A Barcelona

Collboni i la restauració arriben a un acord que evita una altra guerra per les terrasses

S’elimina la bonificació de les taxes per la pandèmia i s’implanta una escala de tarifes segons el nombre de taules, tot i que amb costos per sota del pla inicial

Collboni proposa apujar la taxa de terrasses i el recàrrec turístic a creuers i pisos turístics

Rebel·lió del sector contra els 7 euros de taxa turística dels creuers

Collboni i la restauració arriben a un acord que evita una altra guerra per les terrasses

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Abans que esclatés de nou la guerra amb el sector de la restauració, l’Ajuntament de Barcelona i el Gremi de Restauració han arribat, aquest dimarts, a un acord sobre la nova taxa de les terrasses, que ve a suposar un punt intermedi entre les posicions de tots dos. D’aquesta manera, s’ha eliminat la bonificació del 75% concebuda amb caràcter excepcional pels efectes de la pandèmia entre el 2020 i el 2023, però s’instaura una nova escala de preus en l’ordenança fiscal2024 en funció de la dimensió dels vetlladors. El consistori recaptarà 4,6 milions d’euros anuals, per sota del que podria haver ingressat amb el polèmic augment del 2019 que no es va arribar a executar per la covid i que aquest any hauria pogut suposar 8 milions d’euros, però per sobre del que haurien volgut els restauradors, ja que s’oficialitza un increment respecte a la prepandèmia.

El quart tinent d’alcaldia, Jordi Valls, s’ha reunit amb el president del Gremi, Salva Vendrell, i amb el seu director, Roger Pallarols, juntament amb la regidora de Comerç, Raquel Gil, per arribar a un acord sobre l’escalat progressiu en les taxes. La idea és paguin més els que tenen més taules i cadires i ocupen més espai públic. El càlcul es farà en funció de la ubicació (categories de carrers de 0 a 5) i del nombre de taules autoritzades, com ja va plantejar la setmana passada durant la presentació de les noves ordenances fiscals i els primers pressupostos municipals dels socialistes.

Així, «el cost de les taules, dins d’un mateix vetllador, s’incrementa de manera progressiva a les terrasses grans (a mesura que es va saltant de tram)», detallen en un comunicat. El pacte amb la patronal finalment assumeix aquesta fórmula proposada per l’ajuntament, però canvia els trams i els coeficients inicialment previstos, ja que aniran de cinc taules a cinc taules, i no per cada quatre.

Coeficients segons les taules

La tarifa comença en 0,40 euros i es va incrementant tram a tram fins a 0,80 euros. Posant exemples, terrasses amb quatre taules estaran incloses dins del primer tram i s’aplicarà un coeficient corrector (FCC) de 0,4 a les quatre taules. Però en el cas d’una de vuit taules, a les cinc primeres taules se’ls aplicarà la FCC de 0,4, i a les tres següents, de 0,5, i així progressivament fins a arribar a les 20. A partir d’aquesta xifra, el coeficient serà de 0,8 euros.

Notícies relacionades

En l’actualitat, la recaptació d’aquesta taxa era de poc més de dos milions anuals a causa de la bonificació dels últims tres anys. La proposta de l’equip de Collboni apuntava als 5,8 milions, de manera que el pacte rebaixarà els ingressos fins a 4,6 milions.

Segons han informat les dues parts, el gremi presentarà una al·legació que es recollirà en el document final. Les dues parts han reconegut l’«esforç» fet per desencallar el que podria haver sigut una nova crisi, com la viscuda en el primer mandat d’Ada Colau.