà bé», conclouen.