Comunicat de TMB

Detinguts 14 grafiters dels 62 que han perpetrat l’atac «més gran de la història» del metro de Barcelona

Després de les avaluacions preliminars dels danys, es calcula que el cost aproximat superarà els 50.000 euros

Vandalisme al metro de Barcelona: condemna de 15 mesos a 6 joves per pintades en vagons

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha anunciat una denúncia penal contra els 62 grafiters que han atacat aquesta matinada les instal·lacions de l’L5 del metro de Barcelona.

En concret, els infractors han entrat a l’estació de Vall d’Hebron «fent malbé la porta, la barrera de validació i les càmeres de seguretat fins que han accedit a l’andana, on han agredit un vigilant de seguretat del metro i han pintat quatre trens, així com diferents instal·lacions de l’estació», segons ha comunicat TMB.

La intervenció conjunta dels Mossos d’Esquadra i els vigilants de seguretat del metro ha acabat amb 14 detinguts. Des de TMB cataloguen l’acte com «l’atac més gran de vàndals grafiters en la història de TMB quant a persones i trens pintats».

L’atac va suposar una afectació al servei a conseqüència dels quatre trens pintats, que van ser retirats, i va augmentar així el temps d’espera de les persones usuàries. A més, després de les avaluacions preliminars dels danys, es calcula que el cost aproximat superarà els 50.000 euros.

Perill per a la integritat física

La presidenta de TMB, Laia Bonet, ha condemnat durament aquest atac afirmant que «aquestes actuacions de vandalisme posen en perill la integritat física dels vigilants de seguretat del metro, mentre creen un greu perjudici a la ciutadania degradant un servei essencial com és el transport públic i generant un cost de diners públics totalment injustificat».

«No podem permetre que es produeixin aquest tipus d’atacs i per això des de TMB actuarem amb la màxima contundència i determinació, utilitzant totes les eines al nostre abast, per evitar que situacions com aquestes es tornin a repetir», ha assegurat Bonet. La presidenta de TMB també va voler agrair als vigilants de seguretat del metro i als Mossos d’Esquadra la seva intervenció en l’atac d’aquesta nit.

Notícies relacionades

TMB assegura fer «un esforç important» diàriament per lluitar contra el vandalisme grafiter i amb una sèrie de noves mesures ha aconseguit reduir a la meitat el nombre de metres quadrats pintats i el cost econòmic durant el primer semestre de l’any respecte al 2022, malgrat que la quantitat d’intents d’intrusió i vandalisme grafiter es mantenen.

En aquest sentit, TMB recorda que el vandalisme ferroviari és una activitat delictiva organitzada que acaba tenint un gran perjudici sobre les persones treballadores, i provoca una despesa econòmica important i impacte als mateixos usuaris, en tant que eventualment obliga a aturar la prestació d’un servei essencial.