3
Es llegeix en minuts
El Periódico

En un dispositiu sense precedents, agents de Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana de Barcelona, Policia Nacional i Guàrdia Civil han treballat de manera conjunta per portar a terme per primera vegada una important operació contra el maltractament animal que s’ha saldat amb la detenció de 13 individus i el rescat de més de 400 animals de companyia, han informat les autoritats aquest dimecres a través d’un comunicat.

La investigació, liderada per l’Àrea Central de Medi Ambient en col·laboració amb la Unitat Central de Delictes Econòmics i Blanqueig dels Mossos d’Esquadra, la Unitat d’Investigació de la Guàrdia Urbana de Barcelona, SEPRONA de la Guàrdia Civil, la Secció de Consum, Medi Ambient i Dopatge de l’UDEV Central de la Policia Nacional, i la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de Barcelona, es va iniciar a finals del 2020 a causa de deficiències detectades en inspeccions administratives realitzades per tècnics del Departament de Benestar Animal de l’Ajuntament de Barcelona i la Guàrdia Urbana en un establiment de venda d’animals ubicat al centre de la capital catalana.

L’operació es va centrar en presumptes irregularitats relacionades amb les condicions de salut dels animals venuts a l’esmentat establiment, que va portar a denúncies a l’Oficina de Protecció dels Animals de l’Ajuntament de Barcelona.

Les autoritats van confirmar casos de maltractament animal, incloent-hi falta de cures que van provocar la mort d’alguns d’ells. A més, es van detectar irregularitats a les cartilles sanitàries i passaports de viatge dels animals, indicant manipulació i falsificació documental.

La investigació també va revelar problemes en el transport, el tracte dels animals en el seu destí i la seva comercialització, cosa que va resultar en indicis de múltiples delictes, incloent-hi maltractament animal, usurpació de funcions, falsificació documental i estafa.

Aquest operatiu conjunt, liderat pel Jutjat d’Instrucció número 23 de Barcelona i la Fiscalia Provincial especialitzada en medi ambient, va determinar que aquestes activitats il·lícites s’estenien a diversos establiments a Catalunya, Madrid i Andorra.

El ‘modus operandi’ de l’organització criminal

L’organització involucrada utilitzava diversos mètodes per adquirir animals, incloent-hi la importació des de països d’Europa de l’Est, la cria en centres il·legals administrats pels mateixos implicats, i la compra il·legal a través de xarxes socials.

El transport d’aquests animals es realitzava en condicions precàries, amb vehicles d’espai reduït i ventilació deficient, en trajectes llargs, de vegades de més de 2.000 quilòmetres. Aquestes condicions, combinades amb la falta de cures higièniques i d’atenció veterinària adequada, van resultar en el desenvolupament de malalties infeccioses i altes taxes de morbiditat i mortalitat entre els animals.

L’operació també va identificar una veterinària que col·laborava amb l’organització criminal, proporcionant el seu coneixement i firma per donar l’aparença de fiabilitat en la venda dels animals. Aquesta veterinària assessorava els membres de l’organització sobre com ocultar o disfressar els registres i altres aspectes tècnics en els controls i inspeccions de les autoritats.

Les clíniques sota el control dels investigats cometien infraccions relacionades amb la gestió de la documentació dels animals, ocultant el veritable origen de les malalties i patologies desenvolupades pels cadells després de la seva venda.

Als centres de cria, es van trobar irregularitats en el tractament i manipulació dels animals progenitors, especialment en les femelles, que eren explotades per obtenir cries sense consideració per la seva salut o la dels cadells.

Notícies relacionades

L’operació va culminar el 20 de setembre del 2023 amb 12 registres, la detenció de 13 persones i el rescat de més de 400 animals, majoritàriament cadells de gossos i gats de races valorades en el mercat actual. La col·laboració d’associacions i entitats protectores d’animals, així com la coordinació amb els ajuntaments afectats, va ser fonamental per proporcionar atenció veterinària i cures als animals rescatats, informen les autoritats en el seu comunicat.

A més, INTERPOL i les autoritats d’Andorra també van participar en l’operació, realitzant registres en una botiga que servia com a punt de trànsit per a alguns dels cadells importats des d’Europa de l’Est. Es van bloquejar propietats i actius bancaris relacionats amb els líders de l’organització, obtinguts a través del tràfic il·legal d’animals.