Reunió a l’ajuntament

Collboni aborda els pressupostos amb Colau, que insisteix a tancar ja un pacte de govern

L’exalcaldessa entrega al seu successor 50 actuacions que Barcelona en Comú jutja imprescindibles per a un acord amb el PSC

El PSC rebutja l’exigència de Colau de pactar el govern alhora que els pressupostos

Collboni aborda els pressupostos amb Colau, que insisteix a tancar ja un pacte de govern

RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha rebut aquest dilluns l’exalcaldessa Ada Colau en una trobada convocada per parlar dels pressupostos de la ciutat per al 2024, que han d’iniciar la seva tramitació en 10 dies. Ha sigut una trobada que s’emmarca en la ronda de contactes de l’alcalde amb els presidents de grup, en què la cap de files de Barcelona en Comú ha exhibit les seves condicions per a un pacte de govern d’esquerres per a tot el mandat.

Perquè com van anunciar, els Comuns demanen que l’acord que es tanqui no sigui només sobre els comptes, sinó també sobre el govern, i en aquesta lògica no parlen de com han de ser els pressupostos per al 2024, sinó que van més enllà i se centren en com ha de ser governada Barcelona durant tot el mandat.

Els punts clau

I en aquesta lògica, Colau ha entregat a Collboni un document que resumeix, segons el títol que el mateix partit ha triat: ‘Objectius per a un govern progressista 2023-2027’, que conté 10 eixos i 50 propostes. Hores després que l’exalcaldessa es reunís amb el seu successor al capdavant de la ciutat, Janet Sanz i Jordi Martí s’han encarregat de desgranar els punts essencials del document.

Sanz ha lamentat que les converses que convoca el govern de Collboni se centrin en els pressupostos i no en «el pacte estable que necessita la gent i Barcelona», en al·lusió a un que sumi 24 regidors, és a dir, del PSC amb els Comuns i ERC. La regidora ha afegit que davant aquesta situació Barcelona en Comú «ha pres la iniciativa». Martí ha considerat que el «moment de govern provisional» ja «dura massa».

30%, taxa de terrasses

Entre altres punts del document, que en general suposen prolongar l’aplicació de normes o propostes de Barcelona en Comú que ja s’han aplicat, destaquen el de mantenir el 30% de vivenda protegida en grans promocions i rehabilitacions, regulació del lloguer de temporada, mantenir els projectes d’eixos verds, completar la unió del tramvia, sumar 50 quilòmetres a la xarxa de carril bici, crear 800 places més d’escola infantil, augmentar la taxa turística fins als 4 euros.

Més enllà de les mesures, Martí ha precisat el volum exacte del pressupost que els Comuns postulen per al 2024: 3.947 milions d’euros, és a dir, 371 milions més que el 2023 que s’aconseguirien, ha dit, per diverses vies, entre les quals l’increment de l’IBI després de la seva actualització en el mandat anterior; l’esmentat augment de la taxa turística i la reducció de la bonificació de les terrasses, que Barcelona en Comú considera ja innecessària vist que les dificultats que la restauració va viure ja no es donen i fan que el descompte no estigui justificat; la taxa Amazon i la prevista aportació més elevada de l’Estat.

Els terminis i les opcions

Tot i que la discussió dels detalls del pressupost pot prolongar-se, els grups han de permetre amb el seu vot que els comptes iniciïn el procés fins a la seva aprovació, prevista per al desembre si no hi ha esculls al camí i si s’aconsegueix un pacte, tot i que aquesta llum verda podria arribar amb el 2024 iniciat. Per contra, les ordenances fiscals han d’estar aprovades l’1 de gener, i el comptador s’activa també dins d’aquells 10 dies.

Notícies relacionades

Com que el govern del PSC compta amb 10 regidors, l’oposició té la paraula per decidir si permet o no que aquests pressupostos, el projecte dels quals presentarà aquest dimarts el tinent de l’alcalde Jordi Valls, tinguin opcions de prosperar.

Altrament, sempre quedarà a Collboni l’opció d’una pròrroga, o la d’associar els comptes a una qüestió de confiança: si l’oposició no aconsegueix formar un govern alternatiu en 30 dies, el projecte del govern prospera automàticament, una eina que Colau va utilitzar. En tot cas l’Executiu municipal confia que el pacte i l’aprovació per les vies ordinàries siguin possibles.