Admesa a tràmit la querella contra Uber per presumpta «organització criminal»
1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutjat central d’instrucció número 2 de Madrid ha admès a tràmit la querella criminal contra Uber interposada per Élite Taxi i RidersXDerechos. La multinacional serà jutjada pels delictes d’estafa, vulneració dels drets dels treballadors, frau a la Seguretat Social i organització criminal, entre d’altres, segons les diligències prèvies a què ha tingut accés aquest mitjà.

A preguntes d’aquest mitjà, des d’Uber afirmen no tenir constància encara de l’admissió a tràmit. «Estem compromesos amb fer les coses bé arreu del món i Espanya no n’és una excepció. Hem adaptat el nostre model per garantir el ple control dels repartidors autònoms sobre la seva feina, complint plenament la regulació vigent», segons afirma un portaveu d’Uber.

L’ocupació recurrent de falsos autònoms, és a dir, treballadors que cotitzen ells mateixos a la Seguretat Social però que haurien d’estar amb contracte per una companyia, està explícitament tipificat com a delicte des del desembre del 2022. I pot arribar a ser castigat amb penes de presó. Per aquests càrrecs aniran a judici Anabel Díaz, directora general d’Uber a Europa, l’Orient Mitjà i l’Àfrica, Felipe Fernández de Aramburu, actual director general d’Uber Espanya i Portugal; i el seu predecessor, Juan Galiardo Sosa.

Notícies relacionades

Uber actualment opera amb un model mixt de flotes, compost, d’una banda, per repartidors autònoms i, de l’altra, per ‘riders’ subcontractats per segones empreses i que també reparteixen menjar a domicili. Ara el jutge haurà de determinar si incorre en algun dels delictes pels quals Élite Taxi, amb Tito Álvarez al capdavant, els ha denunciat.

Álvarez estén així la seva croada contra Uber, des dels serveis de transport fins al menjar a domicili. Croada per la qual l’Autoritat Catalana de la Competència (Acco) va interposar l’agost passat una sanció de 122.910 euros a Élite Taxi per boicotejar Uber.

Temes:

Uber Ocupació